fallback

FT: Еврото и търговията ще обезсмислят ЕС

Предимствата от членството в съюза са все по-незначителни заради задълбочаващата се интеграция в еврозоната и перспективата за свободна търговска зона със САЩ

08:15 | 29.01.13 г. 44
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Британският премиер Дейвид Камерън. Снимка: Ройтерс

Какъв е смисълът за една страна да е в Европейския съюз (ЕС), но извън еврозоната? Този въпрос не е толкова странен, колкото вероятно изглежда на пръв поглед. Това всъщност е и въпросът, на който Великобритания ще отговори, ако проведе референдум за членството си в Съюза.

Откакто запазването на еврозоната се превърна в основен приоритет на общността, какъв е смисълът от членството в ЕС извън еврозоната, особено ако сте Великобритания? Поддръжниците на подобно членство обикновено изтъкват единния пазар като неоспорим аргумент. Тези ползи обаче са твърде преувеличени, коментира Волфганг Мунчао, анализатор на Financial Times, в коментар за изданието.

Ако британските гласоподаватели гласуват с „Не“ през 2017 г., напускането на страната ще отнеме около година, докато бъде договорено и още една или две години, докато бъде осъществено на практика.

Така че трябва леко да перифразираме първоначалния си въпрос – Какъв е смисълът от членство в ЕС извън еврозоната след 2020 г.?

Дотогава вероятно значението на единния пазар ще бъде подкопано от два фактора. На първо място е вътрешното напрежение. Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд са се съгласиха да направят общо предложение относно бъдещата икономическа интеграция на еврозоната през май. То ще обхваща трудовите пазари, социалната сигурност и финансовата стабилност. С други думи еврозоната започва да развива единен пазар в единния пазар, който е ЕС.

Дори сегашното споразумение за банковия сектор да изглежда половинчато, в крайна сметка еврозоната ще постигне истински съюз, който покрива всички банки, предоставя пълни надзорни правомощия на Европейската централна банка (ЕЦБ) и гарантира всички депозити във валутния съюз. По този начин банковият съюз ще узурпира, каквито функции са останали на единния европейска пазар в сектора на финансовите услуги.

Освен това ще станем свидетели на натиск извън еврозоната от привържениците на идеята за свободна трансатлантическа търговска зона. Идеята не е нова, но напоследък изглежда получи нов тласък поради взаимния интерес, както от страна на САЩ, така и на ЕС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:13 | 06.09.22 г.
fallback