IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трябва ли да се въвежда данък върху CO2 емисиите?

Задачата да променим енергийна система е изключително тежка, тъй като фосилните горива са твърде дълбоко вкоренени в глобалната икономика, коментира Джефри Сакс

09:00 | 05.03.13 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Фабрика за стомана в Пекин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Фабрика за стомана в Пекин. Снимка: Ройтерс

В общи линии решенията са две, но никое от тях досега не е прилагано широко мащабно. Първото се състои в идеята да преминем решително от фосилни горива към възобновяеми енергийни източници, особено към вятърна и слънчева енергия. Някои страни дори могат да продължат да използват ядрена енергия за известен преходен период. (Генерирането на енергията от водноелектрически централи не замърсява атмосферата с парникови газове. По света обаче има съвсем малко места, където подобен вид централи все още могат да бъдат изградени без това да има сериозни екологични и социални последици).

Второто решение е базирано на технологията въглеродните емисии да бъдат складирани под земята. Този метод обаче - carbon capture and sequestration (CCS) – все още не е изпробван.

Предполага се, че CO2 може да се улавя още докато въглищата и газта горят в топло електроцентралите. Другият начин е емисиите да бъдат улавяни директно във въздуха чрез специален химичен процес. И в двата случая обаче CCS технологията би изисквала значителни инвестиции преди да може да се приложи.

Основният проблем е времето. Ако разполагахме със столетие, за да променим световната енергийна система, можехме да сме сравнително спокойни. Сега обаче трябва да извършим по-голямата част от прехода към ниско въглеродна енергия до средата на века. Това е изключително трудно като се има предвид дългия транзитен период, необходим за пренастройването на световната енергийна система. Тук става въпрос не само за електрическите централи, електропроводите и транспортната система, но и за жилищата и обществените сгради.

Съвсем малко региони по света могат да се похвалят с някакъв прогрес в тази насока. Всъщност САЩ инвестират масивно в добива на природен газ без да признават или да се впечатляват от факта, че това само ще влоши нещата по отношение на глобалното затопляне.

Дори ако щатската икономика премине от въглища на природен газ, американските въглища вероятно ще се изнасят, за да бъдат изгаряни в други части на света. При всички случаи природният газ, въпреки че отделя по-малко въглеродни емисии от въглищата, е фосилно гориво и изгарянето му ще продължи да причинява неприемливи щети на климата.

Единствено Европа полага сериозни усилия да ограничи въглеродните емисии. За целта беше създадена система, която изисква всеки индустриален замърсител да получава разрешителни за определена квота CO2 емисии. Тъй като тези разрешителни се търгуват на пазарна цена, компаниите имат интерес да ограничават въглеродните си емисии, така че да могат да купуват по-малко разрешителни или да продават излишните за печалба.

Проблемът е, че пазарната цена на тези квоти се срина заради рецесията в еврозоната. Разрешителните, които се продаваха за над 30 долара за тон преди кризата, сега се търгуват за под 10 долара. При тази толкова ниска цена компаниите няма особен стимул да ограничават замърсяването. Ето защо европейският бизнес продължава да я кара по старому, въпреки усилията на администрацията.

Съществува обаче доста по добра стратегия от търговията с квоти. Всеки регион по света трябва да наложи данък върху въглеродните емисии, който в началото да е съвсем нисък, но да се увеличава постепенно и предвидимо с годините.

Част от постъпленията от този данък ще бъдат предназначени за субсидиране на нови ниско въглеродни енергийни източници като вятърната и слънчевата енергия, както и за покриване на разработката на CCS технологията. Първоначално тези субсидии могат да са високи, но да намаляват, докато данъкът върху въглеродните емисии се повишава, а цените на новите енергийни технологии падат заради иновациите.

С една дългосрочна и предвидима система от данъци и субсидии, насочена към понижаване на въглеродните емисии, светът ще успее да премине към използването на по-ниско въглеродна енергия при това при по-висока енергийна ефективност. Времето е кратко, а необходимостта всички страни по света да възприемат практични и далновидни енергийни стратегии е по-голяма от всякога.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 0 rate down comment 0
pet5555
преди 11 години
Сега има 6,3 милиарда радиатори със температура 37 градуса и големина около 70 кг. всеки. Дали не са те причина за глобалното затопляне?Горските пожари и вулканите със квоти ли ще са?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 0
pet5555
преди 11 години
Въглеродни емисии, птичи грип,свински грип,Световен тероризъм,леднците се топят, повишава се нивото на светония океан,изчезват животински видове,Свършва питейната вода,Фосилните горива свършват,Джунглите намаляват. Има и още, но не мога да ги изброя всичките.Всичко е за оправдаване допълнителното натоврване на раята.Да помислим: Ако се затоплят атмосферата и хидросферата, по-много вода ще се изпари, по-вече вода ще има във атмосферата, по-вече дъждове,по-вече питейна вода Ако се увеличи въглеродния двуокис, по-вече растения ще растат, по-вече биомаса ще има, която ще поеме по-вече СО2.Естествено е някои части отземята да станат по-плодородни отколкото сега а други а станат по-неплодородни.Сахара като е станала пустиня, да не би от действието на хората да е?Като са измрели хиляди видове растения и животни, нали са се появили други, природата не търпи празно място.Земята се регулира сама.Бушуват пожари, изригват вулкани,трупат се нови ледници на различни места.Всичко това е необхванато.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
Матиас Гроте, председател на екологичната комисия на ЕП:...По-високите въглеродни цени ще помогнат за ускоряването на прехода към икономика с ниски нива на замърсяванеhttp://***.investor.bg/evropa/334/a/cenata-na-vyglerodnite-emisii-v-es-se-srina-s-20,147126/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 1
Ricco
преди 11 години
Но не мисля, че целта е просто "да се обложи още раята". По-вероятно е целта да е да се премине към по-щадяща природните ресурси икономика. Целта е да се развият по-икономични технологии. Т.е. оказвайки натиск отгоре, чрез по-скъпа енергия, ние принуждаваме индустрията да става по-ефективна. Което в крайна сметка е добре. Защото повече СО2 може и да не доведе до световен потоп, но полезните изкопаеми със сигурност не са безкрайни. Както не е безкрайна и Земята и безсмисленото размножаване на човеците е също толкова опасно колкото и световен потоп. Или казано по друг начин, целта на тази конспирация е да се премине от екстензивна (консуматорска, роботоподобна и роботонасърчаваща) икономика към творческо интензивна икономика, която дава предимство на качеството пред количеството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 11 години
"Крайната цел е да се обложи раята с още един данък."------------------Да, и аз съм склонен да видя някаква конспирация. Ако целта беше само да се намали СО2 в атмосферата то очевидно и много практично решение, при това с някои положителни странични ефекти (повече дървесина, по-добра околна среда), би било залесяването. И ако цялата енергия, която е вложена в намаляването на СО2 беше вложена в залесяване, то сигурно досега проблема щеше да е изчезнал. Но след като това не се прави то има всички основания да се предполага конспирация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 2
Tony
преди 11 години
Задължително трябва да се въведе такса за въглерпден двуокис!Особено за ТЕЦ и Топлофикациите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 0
dmtk
преди 11 години
"дори не обмисля налагането на въглероден данък."Говорите ГЛУПОСТИ:China, the biggest carbon emissions producer, will include taxes on the greenhouse gas as part of environmental protection charges, the Xinhua News Agency said.http://***.bloomberg.com/news/2013-02-19/china-to-include-co2-charges-in-environmental-taxes-xinhua-says.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 2
dmtk
преди 11 години
Естествено, че не трябва :)ВЕИ са по-евтини от въглищата и в момента, така че с СО2 данък без СО2 данък... все тая.Това, което трябва е, стриктен контрол върху ОТРОВИТЕ и ТОКСИНИТЕ, които излизат от ТЕЦа. ТЕЦовете да бъдат задължени те да са нула.След това ТЕЦовете много бързо ще затворят един по един.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 2
deant
преди 11 години
Зелените ни вмениха отговорност. Сега благодарение на тях ЕС деиндустриялизира, защото да започнеш да произвеждаш нещо е супер скъпа инвестиция, а да спазваш всички нови безумни регулации е непосилно, а продукцията разбира се никога не може да е конкурентна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 3
albobo76
преди 11 години
Китай планира ръст от 7,5%: http://***.investor.bg/***/130/a/kitai-planira-ryst-ot-75-za-2013-g,147774/и дори не обмисля налагането на въглероден данък. Незнам кой е безотговорния? - Китай или Западът с отрицателен ръст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още