fallback

Анализаторите са разединени за перспективата пред златото

Реалността, когато говорим за златото, вече не е същата, а това означава, че металът може да поевтинее до 1050 долара за тройунция, коментира Deutsche Bank

12:57 | 19.04.13 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Снимка: Ройтерс

Анализаторите са разделени по въпроса дали златото ще поевтинее още, след като най-сериозният колапс на цената на благородния метал от три десетилетия насърчи инвеститори и бижутери да купуват, пише Bloomberg.

Петнадесет анализатори, участвали в проучване на Bloomberg, очакват цената на златото да се повиши през следващата седмица, 14 очакват точно обратното, а 5 не могат да преценят. За две сесии до 15 април златото изгуби 13% от стойността си, което представлява най-сериозният спад за благородния метал от 33 години. Причините, изтъкнати от анализаторите, варираха от опасенията, че европейските правителства ще последват примера на Кипър като започнат да разпродават златните си резерви, до неочакваното забавяне на китайската икономика, довело до спад на цените на суровините като цяло.

През последните 3 дни на борсата в Ню Йорк златото възстанови около 2% от стойността си.

Купувачите на злато в Азия се активизираха, след като цената се понижи. През първите 6 месеца на годината вносът на злато в Индия – най-големият потребител на благородния метал в света – се очаква да се увеличи с 36% на годишна база, разкриват данни на Bombay Bullion Association Ltd.

На 17 април австралийската Perth Mint обяви, че продажбите на злато са се удвоили спрямо миналата седмица. Същевременно от октомври хедж фондовете са понижили залозите, че златото ще поскъпне, със 72%. Goldman Sachs Group Inc. и Societe Generale SA също прогнозират допълнителен спад.

От началото на годината златото е поевтиняло с 16% за тройунция, след като се радваше на бичи пазар през последните 12 години. Златото, което официално навлезе в мечи пазар на 12 април, е изгубило 27% от рекордните 1921 долара за тройунция, достигнати през септември 2011 г.

На 15 и 16 април продажбите на злато в Китай са се утроили, разкриват данни на China Gold Association.

Chow Tai Fook Jewellery Group Ltd., най-голямата верига за продажба на бижута в света, съобщи, че клиентите й в Хонконг и Макао са се увеличили с 25% за периода 13 -16 април.

През 2012 г. Индия и Китай са генерирали над половината от търсенето на злато в глобален мащаб, разкрива базираният в Лондон World Gold Council. Продажбата на бижута генерира 43% от търсенето на злато в световен мащаб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:22 | 14.09.22 г.
fallback