fallback

Сорос: Кризата в Европа свърши, но ЕС може и да се разпадне

Победата на Ангела Меркел на изборите в Германия e сигналът, че Европа се съвзе, но сега канцлерът трябва да предложи решение за бъдещето на еврото

08:30 | 03.10.13 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

83-годишният финансист Джорж Сорос. Снимка: Ройтерс

Триумфът на Ангела Меркел на изборите в Германия в края на миналия месец е сигнал, че дълговата криза в еврозоната е към своя край, въпреки че е пределно ясно, че Европейският съюз (ЕС) и еврото няма да оцелеят още дълго. Това сподели легендарният инвеститор Джорж Сорос на конференция в град Кил, Германия, цитиран от MarketWatch.

Мултимилиардерът Сорос, който през 1992 г. разори Английската централна банка, дълго време критикуваше действията на Германия за справянето й с дълговата криза. Според него победата на Ангела Меркел означава, че Берлин е намерил своя път.

„Кризата в Европа свърши. Това стана ясно по време на изборите в Германия, където темата за спасяването на еврото дори не бе дискутирана. Но възстановяването на ЕС от кризата е далеч от задоволително. Всеки икономист би описал ситуацията като ниско равновесие. За мен тя е далеч от равновесието“, заявява Сорос.

„Дълговата криза трансформира ЕС в нещо коренно различно в сравнение с първоначалния му облик. ЕС беше създаден, за да бъде доброволно сдружение на равноправни държави, които жертваха част от своя суверенитет за общото благо. Сега той олицетворява връзката между длъжници и кредитори, които по своята същност са обвързани със задължения и не са равни помежду си. Когато страна длъжник изпитва трудности, надмощие придобиват страните кредитори“, излага вижданията за бъдещето на европейския блок инвеститорът.

„Това е политически неприемливо и може да подкопае основите на ЕС. Само кредиторите имат правомощията да предотвратят това, но по всичко личи, че те не са склонни да го направят“, продължава Сорос, който подкрепя създаването на общи облигации в ЕС.

Междувременно Германия счита, че притежава „последната дума“, която в интерес на истината никога не е искала. Берлин не е готов да приеме правата и задълженията на тази роля. Като резултат в някои страни Германия е обвинявана, докато нейните граждани се чувстват несправедливо обвинявани, че заемат роля, която така старателно са опитвали да избегнат.

Ролята на Германия контрастира с тази, която САЩ зае след края на Втората световна война, когато предприе Плана Маршал и бе провъзгласена за лидер на свободния свят и спечели предаността на Европа. Германия трябва да поеме инициативата и да предложи решение.

„Само Германия може да инициира процеса, защото е страната с най-висок кредитен рейтинг. Ако страна длъжник се опита да заеме тази позиция, тя просто ще влоши своето собствено положение. Признаването и поправянето на грешки никога не е било лесна задача. Ето защо няма нищо срамно, защото ситуацията бе толкова сложна, че обърка всички ни“, смята Джордж Сорос.

„Ако Германия даде предложение, тя ще спечели вечната признателност на останалите страни в Европа. Неуспехът ще бъде по-болезнен. Сега, когато кризата в Европа приключи, Германия излезе победител. Но победата й е пирова и ще е добре да се въздържа.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:21 | 12.09.22 г.
fallback