IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изкушена ли е Ангела Меркел да разруши еврозоната?

Засега опитите за запазване на валутния съюз са по-евтини от евентуалното му разпадане, но не е ясно още колко време ще е така, пише The Economist

14:25 | 13.08.12 г. 11
<p>
	Ангела Меркел, Снимка: Ройтерс</p>

Ангела Меркел, Снимка: Ройтерс

Дори в този момент е възможно Ангела Меркел да обмисля как да предизвика разпадане на еврозоната. Измъченият германски канцлер със сигурност е изкушена от това решение след безкрайните евроспорове за спасителни пакети, които така или  иначе накрая се оказват недостатъчни.

Колко ли е изтощена да се „бие“ за полагащото се на страната й, само за да бъде наречена „слаба“ от критиците в родината си. А как ли ненавижда да отпуска парите на Германия за държави, в които я описват като нацист, пише The Economist.

Но за практичната Меркел има основателна причина за съставянето на резервен план в случай на евроразпад – вероятността това да се случи се покачва. Еврото е все по-застрашено, защото режими на строги икономии „върлуват“ в Гърция, а голяма част от Южна Европа е в затруднение заради непреклонността на северните кредитори.

Скорошно запитване показва, че мнозинството от германците подкрепят връщането на марката като валута. Но хаотично разпадане на еврозоната ще бъде бедствие. Дори докато Меркел се бори да намери някакво решение, помощниците й без съмнение се подготвят за най-лошото.

Нека предположим какво би могло  да се съдържа в меморандума на Меркел при разпадането на еврозоната. Той показва германската гледна точка, но логиката може да бъде пренесена и към другите кредитори. Заключенията са ясни – засега разпадът на еврозонта ще излезе по-скъпо, отколкото опитите да бъде спасена. Въпреки това изчисленията може да се променят ако страните продължават да спорят помежду си.

Нека започнем с Гърция. Съществува обща заблуда, че евентуално излизане на страната от еврозоната ще бъде почти  безплатен начин за предаването на един ценен урок. Поне Германия не е на това мнение. Всъщност Европейската централна банка (ЕЦБ) държи гръцки облигации с номинална стойност 40 млрд. евро (50 млрд. долара), които могат  да се обърнат в обезценена драхма и да не бъдат обслужени.

При евентуален изход на Гърция други 130 млрд. евро от спасяването ще трябва да бъдат  прибавени към задълженията им или да бъдат отписани изцяло. А временният дълг от 100 млрд. евро, натрупан към ЕЦБ, може да се обърне в чиста загуба за институцията. Да не говорим, че към  тези суми може да се добавят и еднократни 50 млрд. евро от страна на ЕС.

Те ще бъдат отпуснати на пострадалата страна при евентуален изход и главно с цел изчистване на съвестта. Така сметката възлиза на около 320 млрд. евро. Тези изчисления се базират на предположения, но в реални обстоятелства 110 млрд. евро от крайната сума ще бъдат платени от Германия. А това е 4% от БВП на страната.

На пръв поглед разпадът на еврозоната изглежда като добра сделка за Германия, защото по този начин данъкоплатците ще бъдат спасени от неограничен ангажимент към Гърция. В същото време обаче разрухата на еврото ще всее смут по пазарите.

Страни като Ирландия, Португалия, Кипър и Испания още дължат на чуждестранни инвеститори нетна сума от 80% до 100% от БВП (брутният дълг е много по-голям). Една от причините инвеститорите да се държат на повърхността е, че вярват в бъдещето на еврото.

Последна актуализация: 08:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 4 rate down comment 1
Emi1
преди 11 години
Еврооблигациите са инструменти най близко отрязаващи реалноста на текущата ситуащи на общата валута!!! Реалност с която Меркел изглежда скарана!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
Emi1
преди 11 години
За да се реши проблемът с дълговата криза и Еврото, Германия трябва да жертва своя трипъл ААА рейтинг а проблемът че тя иска хем да реши проблема с Еврото и хем да запази своя първокласен рейтинг което е невъзможно от математическа гледна точка !!!!И не не знам как Меркел ще разкаже това на своите гласодатели трудна ситуаци но това е неин проблем!!че погледнато от реална гледна точка че Германия е куха економика е куха !!!просто 60 % от нейниат експот е ориентиран в рамките на Евросоюза и тя нама как да се размине с тая реалност !!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Поправка: работни пчелички/търтеи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Как да не е изкушена.Разбира се че е изкушена.И дали ще пратя ЕЗ в миналото зависи само от съотношението: работни пчелички-търтеи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 4
supertrader
преди 11 години
Те ще извадят "късмет" след всичките глупости които сътвориха изведнъж ще скочат цените на основни стоки , парите ще се обезценят и дълговете ще изчезнат. Иначе Германия по нищо не се различава , като длъжник от Испания и тя е същата куха икономика с голям експорт но в Европа. Да му мислят банкерите , чакат ги чудеса и всичко ще се развърже в рамките на една седмица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
unicornblade
преди 11 години
Абсолютно си прав. Без яки сътресения обаче не ми се вярва, че ще се размине. Най-малкото защото на банкерите им е най-лесно да свалят висока доходност от южните държави. Най-мекият вариант е общи облигации - решение, което ще даде още време за преструктуриране. Но пак е лош за банкерите, а още по-лош за тези с големите портфейли, които клатят дървото, защото дървото става доста по-трудно за клатене. Каквото и да е, но ако си държат на еврото да бързат, защото Италия и Испания са по пързалката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 2
krasivata
преди 11 години
Едва ли ще се случи подобно нещо. Може би Гърция или Испания ще станат големи пречки, каквито са и сега, но се съмнявам, че ще допуснат разпад на еврозоната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
supertrader
преди 11 години
При положение,че не това е пътят да се справят с кризата и от стискането на зъби няма никаква полза. Тя работата върви към спор - хуманна ли е евтаназията на ЕС. Може би е по добре да се приложи. Страните изпаднали в дългова криза няма да излязат от нея , това е невъзможно да стане с икономии и преструктуриране. Според мен изхода е в заличаване на старите дългове , които ЕЦБ просто да изкупи и плати и забрана за нови. Чак тогава , ще се преструктурират тези икономики и то точно колкото е необходимо. Има вариант ЕЦБ да не плати дълговете , тогава лихвите по тези на Германия ще станат два пъти по високи от днешните на Италия и Германия също ще фалира по държавния си дълг. Германия трябва да избира - да се измъкне на гърба на другите или да се изложи като тях. Засега Меркел държи на първия вариант.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
trendline
преди 11 години
Колапс ще настъпи ако както до сега се замита всичко под килима и се топа топката на място. Неизбежно е! ЕС ще продължи да съществува но ЕЗ е пътник в този си порочен вид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
Bobacho
преди 11 години
соверенитет
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още