IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трудното търсене на мир за Газа

Ситуацията отново сякаш е в задънена улица – едната страна настоява за разоръжаване на Хамас, а другата – за вдигане на блокадата над Газа

11:36 | 07.08.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Инфраструктурата в Газа е почти напълно разрушена. Снимка: Ройтерс</em></p>

Инфраструктурата в Газа е почти напълно разрушена. Снимка: Ройтерс

За първи път от четири седмици изглежда, че временното примирие, на което се съгласиха Израел и палестинските групировки, ще бъде спазено и дори удължено. Докато палестинците се завръщат в разрушените жилищни райони в ивицата Газа, израелското правителство и Хамас призовават преди да се сключи трайно примирие да се направят радикални промени в договореностите за сигурност.

В сряда населението на Газа отново се осмели да излезе обратно на улицата, опитвайки се да си осигури храна, стоки за бита и медицински консумативи. Други са оставили своя временен подслон и се опитват да ремонтират къщите си, обсипани с останките от конфликта. Примирието започна в 8 часа местно време във вторник.

Американски, израелски и арабски делегации преговарят от сряда в Кайро за по-дългосрочно решение на конфликта. В същността на преговорите е удължаването на примирието и вдигането на блокадата над Газа, както и усилията за разоръжаване на Хамас, съобщават американски, израелски и арабски дипломати, цитирани от Wall Street Journal.

Едно от основните искания на Хамас за споразумение от всякакъв вид е поставянето на край на седемгодишната блокада над Газа от страна на Израел и Египет. Въпреки това не е ясно дали Хамас ще се противопостави на инициативата на Махмуд Абас да му бъде предоставена по-широка роля в усилията за разрешаване на конфликта.

За Израел военният набег в крайбрежния анклав има осезаеми резултати. След първоначалния шок от разкритията докъде се простира мрежата от тунели на Хамас към южната част на Израел, армията заяви, че е унищожила повече от 30 подземни проходи и така е предотвратила проникването на палестински бойци. Системата за противоракетна отбрана Iron Dome е заловила с малки изключения почти всички ракети на Хамас.

Хамас са отговорни за 64 смъртни случая сред израелски военен персонал и за някои "значителни смущения" в ежедневието на израелците, според Тел Авив. Редица чуждестранни авиокомпании преустановиха своите полети до Тел Авив. Според израелската армия Хамас все още разполага с 3 хил. ракети. Това съответства на около една трета от арсенала на групата преди конфликта.

Хамас наистина може да се похвали, че е ядосала значително израелските военни. Но за третия си опит през последните шест години да накара Израел да прекрати икономическата блокада Газа плаща доста висока цена.

Много палестински цивилни граждани са убити. Оцелелите са изправени пред развалините на домовете си и унищоженото им препитание. Цели градове и улици са в руини. Около 465 хил. души са били прогонени от домовете им, съобщава Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци. Районът е на ръба на хуманитарна криза, предупреждава организацията.

Последна актуализация: 08:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 5 rate down comment 0
0pk
преди 9 години
Достатъчно е да спрат да им продават оръжия. Разбира се плодящите се като мухи безделници са трън в зднка на богатите :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Успех на евреите в противопоставянето им срещу най-гадните и жестоки съвременни фанатици.Ако има арабска страна, на която да й пука за палестинците нека им предостави убежище и си ги прибере. Не са кой знае колко, само 2 милиона.Палестинците са създадени след 1945 година от фанатизираните ислямски духовници единствено да бъдат жертвани като терористи камикадзета срещу Израел.Не е чак толкова сложно да се оправи положението там. Някой арабин трябва да влезе и да изведе мирно жените и децата. След това да оставят евреите да ликвидират всички остатъци от Хамас, Ислямски братя, Ислямски Джихад и други подобни и дотам с проблемите на невинните палестинци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
0pk
преди 9 години
Чакаме и статия с наложените на Израел санкции :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 6
michaelis
преди 9 години
ей една статия тука да покажат колко са "демократични" и какво правят американските израелци и как се прави геноцид, а иначе Путин лош и агресор ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още