IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрия – една мини Гърция в сърцето на Европа?

Алпийската държава е на прага на дългова криза, предизвикана от капиталова дупка в лошата банка Heta Asset Resolution

15:28 | 09.03.15 г. 33
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Австрия – една мини Гърция в сърцето на Европа?

Австрия - страната на шницелите, кожените панталони, Моцарт и алпийските пасища, може да стане най-новият дългов кошмар на Европа. Причината – финансовите проблеми на лошата банка, формирана след фалита на Hypo Alpe Adria, както и на провинция Каринтия.

Въпросната лоша банка, известна като Heta Asset Resolution, бе подложена на външен, независим одит, който е открил капиталова дупка от 7,6 милиарда евро, която правителството не е готово да запълни, съобщи преди дни австрийският орган по финансовите пазари, цитиран от Zero Hedge. Всичко това обаче може да превърне Австрия в една мини Гърция в сърцето на Европа, пише и британският Daily Telegraph.

Събитията в Австрия и Гърция всъщност наистина си приличат: Миналия петък рейтинговата агенция Moody's съобщи, че понижава с четири нива рейтинга на провинция Каринтия. С това рейтингът на провинцията бе понижен от А2 на Ваа3. Освен това досега „стабилната“ перспектива бе понижена до „негативна“. По този начин провинцията е на косъм от това да загуби своя инвестиционен рейтинг. 

Агенцията обяви, че може да понижи и рейтинга на три австрийски банки, контролирани от държавата, с експозиции към Heta. Германското подразделение на Dexia, Deutsche Pfandbriefbank AG и NRW Bank съобщиха вчера, че притежават облигации на лошата банка и може да претърпят загуби. Фактът, че на книжата на провинцията не се гледа като на „спекулативна инвестиция“, се дължи само на самата държава. Moody's счита, че подкрепата от страна на държавата при извънредна ситуация, т.е. при проблеми с ликвидността, е "много вероятна".

Причина за това понижение е спирането на плащанията за Heta през предходната седмица. „С прогнозирани в бюджета ѝ приходи от 2,36 милиарда евро за тази година южната провинция с население от едва 556 000 души, няма как да покрие гаранциите, ако задълженията станат изискуеми до една година“, заяви пред австрийско радио губернаторът на Каринтия Петер Кайзер. Провинцията гарантира дългове за 10,2 милиарда евро на Hetа – почти пет пъти по-висока сума.

Гаранциите може да надвишат ликвидните ресурси на Каринтия, както и да доведат до нарастване на задлъжнялостта ѝ, а освен това и да предизвикат нужда от извънредна подкрепа от държавата, посочат от Moody’s. По-рано австрийският финансов министър Йорг Шелинг заяви, че австрийското правителство няма да носи отговорност за покриването на гаранциите на Каринтия.

В неделя финансовият министър на провинция Долна Австрия Волфганг Соботка (OVP) предупреди за наличие на "сериозна ситуация" в Каринтия. Провинцията ще може да финансира себе си и своите ведомства, като болници, все по-трудно, заяви той. Соботка призова за бързо изясняване на това „как натоварванията сега и в бъдеще ще бъдат запушвани".

В случая с Hypo спасяването на банката заплашва с появата на верижни последствия за публични органи на други места, включително Bayern Landesbank, голям притежател на облигации на Hypo, която е собственост на германската провинция Бавария и базираната в Мюнхен германска лоша банка FMSW.

Всичко това може би е само върхът на айсберга. Европа е залята от взаимосвързани банкови и публични задължения, много от които никога няма да бъдат върнати и в общи линии трябва да бъдат отписани, пише още в анализа си Daily Telegraph. Перспективата е ясна - огромни загуби за кредиторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 12 rate down comment 6
bgMan
преди 9 години
Австрия - поредният проводник на руските политически интереси в ЕС ще бъде вкаран в предварителния арест.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 29 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 9 години
"предизвикана от капиталова дупка в лошата банка Heta"Е как в една дупка може да се отвори дупка ? Тва е вече друго измерение .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 16 rate down comment 15
Стоян Петров
преди 9 години
Баш тая статия има общо с Раша. Много добе знаеш, че половината австрийски банки са закърмени с КГБ капитали. Експозициите към Рашастан също са значителни. Дано европейците не платят татарският мастраф,
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 22 rate down comment 7
georgi_shum
преди 9 години
Няма, не бери грижа! Аз мераци руски земи да завладявам нямам:) Колкото ми трябва вече съм си купил. И Руснаци и *** ако стъпят тука като врагове ( а миндилите въобще) ще ядът ножа. Руснаците преди почти 100г точно го ядоха ведъж. Арабелите по отдавна, но и те са го яли. Ако се наложи пак:) Знам че на теб и на разни други заблудени душици ви е мечта да сме руска губерния ама няма :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 16 rate down comment 12
michaelis
преди 9 години
Са тая статия първо няма нищо общо с Раша и второ, тя не е империя отдавна в момента Сашш е империята и да не се разцепи тя на 51 части, а Раша ше си остане там където си е. И Австрия е била империя ама ей ся ше им разкажат още веднъж играта...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 16 rate down comment 20
Стоян Петров
преди 9 години
Може би сте малки, но Рашата се простираше чак отатък Берлин. После се спихна, остана СССР но и той се сгромоляса. Предстои да се сгъне до Московско княжество( наистина може да поспорим). Нищо лично, но просто съдбата на всяка империя е такава. Иначе тази територия още щеше да се владее от монголците, чийто преки наследници са русите татари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 13 rate down comment 10
michaelis
преди 9 години
Ама аз не събирам палци на горе тука, на мене ако това ми е целта, мога да си ги сложа и сам плюсовете. Въпроса е там, че не мога да толерирам ***, които не искат да се интегрират в обществото и да висят само на помощи и да отказват всякакво обучение!! На мене не ми е дадено отгоре и аз съм учил и гърбил като ***. Поне няква инициатива тябва, иначе Хитрел е бил прав евреин и *** ако не стават човеци то тогава Arbeit macht Frei
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 23 rate down comment 14
Mavi Goz
преди 9 години
Докато се пазите от Раша, да не осъмнете с байрака на ИДИЛ над вашия гьол... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 12 rate down comment 8
georgi_shum
преди 9 години
Споко баце, ще се оправите вие там. Няма уволняват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 21 rate down comment 9
georgi_shum
преди 9 години
Раша да си седи на *** дето е! Всяка жаба, да си знае гьола. Руската си има гьол, да си седи у него, в нашия да не идва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още