IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възраждането на "лошите банки" в Германия

Компаниите, към които бяха трансферирани проблемни активи на други кредитори, стават все по-активни на пазара

16:10 | 23.02.15 г.
Възраждането на "лошите банки" в Германия

След седем трудни години на преструктуриране германските „лоши банки“ определено са в по-добра форма, пише онлайн изданието propertyeu.info.

Тази седмица стана ясно, че Hypo Real Estate Holding се подготвя да продаде целия си дял в pbb Deutsche Pfandbriefbank или да излезе от него чрез първично публично предлагане, пише още изданието.

Pbb е 100% собственост на Hypo Real Estate, което пък е собственост на SoFFin – Фондът за стабилизация на финансовия пазар, който беше учреден от германското правителство след колапса на Lehman Brothers през 2008 г. Задачата на фонда беше да стабилизира германската банкова индустрия.

Властите в Германия национализираха Hypo Real Estate след фалита на Lehman Brothers. Кредиторът за сектора на имотите получи капиталова инжекция от 10 млрд. евро, както и още 145 млрд. евро ликвидна гаранция, при условие че в бъдеще продаде pbb.

pbb не е единствената „лоша банка“ в Германия, която е активна на пазара. EAA вече е в напреднал стадий на продажбата на WestImmo – подразделението за кредитиране за сектора на имотите на фалиралия кредитор WestLB.

Основната задача на EAA е да ликвидира активите на WestImmo. „Лошата банка“ цели да осъществи продажба на компанията в цялост, включително и кредитния й портфейл, на един купувач.

Според запознати източници ипотечният кредитор Aareal Bank е единственият кандидат за WestImmo. Ако Aareal успее да придобие ликвидирания кредитор, това ще е втората й сделка за поглъщането на неин конкурент за последните две години. През 2013 г. Aareal купи Corealcredit от американската група за частен капитал Lone Star за 342 млн. евро.

Европейската комисия (ЕК) първоначално беше поискала WestImmo да бъде продадена до края на 2011 г. като част от условията, поставени към компанията-майка заради спасяването й. Сегашният опит обаче е три години, след като ексклузивните преговори с групата за частен капитал Apollo се провалиха.

Според експерти подобен сценарий не застрашава евентуална сделка с pbb. От самата компания посочват, че пазарът в момента е доста атрактивен в сравнение със ситуацията отпреди няколко години.

Оптимизмът е видим и вече се разпространява и на други места в Европа. След като повечето банки в САЩ и Великобритания поприключиха с програмите си за продажба на заеми, свързани със сектора на имотите, в Германия този процес по „прочистване“ едва сега започва. През следващата година се очаква продажбите на кредитни портфейли – и обслужвани, и необслужвани, да доминират на пазара на имотни активи в Германия, тъй като и кредиторите, и отворените фондове засилват продажбите.

Времето за тези сделки изглежда е много добро. Кредитните портфейли стават все по-популярни сред инвеститорите, които искат да диверсифицират вложенията си.

Консултантската компания Cushman & Wakefield прогнозира наскоро, че през тази година в Европа може да се очакват сделки с кредити, свързани със сектора на имотите, за около 70 млрд. евро.

Испанската „лоша банка“ Sareb също се очаква да ускори темпа на продажбите през тази година. На пазара отново излиза и портфейлът за 750 млн. евро, известен като „Project Gaudí“, който преди това беше на Hypo Real Estate. В момента той се притежава от „лошата банка“ FMS Wertmanagement, към която бяха трансферирани проблемни активи за 27 млрд. евро на Hypo Real Estate през 2010 г.

Най-активните на пазара на дългове в Европа са американските гиганти Cerberus, Blackstone и Lone Star. Те обаче се сблъскват със засилващата се конкуренция на местните играчи. През миналата година например германската Otto Group купи портфейл от необслужвани заеми на стойност 650 млн. евро.

Дори и институционалните инвеститори в Европа вече изострят апетита си към дълг. По-рано AXA Real Estate обяви, че е набрала над 1,5 млрд. евро за създаването на най-големия засега фонд за инвестиции в заеми за бизнес имоти в Европа. Компанията е получила потвърждение за ангажименти на 11 институционални инвеститора от Великобритания, Франция и Швейцария.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още