IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейското движение срещу мобилността

Проблемът засяга много повече страните на произход, отколкото приемащите държави

17:30 | 07.06.15 г. 13
<p>
	<em>Снимка:&nbsp; Ройтерс</em></p>

Снимка:  Ройтерс

Най-големият нерешен проблем в Европейския съюз (ЕС) е мобилността. Предполагаше се, че интеграционният процес ще улесни и ще направи по-атрактивно движението на европейците от една страна в друга, коментира Харолд Джеймс за онлайн изданието project-syndicate.org. Според това виждане гражданите на ЕС губеха нация, но печелеха цял континент. Но резултатите от няколко изборни вота напоследък показват, че те всъщност са по-притеснени, че губят нацията си.

Откакто Единният европейски акт от 1986 г. премахна ограниченията за работа в другите страни членки, континентът се превърна в единен пазар на труда – или поне на теория. Това е политика, която добре пасваше на останалите части от програмата за интеграция. Способността на еврото да функционира като обща валута изисква по-гъвкав пазар на труда, на който работниците могат да се приспособяват към регионалните шокове, като се преместят.

Но европейската миграция реално започна едва след световната финансова криза. Последва враждебна реакция първо в приемащите страни, а сега, както показват току-що преминалите президентски избори в Полша, и в страните на произход. И докато дебатът по миграцията все повече се разгорещява, както тези, които се местят, така и тези, които остават зад тях, се чувстват все по-националистично, отколкото европейски настроени, твърди анализаторът.

На пръв поглед резултатите от неотдавнашните избори във Франция и Англия може би създават впечатлението, че европейската миграция е въпрос, който постепенно изчезва. Националният фронт във Франция се представи зле на местните избори, в сравнение с проевропейските десни. След това в партията се разразиха скандали и настървени вътрешни борби между председателя й Марин льо Пен и основателят й и баща на Марин - Жан-Мари льо Пен (който в крайна сметка бе изключен).

Междувременно антиевропейската Партия за независимост на Обединеното кралство (UKIP) във Великобритания се представи слабо на парламентарните избори по-рано този месец, след което се разцепи. Германското дясно популистко крило Алтернатива за Германия също се разцепи и разпадна. Движението Пет звезди на Италия също изчезна.

Тези последователни провали накараха някои да изкажат предположения, че идва краят на протестната политика. Това обаче не е съвсем вярно. Крайнодесните политически партии, които изглежда са основните печеливши от еврокризата, може и да са затруднени. Но проблемът с трудовата мобилност все още съществува.

Досега дискусията за европейската миграция се водеше основно в рамките на богатите приемащи страни като Франция и Великобритания. Не беше отделяно особено внимание на ефекта й върху страните на произход. Но на президентските избори в Полша този проблем зае централно място и генерира най-голям резонанс сред гласоподавателите, допринасяйки за победата на Анджей Дуда, лидер на дясната партия Закон и ред. Проблемът осигури и тема на кампанията на Павел Кукиц, рок музикант, който остана на трето място в първия кръг на изборите.

И Дуда, и Кукиц се оплакаха, че твърде много млади поляци напускат Полша и че тя остава празна страна с възрастни хора – факт, очевиден за всеки, който тръгне по полските улици. Европа може и все още да е дом на динамичните млади полски общности, но те вече са в Лондон, Дъблин, Париж, Осло и Стокхолм, а не във Варшава или в Краков. И със сигурност не са сред бедните провинциални общности в източните и южни части на страната, които непропорционално се изпразниха заради миграцията.

Дебатът около вредите от миграцията избухна и в страни, които са очевидно дълбоко засегнати от икономическата криза – страни от еврозоната като Гърция, Испания и Португалия, както и страни извън валутния съюз като България и Румъния. И въпреки че проблемът повдига въпроси относно справедливостта и ефективността, бедните страни, инвестирали големи суми в образованието, сега биват напускани от завършили, които започват работа и плащат данъци в чужбина. Европа предоставя малко възможности за ефективна реакция.

Наистина, някои мигранти в крайна сметка се завръщат у дома с нови умения и капитал. Но междувременно те оставят след себе си население, което е по-старо, по-бедно и по-уязвимо. Европейските решения на проблема могат да включват прехвърляне на средства, когато местното образование подпомага пазара на труда на целия континент, или помощ за справяне с проблеми, засягащи региони с риск от загуба на населението в трудоспособна възраст.

Иронията е очевидна. Европейската интеграция предизвика по-голяма мобилност, особено след кризата на еврото. Но това, което все още не е направила, е да генерира институционална рамка, нужна да направи мобилността приемлива за гражданите на ЕС.

* Харолд Джеймс е професор по история и международни отношение в Princeton University, професор по история в European University Institute и старши научен сътрудник в Center for International Governance Innovation.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 2
redcretin
преди 8 години
Проблемът засяга инфраструктурите - те са причината мигрантите да зарежат една страна. А основния фактор за лоша инфраструктура е че се краде - или иначе казано корупция. Това беше драмата и на испания, и на гърция, и на българия, и на италия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Абе качествено качествено.. колко да е качествено? Разликата е че там , има и качествени университети и училища ,за разлика от тук, но масовото ниво си е ... да.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Ха ха! Голем виц.Освен това са скромни и толерантни към другите раси и религии :) Повечето българи са ***, нахални и мързеливи ксенофоби, като повечето хора по света. Погледнете истината в очите и спрете да се самозаблуждавате.Ако има обективно нещо, което помага, то е че българите са големи индивидуалисти, научени да се стремят да оцеляват сами. За това и тук трудно става нещо, защото всеки е най-умен, всеки знае как и иска той да командва, а така не става, трябва колектив за да се направи нещо.В повечето Европа обратно, хората не искат да водят. Искат да си работят работата, да си получават заплатката и да си свиркат. За това и нашенец като отиде там, ако е от 20те % по-умни , лесно повежда отбора, просто другите не искат, нямат такива амбиции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 7
supertrader
преди 8 години
Освен да се самообразоваме можем и да се самозаблуждаваме. И навремето и сега образованието в България бе и си остава изостанало.Сега обаче самообразованието е силно постарадало, защото може да отидеш на Запад и да получиш наистина добро образование и тогава защо да се мъчиш да се самообразоваш когато там умеят много по добре да наливат с фуния знания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 7
supertrader
преди 8 години
Българите не сме по интелигентни от северните народи в интерес на истината.Образованието ни също е на доста ниско ниво и скъпо като за постигания резултат.Високо е нивото на самообразоване и това е резултат от ниското ниво на образование. То не е то вчера, а още от тоталитарната държава наследено.В интерес на истината самообразованието дава блестящи резултати а не образованието, които за съжаление в количественно отношение са много малобройни. Затова българи печелеха олимпиади в класическите науки.Изключително малко са в България хората с богати знания и това е нормално при толкова лошо образование и система.На Запад образованието е драстично по качественно, а резултата е много по малко случаи на самообразовали се хора на високо ниво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 4
ivan.kostov.39
преди 8 години
Българите по природа са интелигентни. Повечето са работливи и понеже им плащат нормално в чужбина, затова се реализират. Колкото до образованието........ Навремето имахме добро образование. Сега не зная, но по принцип, който има интерес се и самообразова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 6
todortk
преди 8 години
Mapto, българското образование е сред най добрите по отношение качество/цена.Да, не е най качественото, но е изключително евтино. В резултат имаме относително добре обучени кадри, които успешно се реализират и в чужбина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 4
supertrader
преди 8 години
Подвеждащо е също че ксенофобските партии губят популярност, нищо подобно защото климата за тях драстично се подобрява. Друг е въпроса че са пробутали партии ментета за сега, но той момента в който ментетата ще станат съвсем истински е много близо. А те се загрижили за държавите от които са дошли емигрантите ..там какво ще стане..измислят си проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 6
mapto
преди 8 години
"бедните страни, инвестирали големи суми в образованието" - това някакъв злополучен опит за ирония ли е? Кой в България инвестира в образование? Държавата ли, общините ли, бизнеса ли, или пък хората? Аз поне не виждам някой да го прави...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 4
supertrader
преди 8 години
Той проблема е че емигрантите ще предизвикат ксенофобия в държавите в които бягат..от там граждански размирици след които гонения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още