IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Свърши ли златният век на САЩ?

Слуховете за смъртта на американската икономика са прибързани, смята Мартин Фелдстейн

08:38 | 12.09.15 г. 54
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският икономист Робърт Гордън от Northwestern University повдигна през последните дни важен дебат за бъдещия икономически ръст на Съединените щати. Книгата му The Rise and Fall of American Growth ще излезе едва през януари 2016 г., но централни тези от нея вече бяха публикувани в Economist и Foreign Affairs. Мнението на Гордън за бъдещото развитие на американската икономика е мрачно. Но дали е вярно?

Гордън се аргументира, че големите технологични промени, които в миналото увеличиха стандарта на живот, са били по-широкомащабни, отколкото всичко, което може да дойде сега. Като примери той цитира канализацията в къщите, появата на автомобилите, на електричеството, на телефона и централното отопление. Тези изобретения са по-важни за стандарта на живот от по-новите нововъведения, като например интернет или мобилните телефони.

Мартин Фелдстейн, професор по икономика от Харвардския университет, е съгласен с Гордън, че по-скоро ще се откаже от мобилния си телефон или дори от интернет, отколкото от канализацията и електричеството. Но това означава само, че имаме късмета да живеем в момента, а не преди 100 години (да не говорим за преди 200 години, или през Средновековието). Фактът, че основните нововъведения са се случили през миналото, не е причина да сме песимисти за бъдещето, смята Фелдстейн. 

Гордън посочва сегашното забавяне на реалния (коригиран спрямо инфлацията) растеж на БВП в САЩ. Според официалната статистика на САЩ реалният БВП на работник нараства в периода 1891-1972 с годишен темп от 2,3 на сто, а след това само с 1,5%.

Въпреки това официалната статистика за растежа на БВП в момента не отразява положителните влияния върху жизнения стандарт, получени от новите и подобрените продукти и услуги. Това означава, че официалният ръст не отразява увеличението на стандарта на живот, причинено например от наличието на противоракови лекарства, нови хирургични техники и много други иновации. Тъй като БВП обобщава само това, което се предлага на пазара, огромното разширяване на телевизионните развлечения, или появата на услуги като Google или Facebook, не се отразява в националния баланс.

С други думи: благосъстоянието се разраства по-бързо, отколкото официалната статистика ни кара да вярваме - може би дори много по-бързо. Това се отнася и за данните от първата половина на ХХ век, а все още вярно е и днес. Така че може би няма основание за мненията, които често са представяни в проучвания, а също и в книгата на Гордън, че стандартът на живот на децата от настоящото поколение ще бъде по-нисък от тази на родителите им. За някои хора, особено за такива с относително високи доходи, това може и да е вярно. Но за повечето това определено не е вярно.

Да вземем за пример един млад, тридесетгодишен родител с едногодишно бебе и със средностатистическа заплата. След 30 години детето му бъде на толкова години, на колкото е неговият родител днес. Дори ако ръстът на реалните доходи годишно възлиза само на 1,5%, то средният доход след 30 години ще бъде почти със 60 процента по-висок, отколкото е днес.

Дори ако детето след това печели с 30 процента по-малко от средната заплата на родителя си в този момент, доходите му все още ще са по-високи от сегашния среден доход. Ако заради продуктови иновации и подобрения реалните доходи на глава от населението се увеличават с три процента годишно, средният доход след 30 години ще бъде повече от два пъти по-висок, отколкото е днес.

Това обаче не бива да е причина за политическа небрежност, смята Фелдстейн. САЩ могат да продължат да увеличават своя бъдещ растеж чрез подобряване на образователната система, увеличаване на дела на спестяванията и иновациите до техните нива от миналото и да премахнат онези фактори от данъчната система и трансферите, които имат отрицателно въздействие върху заетостта и доходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 11 rate down comment 8
многодобре
преди 8 години
...работиш по-дълго,за да ги върнеш.Ставаш работник на банката,но не в офисът и или на "горните етажи".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 25 rate down comment 9
SS-23
преди 8 години
Вярно,казваха,че съзнанието щяло да стане такова,че човек разумно да иска---Аз твърдя, че именно отказа на хората да живеят "разумно", т.е. да не искаш повече, отколкото практически, физически ти е нужно за да живееш, доведе до сегашната глобална катастрофа. Замисли се разумно - как може "днес" да харчиш пари, които нямаш, а "утре" да трябва да връщаш не само това, което си нямал, ами и "добавка" отгоре ?!? Замисли се ! Ами , че това не е възможно физически, без да продължаваш да затъвш, и затъваш, и затъваш.....Без да съм корифей като теб,от личен опит мога да ти кажа,че колкото по-голяма става роботизацията,а оттам и безработицата,толкова повече ще изчезва икономика----Тук съм съгласен! тези, които лелеят за "роботизация", "хайтек", "високи технологии" и т.н...съвременни "благини", пропускат тънкият момент, че продукцията, която ще произвеждат тия роботи, някой трябва да я потребява! Ама робота не яде, не спи и не ходи на море.... Робота ще "убие" създателя си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 29 rate down comment 15
Nathan
преди 8 години
Добрите времена за САЩ отдавна приключиха и е въпрос на време една държава с икономика, крепяща се върху интервенцията на ФЕД,печатането на парична маса без покритие и увеличаваща чрез промени в конституцията конституционно установения праг/таван на дълга официално да се разпадне. Не казвам ,,да изпадне във фалит,, защото през последните 4 години САЩ два пъти фалираха, като единствено промяната в конституцията и увеличаването на установения праг на дълга ги спаси от неплатежоспособност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 15 rate down comment 12
SS-23
преди 8 години
Никакъв "разтеж" и реално раздвижване НЕ може да има, докато не бъдат изчистени дълговете, благодарение на които се създаде и натрупаха сегашните "благини". А дълговете, т.е. "обещанието", че ще върнеш нещо, което реално са ти дали във вид на "пиксели" в банковата сметка, но то реално, физически не съществува - не могат да се върнат, по чисто математически причини. Това означава, че единственият начин да има разтеж и освобождаване от "чатала на врата" е дълговете да бъдат ... премахнати!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 47 rate down comment 13
Императорът
преди 8 години
Икономиката на САЩ може да остане силна - и вероятно ЩЕ остане силна, но златният век за НАРОДЪТ на САЩ свърши отдавна... стремително намаляване на средната класа, увеличаване на бедните, катастрофа на социалната и здравната система - това се случва в Америка. Колко милиона са бездомниците, хранещи се в кухни за бедни? Като контрапункт - как нашият Алеко, посетил Америка преди повече от век, не успя да намери нито един беден човек?Апропо - много от днешните негативни явления в САЩ, бъдещият президент Доналд Тръмп ги предвиждаше в своите книги преди 10 и повече години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 23 rate down comment 16
michaelis12
преди 8 години
те хубаво омайват с тея 1.5% след 30г., но кой знае какъв % разтеж ще има в продължение на 30г. ?!? Значи детето след 30г. ше получава 2 пъти по-високи доходи от баща си, да ок, но и ще плаща 10 пъти по-високи цени на услугите и това ше го напрай по-беден. Как иначе от 400 най-богатите в света, сега богатството се е концентрирало в 80, после в 40 и т.н. Ееее къде е тоя разтеж и тея 2 пъти доходи за които бълнуват тука ?!? В момента 1% в Сашш държи цялото богатство еми кво да кажем повече ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 38 rate down comment 9
driverf1
преди 8 години
Аз никъде не видях фактора ИНФЛАЦИЯ.....или тя в САЩ не съществува.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 39 rate down comment 22
michaelis12
преди 8 години
преебаха се с тая алчнотия сами, никой не им е виновен. С тея отворени *** за печалби не се наядоха ..... еееми. На времето що са стигнали до такъв напредък, щото не са били ***, бачкаха много, всичко либерално, бизнеси, средна класа, с две думи American Dream. От как си събориха небостъргачите за да почнат да въвеждат военната доктрина Pax Americana на *** от ЦРУто Бушов от тогава си *** капаците. И средна класа, мласа и долара си смазаха - малоумно поколение политици им се падна и черта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 24
simbad12
преди 8 години
Статията е много добра, отличен анализ, браво!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 32 rate down comment 22
MZ/X
преди 8 години
Подценяването на новите технологии, показва само тяхното непознаване! Интернет, роботизацията, изкуственият интелект, 3D печатането и т.н. могат да увеличат с повече пъти производителността на труда, спрямо всички изобретения на човечеството до сега!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още