fallback

Строгите икономии - единственият избор пред Бразилия

След понижаването на рейтинга от S&P финансовият министър Хоаким Леви може би най-накрая ще успее да приложи мерките, за които отдавна настоява

15:48 | 04.10.15 г. 3

Решението на Standard & Poor's да понижи рейтинга на Бразилия до ниво „junk на 9 септември удари политиците на страната точно където трябва. От месеци наред членове на кабинета на президента Дилма Русеф и лидери от разединените законодателни органи на страната пренебрегваха призивите за фискално трезво мислене в името на социалния прогрес и развитие, пише Мак Марголис, коментатор за BloombergView.

В резултат инициативите за строги икономии на финансовия министър Хоаким Леви бяха намалени, първичният бюджетен излишък - заличен и правителството за първи път от четвърт век открито пренебрегна фискалните ограничения, предлагайки харчене на повече средства от реално притежаваните за 2016 г.

Ако понижаването на кредитния рейтинг е катастрофа, както твърдят бразилските опозиционни лидери, това е дълго предсказвана катастрофа.

Бразилия е изправена пред най-дълбоката си рецесия от 25 години насам и провал на политическите усилия, а сега и по-слаба репутация, което заплашва да унищожи годините на просперитет и социални изгоди.

Хардлайнерите в правителството на Русеф дадоха най-доброто от себе си, за да омаловажат понижаването на рейтинга. „Това не е краят на света“, заяви Делсидио Амарал, конгресмен от управляващата работническа партия, пред репортери в столицата, но все пак предупреди, че времето за „експерименти“ и „празни приказки“ е приключило.

Колегата му депутатът Хосе Гимараеш е дори по-безцеремонен. „Мислите ли, че съм притеснен от мнението на някаква си агенция от другия край на света?“, каза Гимараеш, цитиран от медията O Globo. Еунисио Оливейра, лидер на партньора на правителството Партия на бразилското демократическо движение, повтори изказването. „Не мога да повярвам, че смятате, че една рейтингова агенция може да свали правителството. Това е криза и тя трябва да бъде преодоляна“, заяви той пред репортери в столицата Бразилия.

Разликата само за няколко години е огромна. През 2008 г., когато Бразилия беше във възход и Standard & Poor's повиши рейтинга на страната до инвестиционен, изказванията на същите политици бяха по-прочувствени. „Ако преведем това (повишение на рейтинга) на език, който бразилците могат да разберат, то Бразилия бе обявена за сериозна страна със сериозни политики, която се грижи за финансите си и заслужава международно доверие“, заяви тогавашният президент Луиз Инасио Лула да Силва, по-късно политически ментор на Русеф.

„Това е победа за бразилския народ, която чакаме от години наред“, добави той тогава. „Това е и доказателство, че сега сами сме си господари и може да решаваме кои политики са най-добри за Бразилия“.

Седем години по-късно, с икономика, която вероятно ще се свие с 2% през тази година и нарастваща безработица и потребителски дълг, Бразилия изглежда по-скоро като лидер на потъващите пазари и болният човек на БРИКС, клубът на огромните развиващи се страни – Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.

Надеждите са, че трусовете в международното положение на Бразилия може да се окаже от полза на Леви, изстрадалия министър на финансите, за който се говореше, че е на път да подаде оставката си, след като непрекъснатите му призиви за пестеливост бяха заглушени от разточителните популисти в Бразилия.

Леви обаче се завърна. Той беше по всички медии, свика спешна среща на кабинета и още веднъж повтори кои са единствените мерки, които вероятно могат да върнат Бразилия към международната благодат: данъци и съкращаване на разходите. „Ако бразилското общество, конгресът и правителството осъзнават сериозността на фискалния баланс, то от жизненоважно значение за Бразилия е да спечели доверието на народа“, заяви той в телевизионно предаване.

Външните наблюдатели са по-малко оптимистични, като анализаторите от Eurasia Group предвижда, че понижаването на рейтингите може да повиши политическата непреклонност, което допълнително ще отслаби позицията на Леви.

А някогашният суперминистър на Бразилия, чийто престиж също претърпя поражение, знае твърде добре, че да спечелиш битката не е същото като да спечелиш войната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:19 | 12.09.22 г.
fallback