IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лагард: Световният икономически растеж все повече се забавя

Според ръководителят на МВФ е възможна още волатилност на развиващите се пазари

21:56 | 30.09.15 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Ръководителят на Международния валутен фонд (МВФ) заяви, че има основания за притеснения за състоянието на световната икономика, съобщава CNBC.

Управляващият директор на МВФ Кристин Лагард коментира, че организацията вижда тревожни знаци за световните финанси и че не е ясно дали сегашната ситуация е циклична или представлява фундаментален спад.

„Лесният отговор е, че няма лесен отговор. Със сигурност се намираме в един труден и сложен момент“, заяви Лагард, добавяйки, че е обезпокоена от последните глобални развития, а международната икономика буди също толкова много тревоги.

„На икономическия фронт също има основания за притеснения. Перспективата за повишаване на лихвените проценти в САЩ и забавянето на Китай допринасят за несигурността и по-голямата волатилност на пазара“, каза тя. „Има рязко забавяне на растежа на световната търговия. А бързият спад на цените на суровините предизвикват проблеми за базираните върху ресурсите икономики“.

За CNBC Лагард добави, че „има възстановяване, но то определено се забавя“.

Тя заяви, че световният растеж вероятно ще бъде по-слаб в сравнение с миналата година и очаква скромно ускорение през 2016 г. Макар че развитите икономики отчитат „скромен ръст“, Лагард добави, че развиващите се икономики вероятно ще отбележат петата си поредна година с забавящ се темп на растеж.

„Ако вземем всичко това предвид, виждаме, че световният растеж е разочароващ и неравномерен. Освен това средносрочните перспективи за растежа също отслабват“, каза тя.

По отношение на Китай Лагард коментира, че най-голямата азиатска икономика преминава през основна трансформация, която е добре дошла. Ръководителят на МВФ предупреди обаче, че подобен вид преход може да създаде „странични последици“ в търговията, валутните курсове, пазарите на активи и капиталовите потоци.

Китай вероятно ще намали апетита си към суровините, тъй като икономиката се забавя, а страната като цяло прави по-малко инвестиции. „Това ще допринесе за евентуално по-дълъг период с ниски цени на суровините – промяна, която трябва да бъде добре управлявана от политиците, особено в големите страни износителки“, добави Лагард, пояснявайки, че очаква още волатилност на развиващите се пазари.

По отношение на Федералния резерв ръководителят на МВФ коментира, че приема със задоволство начина, по който централната банка на САЩ взима решенията си за това кога да повиши лихвените проценти.

„Много сме доволни да видим, че решенията се базират на данни – смятаме, че това е много, много добре. Не виждаме особено движение на инфлацията или на заплатите, така че беше интересно да видим, че се отчита възможността международната сцена да повлияе на вътрешно ниво“, каза тя, добавяйки, че според МВФ икономиката на САЩ не е готова за вдигане на лихвените проценти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 8 години
Приказвайки ти, Те ти казват всичко сами! Ето ти висша кабала в действие:"Лесният отговор е, че няма лесен отговор"липсата на отговор не е приемлив за вас отговор, защото означава, че ТЕ са или некомпетентни, или не искат да ви кажат истината! Затова ви задават чрез търсене на ЛЕСЕН отговор, че няма ЛЕСЕН отговор - което вече е напълно възможно и логично-вярно съждение. Но приемайки логично-вярното съждение, вие вече приехте и презумпцията, че търсите ЛЕСЕН отговор! Е, вече знаете, че ТАКЪВ няма! Следователно, вече липсата на отговор, за вас е обоснована :)))))А точно когато всички маймуни решат че глобализацията /управлението, манипулацията и т.н./ се провали, защото вече всички "виждат" /уж провала, лъжата, манипулацията/, ще се смени и управлението ви! Това ще бъде съпроводено с няколко важни и отличаващи се знаци! Например, тогава ще ви срещнат със притежателите ви... а сега, вече ви подготвят за това ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 8 години
свръх производството на буклуци трябва да се замени с производство САМО на висококачествени ДЪЛГОТРАЙНИ. Това ще намали в пъти използваният ресурс, както и *** отделяни при производство И използване на продукта. Тази теория не е от сега между другото, но много успешно се избягва от обучението по икономика и свободен пазар във висшите училища.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
lozkhris
преди 8 години
Лекарството е ясно - истински, свободен пазар, на който да има реална конкуренция. Такъв пазар не съществува в момента. В Света има свръхпроизводство на ***, които трябва да се продават. Това свърхпроизводство трябва да се прекрати. Истината е, че глобализацията се провали и това е ясно на всички, но никой не иска да го признае.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 8 години
Искам да изключа тезата, че хората които решават как да лекуват световната икономика са абсолютно безхаберни... единственото друго обеснение обаче, че те творят всички тези абсурди абсолютно преднамерено. Което и да е от двете да е ... е плашещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
Както и да го увъртат трябва да признаят ,че става въпрос за системна криза и г-н Хитов (доктор по икономика и преподавател в УНСС ) го обяснява 2009год. - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно с графики и накрая - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684Просто казано за да има ръст на БВП трябва да има потребление тоест или още няколко милиарда жители или хората трябва да имат по два стомаха и да консумират всичко двойно и пак след време ситуацията ще е същата Ръста на БВП идва от потребление но когато 25% от работещите в света взимат до 2 долара на ден за какво потребление(крайно търсене) да има ???Крайното търсене се стимулира по 2 начина:1) кредитиране и фактите са - https://alterinformation.wordpress.com/2015/04/04/98419591/ 2)преразпределение и съм обяснил (коментар 1 и 3) - http://darikfinance.bg/***/116481#comments
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още