IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ е готов да работи с новото гръцко правителство

Все още не е ясно кога фондът ще реши дали да участва в новата спасителна програма за Гърция

20:40 | 17.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
МВФ е готов да работи с новото гръцко правителство

Международният валутен фонд (МВФ) обяви, че е готов да работи с новото гръцко правителство, независимо какъв е резултатът от парламентарните избори в неделя. Въпреки това отказа да уточни кога ще реши дали ще участва или не в третата спасителна програма за Гърция, предава AFP, цитирайки говорителя на МВФ Джери Райс.

Според предварителните проучвания, само три дни преди гърците да дадат своя вот, партия Нова демокрация е наравно със СИРИЗА, която се обяви против драстичните икономии. Освен това СИРИЗА обвини фонда, че носи “престъпната” отговорност за икономическата криза в Гърция.

"Трябва да уважаваме случващото се този уикенд и прерогативите на гръцкото правителство, както и това, което то смята да прави", допълни говорителят на МВФ. От 2010 г. насам фондът участва в два спасителни плана за Гърция.

Райс отказа да уточни кога МВФ ще вземе решение дали ще се включи и в третата програма от 86 млрд. евро, която Европейският съюз одобри на 14 август.

Институцията, която се очакваше да се произнесе през октомври, държи Атина да извърши политически реформи и едновременно с това очаква мерки за облекчаване на гръцкия дълг, но ЕС не е склонен да приеме подобни.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още