IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Избирателна задънена улица една седмица преди вота в Гърция

Партиите СИРИЗА и Неа Демократиа са рамо до рамо в предварителните проучвания

16:29 | 14.09.15 г. 2
<p>
	Лидерите на Неа Демократиа Евангелос Меймаракис (вляво) и на СИРИЗА Алексис Ципрас.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лидерите на Неа Демократиа Евангелос Меймаракис (вляво) и на СИРИЗА Алексис Ципрас. Снимка: Ройтерс

Предизборната кампания в Гърция преди вота на 20 септември навлиза във финалната си фаза през тази седмица, а проучванията показват, че резултатите ще са твърде близки. Това може да доведе до преговори за разпокъсани коалиции, които може да отложат или да попречат на изпълнението на условията по спасителния заем от юли, коментира Bloomberg.

Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас и опонентът му от Неа демократиа Евангелос Меймаракис засега са рамо до рамо, а социолозите казват, че в резултат на третия спасителен заем за Гърция през тази година може да има намалена избирателна активност или нерешителни гласоподаватели.

„Въпросът от предишните избори през януари беше дали партията СИРИЗА на Ципрас ще спечели абсолютно мнозинство“, казва Томас Геракис, ръководител на социологическата агенция Marc в Атина. „Въпросът на тези избори е кой ще спечели и как ще бъдат подредени останалите партии“.

Засега всяко проучване прогнозира разпокъсано правителство след изборите. Това означава, че най-задлъжнялата страна в Европа рискува да бъде въвлечена в трудни коалиционни преговори, които може да отложат прилагането на мерките, изискани от кредиторите в размяна на спешния заем, включително рекапитализация на банките.

СИРИЗА би спечелила 26,7% от вота на избирателите спрямо 26,2% за Неа Демократиа, ако изборите бъдат проведени днес, посочва анкета на Kapa Research от неделя, публикувана във вестник To Vima. СИРИЗА води с 0,7 пункта в проучване на Alco за Proto Thema от същия ден, а според анкета на RS за To Pontiki в събота двете партии ще получат по 28%.

Засега няма фаворит в изборите“, казва Йоргос Арапоглу, генерален мениджър на гръцката социологическа агенция Pulse RC.

Засега нито една агенция не прогнозира някоя от двете партии да спечели повече от 36%, нужният минимум за парламентарно мнозинство според избирателната система на Гърция. Техният общ дял няма да надвишава 60%, казва Геракис.

Личностите ще изиграят по-важна роля в тези избори от политиките, тъй като и двете партии са съгласни, че споразумението за спасителен заем със страните от еврозоната трябва да бъде изпълнено, казва Арапоглу. Той допълва, че между 7 и 9 партии може да успеят да преминат 3-процентовия праг за влизане в парламента.

Най-добрият шанс за бившия министър-председател на Гърция Ципрас е да убеди колебаещите се избиратели, много от които ще решат дали да гласуват в самия ден, да му дадат втори шанс, казва Геракис. Въздържалите се от глас може да се окажат над 40% спрямо 36% през януари, допълва той.

Телевизионният дебат в понеделник между Ципрас и Меймаракис може да се окаже критичен за избора. По време на дебата двамата лидери ще получат въпроси от седем телевизионни водещи, представляващи седемте основни канала в страната. Ципрас и Меймаракис ще получат възможност да коментират отговора на опонента си, което е в разрив с традицията на гръцките дебати досега, които обикновено са структурирани като монолози.

Всичко за изборите и дълговете на Гърция четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 3
Jorkata
преди 8 години
Сега на власт ще дойдат националисти и съвсем ще си *** мамата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
maximx
преди 8 години
Ще ме прощават за злорадството Гърците, ама каквото сам си направиш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още