IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Неа демократиа" предлага национална група за спасение на Гърция

Експерти от всички партии ще изготвят нов Пакт за социално и икономическо възстановяване до пролетта на 2016 г., планират консерваторите

09:49 | 13.09.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лидерите на СИРИЗА Алексис Ципрас (вляво) и на &quot;Неа демократиа&quot; Евангелис Меймаракис се поздравяват в гръцкия парламент. <em>Снимка: архив</em> <em>Ройтерс</em></p>

Лидерите на СИРИЗА Алексис Ципрас (вляво) и на "Неа демократиа" Евангелис Меймаракис се поздравяват в гръцкия парламент. Снимка: архив Ройтерс

Ако „Неа демократиа” спечели изборите през септември, ще бъде свикана национална група, в която да участват всички политически партии. Те ще излъчат национален преговарящ тим, в който за участие ще бъдат поканени и членове на СИРИЗА, особено тези, които са участвали в подписването на третата спасителна програма.

Излъчената група ще създаде и нов Пакт за социално и икономическо възстановяване, като срокът за това е пролетта на 2016 година.

Това съобщи пред представителите на бизнеса и симпатизанти лидерът на "Неа демократиа" Евангелос Меймаракис по време на събитие в Международния панаир в Солун, пише „Та неа”. Неговото изказване беше очаквано с голям интерес предвид представената преди седмица управленска програма на СИРИЗА.

На този етап останалите партии, които се борят за места в парламента, не са представили свои планове за управление. Техните шансове и не са големи - третата сила в гръцкия параламент ще събере към 7% от гласовете на гърците, показват проучванията. За третото място спорят няколко партии, сред които националистическата "Златна зора", "Потами" и комунистическата ККЕ. 

Меймаракис посочи, че основната цел на негово правителство ще бъде незабавен рестарт на икономиката, подобряване на инвестиционния климат, за да бъдат създадени работни места, и засилване на приватизационните процеси.

„Това е разликата ни със СИРИЗА – ние ще ви донесем инвестиции и работни места”, каза той. В представената от него програма за управление обаче не се съобщава за конкретни мерки и начини за финансирането им.Миналата неделя Алексис Ципрас опредстави своите идеи за мерки, които от една страна да задоволят кредиторите, а от друга - да смекчат ефектите от споразумението. 

В изказването си в Солун Меймаракис посочи колко важна е рекапитализацията на банките, както и спирането на разхищаването на обществени средства. По отношение на очакваната отмяна на облекчения за селското стопанство, лидерът на консерваторите обеща борба за премахване на неправдата.

Лидерът на „Неа демократиа” беше категоричен, че иска пълен четиригодишен мандат и след това хората да съдят как се е справил с управлението.

Какво се случва с дълговата криза в южната ни съседка можете да проследите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още