IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кризата в Близкия изток и глобалните рискове

От Магреб до Пакистан нестабилността в региона създава най-голям риск на световно ниво, коментира Нуриел Рубини

17:24 | 04.10.15 г. 28
<p>
	Останки след бомбардировки по ивицата Газа <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Останки след бомбардировки по ивицата Газа Снимка: Ройтерс

В сравнение с останалите геополитически рискове днес дългата дъга на нестабилност, простираща се от Магреб до афгано-пакистанската граница, е най-големият. С Арабската пролет, която става все по-далечен спомен, нестабилността по тази дъга се засилва. И наистина, от трите страни, където започна Арабската пролет, Либия се превърна в провалена държава, Египет се върна към авторитарен режим, а Тунис е икономически и политически дестабилизиран от терористични нападения, коментира Нуриел Рубини, професор в Stern School of Business към Нюйоркския университет и бивш старши икономист в Белия дом.

Насилието и нестабилността в Северна Африка се разпространява и върху Субсахарска Африка, като Сахел – един от най-бедните и екологично унищожени региони в света, в момента е в ръцете на джихадизма, който се промъква и към Африканския рог на изток. А, както и в Либия, граждански войни бушуват в Ирак, Сирия, Йемен и Сомалия, които все повече приличат на провалени държави.

Сътресенията в региона (за чието стартиране САЩ и техните съюзници помогнаха, опитвайки се да сменят режимите в Ирак, Либия, Сирия, Египет и на други места) се отразяват негативно и на други преди сигурни държави. Напливът на бежанци от Сирия и Ирак дестабилизира Йордания, Ливан и дори Турция, която става все по-авторитарна под управлението на президента Реджеп Тайип Ердоган. Междувременно, при положение, че конфликтът между Израел и Палестина все още не е решен, Хамас в Газа и Хизбула в Ливан представляват хронична заплаха за жестоки сблъсъци с Израел.

В тази несигурна регионална среда голямата борба за регионално надмощие между сунитската Саудитска Арабия и шиитски Иран се отразява бурно на Ирак, Сирия, Йемен, Бахрейн и Ливан. И макар че скорошната сделка по ядрената програма на Иран може да намали риска от разпространение, вдигането на икономическите санкции върху Иран ще предостави на лидерите му повече финансови ресурси, с които да подкрепят шиитските си съюзници. По на изток Афганистан (където възраждащите се талибани може да се върнат на власт) и Пакистан (където местните ислямисти представляват постоянна заплаха за сигурността) рискуват да се превърнат в полупровалени държави.

И все пак, забележително е, че въпреки „пожарите“ в по-голямата част от региона цените на петрола се сриват. В миналото геополитическата нестабилност в региона задейства три глобални рецесии. През 1973 г. войната Йом Кипур между Израел и арабските държави доведе до петролно ембарго, което утрои цените, и до стагфлация (висока безработица в комбинация с инфлация) през 1974-5 г. Иранската революция от 1979 г. доведе до друго ембарго и ценови шок, който даде старт на глобална стагфлация през периода 1980-1982 г. А иракската инвазия в Кувейт през 1990 г. предизвика нов скок на цените на петрола, който доведе до американска и световна рецесия през 1990-1991 г.

Последна актуализация: 14:05 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

16
rate up comment 4 rate down comment 3
studioaa
преди 8 години
Уверявам те, САЩ няма да захвърли инвестицията ползвана за създаване на ИД. Имай в предвид, че са похарчени поне 5-10 млрд. $ за създаването на групировката, за оръжие и тренировка на бойците от "умерената опозиция", които реално се бият за ИД. Тези пари трябва да се върнат някак си, не мислиш ли иначе какъв е смисъла от инвестицията? Няма значение дали Тръмп или Клинтън и който да е стане президент на САЩ, те няма да захвърлят своята играчка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 1
многодобре
преди 8 години
...идват избори...да се надяваме че тиквата ще ....спъхне!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 2
studioaa
преди 8 години
Защо да е пълен провал?? САЩ, Англия и Франция ще спечелят от ИД като една страна продават оръжие на самата ИД, за да се бори тя за "халифат" и от друга стана купуват петрола и останалите и ресурси за без пари. САЩ не се интересува от "човешки права", а от налагане на управници, които са про-американци по целия свят без значение дали са диктатори, дхихадисти и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 2
многодобре
преди 8 години
....как може да "стъпвате" върху разсъжденията на хора от които нищо не зависи.Просто приказки.В момента целият политически елит от западният свят е на колене.Това ,че говорят няма с нищо да променят хода на процесите ,които са започнали в Сирия.Още по лошо за тях,няма и да посмеят да се опитат да променят каквото и да е,защото две трети от хората по света вече не им вярва.Пълен провал за Америка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 3
studioaa
преди 8 години
САЩ вече близо 3 години се "борят" срещу ИД, първо я създадоха и въоръжиха, а после уж почнаха да я бомбандират, защото била фундаменталистка. Изключително наивно е да се мисли, че САЩ не може да се справи с армия от 100 хил. джихадисти и то зле въоръжени и не може да намери и обезвреди техните центрове на територия колкото Германия. Иракските петролни резерви са едни от най-големите в света на 4-5 място и точно над тях цъфна ИД. Защо САЩ не се опитва да спре продажбата на петрол от ИД на черния пазар в Турция? Путин само разваля театъра около ИД като наистина се бори срещу тях, а това не влиза в плана и затова медиите го бомбандират с критики.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 2
studioaa
преди 8 години
Кисинджър уважава всеки включително Ал Кайда стига това е в интерес на САЩ. Това, че може няколко пъти да се е изказал положително за Путин не означава, че русофил, путинофил и още малко привърженик на комунизма. http://dailysignal.com/wp-content/uploads/2014_03_13_ObamaKissinger-1024x768.jpg Повече от ясно е, че САЩ създаде умишлено ИД и заради това не иска да се бие наистина със собственото си творение и го описва като умерена опозиция. САЩ има изгода от ИД както и Европа защото ИД контролира едни от най-богатите на петрол полета в света и защо този петрол да се купува на пазарна цена като може да се придобие за стотинки на черния пазар. Но ИД бъде победена номера няма да мине.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 1
Атанасио
преди 8 години
Уйлям Блум, един от най-авторитетните американски анализатори, журналист и публицист, създател на първия алтернативен вестник в САЩ (Washington Free Press), събра и подреди в две книги престъпленията на САЩ по света от 1945 г. до 2000 г. Книгите са: Държава престъпник: пътеводител за единствената световна суперсила (Rogue State: A Guide to the World,s Only Superpower) и Убитите надежди: интервенциите на САЩ и ЦРУ след Втората световна война (Кilling Hope: U.S. Military and CIA Interventions Since World War II) - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1610853515859543''American Journal of Public Health публикува доклад разглеждащ всички въоръжени конфликти от края на Втората световна до днес.Изследванията, базирани на историческите факти, сочат че Съединените щати са предизвикали и разпалили 201 въоръжени конфликта за конкретния период (1945-2001)....Когато 21% от БВП ти се формира от военната индустрия правят войни за да не им падне БВП-то на ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
продължение на коментар 8 Фредерик Уилям Ингдал, американски икономист, политолог го казва точно -''десетилетия бавно, но вярно, интересите на шестседем от най-крупните банки на Уолстрийт, на военната промишленост и интересите на нефтените компании фактически извършваха държавен преврат - http://infobalkani.wordpress.com/2014/08/09/вашингтон-заема-мястото-на-третия-рай/Ционизма се крие повече зад САЩ - неолиберализъм във банкерството и т.н. дерегулации на финансовият капитализъм казано общо и съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1552051295073099
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Около 21% от БВП на САЩ идва от оръжейната индустрия тоест трябва да правят войни и когато на бомбите с обеднен уран им изтича срока на годност или трябва да дадат ощи пари за сваляне от въоръжение или да направят конфликт някъде за да ги хвърлят както 1999год в Сърбия при факта ,че ветерани от Ирак 1991год. имат обеднен уран в кръвта което води до рак и левкемия и т.н. има официален доклад на ООН за това ,че обеднения уран от горивото на АЕЦ е опасен и не трябва да се правят бомби с него но тъй като САЩ един са дали пари за направата им е неикономично да дават още за демонтажа ,съхранение и затова им идва по-лесно да ги хвърлят някъде където има конфликт или просто създават такъв и се явяват умиротворители Затова един хамерикански президент го каза кратко ''икономиката ***''Събрал съм факти за престъпления на САЩ срещу човечеството - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1569004520044443
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
https://***.youtube.com/watch?t=16&v=ce2f-4gRqW8
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още