IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ел-Ериан: Има 25-30% вероятност САЩ да изпаднат в рецесия до 2017 г.

Икономистът коментира, че инвеститорите трябва да са готови за още волатилност на фондовите пазари

17:50 | 02.11.15 г. 6
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Икономистът Мохамед Ел-Ериан заяви в понеделник, че оценява риска от рецесия в САЩ между 25% и 30% до 2017 г., съобщава CNBC.

Пътят, по който сме поели, ще свърши. Не можем да разчитаме на централните банки, а централните банки не може да са единствените играчи, когато става въпрос за политика“, заяви бившият съ-изпълнителен директор на Pimco в интервю за предаването Squawk Box за CNBC. “До 2017 г. това ще се обърнем по един или друг начин“.

Главният икономически съветник на германската Allianz, компанията-майка на Pimco, заяви още, че инвеститорите трябва да се подготвят за още волатилност на фондовите пазари през следващите месеци, тъй като Федералният резерв (Фед) и световните централни банки ще се придвижат в обратни посоки.

Хората забравят колко сме изложени на финансова нестабилност от останалата част от света“, коментира Ел-Ериан, припомняйки внезапния скок на CBOE Volatility Index, познат като „индекса на страха“, след като фондовите пазари потънаха до най-ниските си нива за годината.

Макар че Фед изглежда готов да затегне паричната политика, Европейската централна банка (ЕЦБ) и централната банка на Китай продължават да поддържат по-освободени парични политики.

В края на миналия месец централната банка на Китай намали лихвените проценти за шести път от миналия ноември насам. ЕЦБ пък сигнализира, че може да обмисли разширяване на огромната си програма за изкупуване на акции през 2016 г. и дори след това.

В интервю за CNBC миналата сряда Ел-Ериан използва аналогия със светофар, за да обясни това, което смята, че Фед се е опитал да сигнализира в изявлението си след двудневната си среща.

Той обясни, че ситуацията в САЩ и международните фактори светят с „жълта“ светлина, а Фед иска да запази декември „жив“.

На срещата през октомври централните банкери решиха да не променят политиката на лихвените проценти. Те все пак оставиха вратата отворена за първото увеличение на процентите от девет години насам за последната среща за годината, насрочена за средата на следващия месец.

Преди правителствения доклад за заетостта през октомври, който трябва да бъде представен в петък, през тази седмица предстоят изявления на редица банкери от Фед.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 0
Pyramid
преди 8 години
Тъпчовците Хикономисти все някога ще вдянат, че няма нескончаем растеж в ограничен обем. Сигурно, затова сега лапат, като невидели. Подготвят си възглавницата за после.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 3
michaelis15
преди 8 години
Е а дано и не в рецесия а направо в регресия да изпаднат с цел да изчезнат от земята ако е възможно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
продължение на коментар 3Казано иначе за да функционира сегашната световна финан.система с лихвите и т.н. доходност трябва постоянен растеж на БВП но това е невъзможно в една затворена система като Земята защото енерг.ресурси са изчерпаеми и заради глобалното затопляне и т.н. екологични проблемиПроф.Джефри Сакс съветник на Бан Ки Мун (шефа на ООН) също го казва добре - ''Днешният модел на растеж е по инерция и краткотрайният просперитет е купен с цената на огромни кризи в бъдеще. Той може да продължи още, но всичко ще завърши със сълзи и ,че трябва дълбока реформа на световната финансова система - ''Пари без лихва и инфлация'' - http://bgeconomist.bg/2013-04-28-20-17-49/173-lihvata-rak-na-obshtestvoto.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Става въпрос за системна криза и г-н Хитов (доктор по икономика и преподавател в УНСС ) го обяснява 2009год. - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно с графики и накрая - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684През 2011 г. беше публикувана интересна книга на Richard Heinberg, The End of Growth: Adapting to Our New Economic Reality. Авторът поставя потресаваща диагноза: човечеството е достигнало фундаментална повратна точка в икономическата си история. Траекторията на разширението на индустриалната цивилизация се сблъсква с неподлежащи на обсъждане природни граници. По-нататъшният растеж ще бъде блокиран от три фактора: изчерпване на ресурсите, екологични ограничения и смазващия обем на дълга. Тези взаимодействащи си ограничители, пише Хайнберг, ще ни принудят да преоценим заветните икономически теории и да преосмислим парите и търговията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 4
iPyramid
преди 8 години
"Ел-Ериан: Има 25-30% вероятност САЩ да изпаднат в рецесия до 2017 г. "Ами те, де факто, са. Вярно, позамазаха положението с най-дългото досега печатане на нови хартийки но, не е луд този, дето яде баницата: Луд е онзи, който му я дава.В тази връзка, оказва се, и целият свят /е, почти/ може да не е на себе си. Поне фактите това сочат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още