IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Японската централна банка не разшири програмата си за стимули

Гуверньорът Харухико Курода увери, че институцията не би се поколебала да се намеси, ако е необходимо

10:09 | 30.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гуверньорът Харухико Курода.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Гуверньорът Харухико Курода. Снимка: Ройтерс

Японската централна банка (ЯЦБ) запази програмата си за стимули непроменена след заседанието си в петък, съобщи Bloomberg. Централните банкери за втори път тази година увеличиха срока за постигане на целта от 2% инфлация.

Гуверньорът Харухико Курода и екипът му експерти казват в изявлението си, че понижените прогнози за инфлацията през идните две години се дължат на спада в цените на петрола. В подновената си оценка за икономиката ЯЦБ смята, че целта за инфлацията вероятно ще бъде постигната през периода септември 2016 г. – март 2017 г. В началото на тази година банкерите очакваха това да се случи през фискалната година до март 2016 г.

На пресконференцията след заседанието Курода за пореден път повтори, че централната банка не би се поколебала да промени политиката си за стимули, ако това е необходимо. Институцията ще продължава с количествените облекчения, докато се постигне стабилна инфлация от 2%, уверява той. Курода допълни, че постигането на тази цел зависи от петрола.

Следващото заседание на управителния съвет е на 18 и 19 ноември. 

Проблемите на Япония с инфлацията са сходни като тези в останалите развити страни, където целите на властите не могат да бъдат реализирани заради ниските цени на енергията и слабото глобално търсене, което пък се дължи на забавянето на икономиката в развиващите се пазари.

Според управителния съвет на ЯЦБ цените ще се увеличат с 0,1% през тази фискална година, която приключва в края на март. Предишната прогноза беше за 0,7% инфлация. През фискалната 2016 г. централните банкери прогнозират 1.4% ръст на потребителските цени. 

Банката прогнозира също така, че през текущата година японската икономика ще нарасне с 1,2 процента и с 1,4 процента през следващата, коригирайки към понижения юлските си прогнози за растеж от съответно 1,7 процента и 1,5 процента. 

Банкерите са гласували 8 срещу 1 в подкрепа на продължаване на сегашната програма за стимули без промяна – на стойност 80 трилиона йени (664 милиарда долара) годишно.

„Не мисля, че това е краят – и през следващите месеци ще има очаквания за още стимули“, казва Даиджу Аоки, икономист в UBS Securities Japan Co.

Решението бе взето след публикуването на официални данни, според които през септември базовата потребителска инфлация в страната се е забавила до минус 0,1 процента на годишна основа, понижавайки се за втори пореден месец. Спадът се дължи най-вече на поевтиняването на енергията, но въпреки това той ще засили натиска върху централната банка да направи повече за възстановяване на икономическия растеж и ускоряване на инфлацията, отбелязва Ройтерс. 

Bloomberg посочва, че макроикономическите данни в Япония напоследък отправят смесени сигнали. Продажбите на дребно неочаквано се понижиха през септември, износът нарасна, а индустриалното производство се увеличи с 1%, което беше над очакванията на икономистите. 

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още