IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обратното броене до следващата среща на Фед крие редица рискове

Заседанието от миналата седмица ясно показа, че Фед оставя вратата отворена за вдигане на лихвените проценти през декември

09:03 | 31.10.15 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Започна обратното броене до следващото заседание на Федералния резерв на САЩ. Очертава се шестте седмици да са изпълнени с редица рискове, предвид слабата инфлация по света и потенциалното печатане на още пари, прогнозира агенция Ройтерс.

Намаляването на лихвените проценти в Китай и Норвегия, плановете за още количествени облекчения в еврозоната и Швеция, продължителната борба на Япония с дефлацията – всички тези обстоятелства предполагат, че Фед ще се сблъска със същите фактори, които в продължение на година затрудняват процеса по вземане на важното решение. Става дума за силния долар, намаляващите цени на вноса и неяснотата дали глобалното търсене и инфлацията в САЩ ще започнат убедително да се възстановяват. 

За централна банка, която твърди, че взима решенията си съобразно макроикономическите данни, намеса през декември може да изглежда изключително смела. Освен това може да се създаде ясна разделителна линия между управителите на централната банка предвид факта, че някои от тях предпочитат да се изчака, преди да се вдигнат ставките.

„Ръстът на заплатите не мърда от 2%. Има спад в цените на суровините, както и в цените на вноса“, казва Дейвид Стоктън, бивш директор на звеното за проучвания във Фед и сега анализатор в Института по международна икономика „Питърсън“. Според него за Фед проблемът не е дали ръстът на работните места в крайна сметка ще стимулира инфлацията, а кога ще се случи това.

Несигурността за инфлацията стана ключов обект на дебат във Фед кога да се премине към първото вдигане на лихвените проценти от девет години насам и с него да се сложи край на шестгодишния експеримент с близки до нулата ставки.

Заседанието от миналата седмица ясно показа, че Фед оставя вратата отворена за вдигане на лихвените проценти през декември. В изявлението на централните банкери вече не се говореше за глобални условия, които „могат да ограничат икономическата активност“ и имаше намек за решение при следващата среща, подчертава Ройтерс. 

Така според пазарите вероятността за вдигане на лихвите през декември се увеличава до близо 50%. Ако тези настроения се запазят, задачата на Фед на 16 и 17 декември ще е по-лесна, тъй като увеличаването на ставките няма да стресне пазарите.

Други фактори обаче може да усложнят процеса. Ръстът на икономиката на САЩ се забавя до 1,5% през третото тримесечие, а инфлацията остава далеч от целите на централната банка.

В случай че ръстът на заетостта се забави през октомври и ноември, както се случи през септември, централната банка би изглеждала далеч реалността, ако вдигне лихвите.

Освен това Джанет Йелън няма да получи особено подкрепление от своите колеги по света. Особено големи са очакванията към Европейската централна банка да разшири програмата си за количествени облекчения, както и да предприеме други стъпки, за да стимулира инфлацията и растежа. Това вероятно ще оскъпи долара, ще намали цените на износа и ще отслаби перспективите за глобалния икономически ръст, които Фед толкова внимателно следи.

Фактът, че икономическата ситуация не се е подобрила кой знае колко, доведе до публични призиви от страна на двама управители във Фед (Лейл Брейнард и Даниел Таруло) да се изчака. Така в централната банка се създава разделение и ако данните не се подобрят достатъчно, за да поведат банкерите в една посока, то може да стане още по-голямо, предупреждава Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 1
SS-23
преди 8 години
...как тея дет са се набълбукали за къщи ше си платат ...... -----да му мислят тия, дето правиха крива сметка, че "от всеки храст, ше изскочи заек!" и раздаваха ..."пиксели" ! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
michaelis12
преди 8 години
той ше остай вратата отворена докат падне шатрата .... Незнам тука толкова ли наивници има, за да вярват няям идея. Как ше праат война, като са им "скъпи парите", как ше изнасят, как ше обслужват дълга си, как шстаците ше си върнат кинтите, как тея дет са се набълбукали за къщи ше си платат ...... ?!? И още поне стотин такива въпроси, където от където и да го гледаш и Адаша да се появи и Мезетката ако ще и Папата да пише тука тея са си потънали и толкоз..... Проста да падладейш .... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
scott
преди 8 години
да не станахте кат брокери на недвижими имоти в стагниращ пазар? През 2 часа - рекламна статия. ФЕД ВЕМА Е ВДИГНЕ ЛИХВИТЕ ПОНЕ ОЩЕ 1 ГОДИНА. ВМЕСТО ТОВА: чекайте количествени улеснения 13. Януари,бюджета, новиа праг на дълга....докър 50 трилиона има време. *** са там. И са кат дзвер фенет у капан, който има само 2 изхода. Чака ровеца да го отстреля, или си прегризва кракъ. Е, у таз ситуация ФЕД ТИ преви планове как да УБИЕ ЛОВЕЦЪ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още