fallback

Ел-Ериан: Има 25-30% вероятност САЩ да изпаднат в рецесия до 2017 г.

Икономистът коментира, че инвеститорите трябва да са готови за още волатилност на фондовите пазари

17:50 | 02.11.15 г. 6

Икономистът Мохамед Ел-Ериан заяви в понеделник, че оценява риска от рецесия в САЩ между 25% и 30% до 2017 г., съобщава CNBC.

Пътят, по който сме поели, ще свърши. Не можем да разчитаме на централните банки, а централните банки не може да са единствените играчи, когато става въпрос за политика“, заяви бившият съ-изпълнителен директор на Pimco в интервю за предаването Squawk Box за CNBC. “До 2017 г. това ще се обърнем по един или друг начин“.

Главният икономически съветник на германската Allianz, компанията-майка на Pimco, заяви още, че инвеститорите трябва да се подготвят за още волатилност на фондовите пазари през следващите месеци, тъй като Федералният резерв (Фед) и световните централни банки ще се придвижат в обратни посоки.

Хората забравят колко сме изложени на финансова нестабилност от останалата част от света“, коментира Ел-Ериан, припомняйки внезапния скок на CBOE Volatility Index, познат като „индекса на страха“, след като фондовите пазари потънаха до най-ниските си нива за годината.

Макар че Фед изглежда готов да затегне паричната политика, Европейската централна банка (ЕЦБ) и централната банка на Китай продължават да поддържат по-освободени парични политики.

В края на миналия месец централната банка на Китай намали лихвените проценти за шести път от миналия ноември насам. ЕЦБ пък сигнализира, че може да обмисли разширяване на огромната си програма за изкупуване на акции през 2016 г. и дори след това.

В интервю за CNBC миналата сряда Ел-Ериан използва аналогия със светофар, за да обясни това, което смята, че Фед се е опитал да сигнализира в изявлението си след двудневната си среща.

Той обясни, че ситуацията в САЩ и международните фактори светят с „жълта“ светлина, а Фед иска да запази декември „жив“.

На срещата през октомври централните банкери решиха да не променят политиката на лихвените проценти. Те все пак оставиха вратата отворена за първото увеличение на процентите от девет години насам за последната среща за годината, насрочена за средата на следващия месец.

Преди правителствения доклад за заетостта през октомври, който трябва да бъде представен в петък, през тази седмица предстоят изявления на редица банкери от Фед.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:59 | 07.09.22 г.
fallback