IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дългова история без край

Първо Америка, след това Европа. Сега дълговата криза застига нововъзникващите пазарни икономики

17:40 | 16.11.15 г. 4
<p>
	<em>Снимка: freeimages.com</em></p>

Снимка: freeimages.com

За този риск човек трябва да погледне към втората категория - на онези, които не разполагат със същите тези средства, за да спасят неблагоразумните кредитори или за да се защитят от бягство на капитали. От по-големите икономики в тази група три бият на очи.

Пазарът на корпоративни облигации в Бразилия нарасна 12 пъти от 2007 г. Дефицитът по текущата сметка на страната означава, че тя разчита на чуждестранните капитали; нейната политическа парализа и фискална скованост не успокояват по никакъв начин инвеститорите.

Банките в Малайзия имат големи чуждестранни пасиви; и съотношението на дълговете към доходите на домакинствата в страната е най-високо сред всички големи нововъзникващи пазарни икономики; бронята на нейните резерви от чуждестранна валута изглежда тънка и прогнозите са, че излишъкът й по текущата сметка ще се стопи.

Турция съчетава дефицит по текущата сметка, висока инфлация и деноминирани в чуждестранна валута дългове, които стават по-тежко бреме с обезценяването на лирата.

Третата група страни се състои от онези нововъзникващи пазарни икономики, които или ще избегнат сериозни сътресения, или вече са преминали през най-лошото.

Един от големите в тази категория, Индия, е в по-добро здраве от която и да било друга голяма нововъзникваща пазарна икономика, а Русия просто може да надмине очакванията. Рублата вече премина през по-голяма корекция от която и да било друга основна валута, а икономиката показва плахи признаци на раздвижване.

Аржентина, вечно във фалит, но с ниска задлъжнялост на частния сектор, също може да заблести, ако реформатор спечели президентските избори този месец.

Като изключим тези по-светли петна, всичко друго сочи към поредна бледа година за световната икономика. Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира по-висок растеж на нововъзникващите пазарни икономики догодина; урокът от дълговите цикли в миналото навежда на мисълта, че една нова година на икономическо забавяне е по-вероятна.

И слабостта на развиващите се страни, на които се пада дял от над една втора от световната икономика (по покупателна способност), е много по-важна от преди. По-ниският растеж на нововъзникващите пазарни икономики удря по печалбите на мултинационалните корпорации и на износителите. Ниските цени на суровините помагат на вносителите на петрол, но засилват натиска върху задлъжнелите миньори, сондьори и търговци, които дължат помежду си общо около 3 трилиона долара.

Четвърти том?

Отворената икономика на Европа е силно изложена на охлаждане на търсенето в нововъзникващите пазарни икономики, поради което по-нататъшното смекчаване на паричната политика там изглежда вероятно.

Политическата дилема пред САЩ обаче е по-тежка. Разминаването в паричната политика между нея и останалия свят ще увеличи натиска за поскъпване на долара, навреждайки на износа и печалбите. И вълните от капитал могат отново да се насочат към американския потребител като предпочитан кредитополучател. Ако това се случи, световната дългова криза може да се озове обратно там, откъдето започна.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Pivoley
преди 8 години
Нещо от анализа не се разбра каква точно е причината за проблема. В един абзац се казва, че виновни били спестителите, които били свалили лихвите, което пък довело до ръст на кредита, а в същото време липсва анализ на връзката между водената от централните банки монетарна политика и ръста на задлъжнялостта. Т.е., излиза, че не разхлабената монетарна политика е причина за появане на посочените дисбаланси, а гадните спестители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
Иван Митев
преди 8 години
Къде е сложното?Сегашните държавни дългове са последица при сгрешена парична система.Ако не се допускаше тази грешка държавата нямаше да има сегашни дългове.Мнозина очакват Централната банка да е спасител от актуални злини. Те са със заблуда. Централната банка не може да предотврати тези злини, защото причината не е в нейна компетентност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 4
Атанасио
преди 8 години
''Капитализмът окончателно отстъпи място на кредитизма, който по същество е типична измамна схема на Понци...БВП расте в аритметична прогресия, а дълговете в геометрична заради лихвите'' - статията е публикувана в Bulgaria On Air THE INFLIGHT MAGAZINE - http://***.bgonair.bg/magazine/2015-05-29/piramidata-na-dalgovete Йон Хелевиг, от финландската консултантска компания Awara Group показа как са растели дълговете и БВП - https://alterinformation.wordpress.com/2015/04/04/98419591/ ''От 80-те години на миналия век насам задлъжнялостта на държавите, компаниите и частните лица се е удвоила - от 160 на повече от 320% от БВП'' - http://***.dw.com/bg/европа-тъне-в-дългове/a-17583328САЩ 65 трлн. и 800млрд. общ дълг - http://***.usdebtclock.org/#в ЕС е повече като проценти спрямо БВП
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
И аз това казвам ,че кризата още не е започнала защото става въпрос за системна криза тоест световната финан.иконом.система с лихви и т.н. доходност е така направена ,че изисква непрестанен растеж а това е невъзможно защото енерг.ресурси са изчерпаеми и заради глобалното затопляне и т.н. екологични проблеми ,и защото населението не се увеличава с такива темпове за да има крайно търсене Г-н Хитов (доктор по икономика и преподавател в УНСС ) го обяснява 2009год. - http://***.investor.bg/blogosfera/363/a/svetyt--v-recesiia-ili-v-sistemna-kriza-92906/подробно с графики и накрая - http://krizata.blog.bg/history/2011/01/16/prichini-za-globalnata-ikonomicheska-kriza-obnoven-tekst.668684Оня ден писах на стената на проф.д-р Боян Дуранкев който е харесал написаното - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1678735562404671
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още