IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ООН: 2015 г. е с рекорден брой бежанци

Всеки 122-ри човек по света е бежанец, вътрешно разселено лице или търсещ убежище

12:40 | 18.12.15 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	Бежанци от Сирия в турски мигрантски лагер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бежанци от Сирия в турски мигрантски лагер. Снимка: Ройтерс

Агенцията на ООН за бежанците предупреждава за наличието на опасна нова ера на разселване по света. Почти 60 млн. души са прогонени от домовете си, сочи разпространеният в петък доклад на Агенцията на ООН за бежанците, ВКБООН. Според него броят на разселените по света вследствие на войни, конфликти и преследване е достигнал до най-високите регистрирани някога нива и нараства бързо.

Всеки 122-ри човек по света е бежанец, вътрешно разселено лице или търсещ убежище. Ако това бе населението на една страна, тя щеше да е 24-та по големина в света.

За сравнение – към края на 2014 г. броят им е 59,5 милиона, при 51,2 милиона една година по-рано и 37,5 милиона преди десет години. Увеличението спрямо 2013 г. е най-голямото регистрирано някога за една година. През 2014 г. всеки ден средно 42 500 души са ставали бежанци, търсещи убежище или вътрешно разселени лица, което представлява четирикратно увеличение само за четири години. 

 

Основният ръст в тази тенденция започва от началото на 2011 г., когато избухва войната в Сирия, превърнала се в най-мощния самостоятелен двигател на разселване в света. Но и без да се взема предвид този конфликт, бягството и разселванията се увеличават, като през 2015 г. се достига абсолютният рекорд. „Никога досега не е било толкова важно да се покаже толерантност, съчувствие и солидарност към хората, които са загубили всичко“, пояснява Върховният комисар на ООН за бежанците Антонио Гутереш.

„Свидетели сме на фундаментална промяна - неуправляемо навлизаме в ера, в която мащабът на глобалното принудително разселване и на необходимите ответни действия са толкова големи, че пред тях бледнее всичко виждано досега“, заяви Гутереш. „Ужасяващо е, че от една страна, тези, които разпалват конфликти, стават все по-безнаказани, а от друга страна, международната общност изглежда напълно неспособна да работи заедно за прекратяване на войните и за въвеждане и запазване на мира“.

Върховният комисариат представи данни към първото полугодие на 2015 г. Въз основа на цифрите се прави и прогнозата за цялата година. Според данните броят на бежанците по смисъла на международното право скача от 19,5 млн. в края на 2014 г. до 20,2 млн. в средата на 2015 г. Бежанците напускат родините си преди всичко заради насилие и гонения.

Освен това в средата на 2015 г. приблизително 34 млн. души са бежанци в рамките на собствената си страна – с два милиона повече „вътрешни“ бежанци от края на 2014 г. Действителният им брой обаче може би е дори по-висок.

Освен това през първото полугодие на 2015 г. броят на търсещите убежище и защита расте неимоверно. За първите шест месеца първенец по прием е Германия, като броят на молбите е 159 хил.

Докладът на Върховния комисариат показва още, че броят на бежанците и вътрешно разселените лица нараства, като тази тенденция се наблюдава в регион след регион. През последните 15 години са избухнали или са били подновени поне 15 конфликта: осем в Африка (Кот д’Ивоар, Централноафриканска република, Либия, Мали, Североизточна Нигерия, Демократична република Конго, Южен Судан и тази година в Бурунди), един в Европа (Украйна) и три в Азия (Киргизстан и някои райони на Мианмар и Пакистан).

Малко от тези конфликти са намерили решение, а повечето продължават да генерират ново разселване. През 2014 г. едва 126 800 бежанци са могли да се завърнат по домовете си – най-скромният брой от 31 години насам.

Междувременно, заради продължаващите с десетилетия конфликти и нестабилност в Афганистан, Сомалия и на други места милиони хора са постоянно в движение или – което се наблюдава все по-често – остават загубени в периферията на обществата поради несигурното им продължително положение на вътрешно разселени или бежанци. Сред последните и най-видими последици от световните конфликти и ужасните страдания, причинявани от тях, е драстичният ръст на бежанците, търсещи безопасност чрез впускане в опасни морски преходи, включително в Средиземно море, Аденския залив, Червено море и Югоизточна Азия.

“В условия на остър недостиг на финансиране и сериозни недостатъци в световния режим за закрила на жертвите на войни хора, нуждаещи се от състрадание, помощ и убежище, биват изоставяни“, заявява Гутереш. „Ерата на безпрецедентно масово разселване изисква безпрецедентен хуманитарен отговор и подновен глобален ангажимент за толерантност и закрила на хората, бягащи от конфликти и преследване“.

Сирия е най-големият световен „производител“ на вътрешно разселени лица (7,6 милиона към края на 2014 г.) и бежанци (3,88 милиона към края на 2014 г.). Следващите най-важни страни на произход са Афганистан (2,59 милиона) и Сомалия (1,1 милиона).

Дори при този рязък ръст се запазва сериозният дисбаланс в глобалното разпределение на бежанците, като по-голямата тежест лежи върху по-бедните страни за сметка на по-богатите. Почти девет от всеки десет бежанци (86%) са били в региони и страни, считани за по-неразвити в икономическо отношение. Цели 25 процента от всички бежанци са в държави, включени в съставения от ООН Списък на най-неразвитите страни.

Всичко за бежанската вълна можете да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
Да се спре печатницата на задокенските банкери, за да спре това безумие!За всички има място под слънцето!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
serafima
преди 8 години
Доволните от тази ситуация да благодарят на държавите с бившите колонии, поради които са свикнали да рушат, грабят и т.н. Те сринаха Африка и Близкия Изток под лидерството на САЩ. Това, което се прави, отдавна надмина рамките на всичко, смятано за човешко. Главен регулировчик и комендант в Европа е геносен Меркел ханъм, която има широко сърце и други части на тялото, та покани всички желаещи. После ни причисли и нас по нейна команда към желаещите. Ако не желаеш да й слушаш безумията, значи не си демократ. Сега още по-луди от нея (имало и такива) ще я правят човек на годината. Да, на годината, ама къкав човек???? Това, което се случва, няма нищо общо със здравия разум и човеколюбие. Да вземат да спрат да дават пари на Турция, а да върнат мира и с тези пари да построят отново разрушените държави. Иначе ще си носят греха и проклятието с векове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още