IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как бунтовете в държавите производителки на петрол свиват свръхпредлагането?

Нигерия, Либия и Колумбия са основните примери за това как прекъсванията на добивите и доставките влияят на пазарите

13:55 | 29.04.16 г. 2
Как бунтовете в държавите производителки на петрол свиват свръхпредлагането?

Въоръжени милиции

Подобни проблеми се наблюдават и в Либия, страната с най-големи петролни запаси в Африка, след бунта, който сложи край на управлението на Муамар Кадафи през 2011 г. Страната отново е разделена на самоуправляващи се региони и множество въоръжени групировки се борят за контрол над петролните полета и свързаните с тях съоръжения. Три от петролните пристанища на страната са затворени от повече от година.

Либия произвеждаше 1,6 млн. барела на ден преди бунтовете от 2011 г. Сега страната е най-малкият производител от ОПЕК, като е доставила 330 хил. барела на ден през март, според данни на Bloomberg.

Arabian Gulf Oil Co., подразделение на National Oil Corp. (Agoco), намали добива до 130 хил. барела на ден от 230 хил. барела поради липса на складово пространство на порт Hariga, съобщи говорител на компанията на 27 април.

„Либия и Нигерия са непредвидими“, казва Джон Дрискол, главен стратег в JTD Energy Services Pte, който търгува с петрол от над 30 години. „Не можем да ги пренебрегнем от фундаментална гледна точка, защото тези смущения, стачки, саботажи и експлозии предизвикват спиранията. Тя трябва да бъдат взети предвид от пазарите“, посочва той

Цената на сорта брент също показва, че се влияе от тези спирания.

Смущенията в доставките не са само в Африка

Атаки на марксистки бойци прекъснаха и доставките от Колумбия, където добивът на черно злато спадна до 916 хил. барела на ден през март – с 8% под декемврийските нива. Дневният износ на петрол на страната се е свил през март с 14% спрямо предходния месец до около 622 хил. барела, според данни на Bloomberg.

Правителството на страната води мирни преговори с Колумбийските революционни въоръжени сили от 2012 г. Богота обяви миналия месец, че ще започне преговори и с по-малката Национална освободителна армия. И двете групировки са във война с държавата от 60-те години на миналия век.

Лесна цел

„Наземните тръбопроводи и съоръжения в отдалечени райони правят част от инфраструктурата трудна за обезопасяване и защита от атаки, като се има предвид историята на граждански размирици в някои от тези страни“, казва Тушар Тарун Бансал, старши консултант в Сингапур за FGE. “Ако наблизо минава тръбопровод, това е лесна цел”, допълва той.

Междувременно доставките от Ирак също бяха засегнати, докато европейските находища в Северно море се подготвят за затваряне, а спадът в енергийната индустрия се отрази и на сондажите в страни като САЩ и Венецуела.

Международната енергийна агенция изчислява, че пренасищането с петрол ще спадне с 87% до 200 хил. барела на ден през втората половина на 2016 г., след като добивите от страните извън ОПЕК спаднаха до най-ниското си ниво от над 25 години.

„Това, което непланираните прекъсвания направиха, е да създадат ограничения в предлагането, които трябваше да изтрият излишъците“, посочва Питър Лий, анализатор от BMI Research. Замразяването на добивите може „да има известен ефект върху настроенията на пазара в краткосрочен план, но това, което движи цените в дългосрочен план ще бъде това, което ще се случи с действителното предлагане“, заключава анализаторът.

Още бизнес новини четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Това, което непланираните прекъсвания направиха, е да създадат ограничения в предлагането, които трябваше да изтрият излишъците, Е затуй насякъде дето има нафта , ше има и "брадати таласъми с бомби у гащите" , както казва Михаелиса...и ше правят "непланирани " прекъсвания !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още