IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Притеснителните планове на "Газпром" да участва в Трансадриатическия газопровод

Москва вече направи ход в Средиземно море - с участието си в разработването на "Зохр"

12:25 | 15.02.17 г. 50
<p>
	Снимка: <em>&quot;Газпром&quot;</em></p>

Снимка: "Газпром"

В края на на януари по време на енергийна конференция във Виена зам.-ръководителят на „Газпром“ Александър Медведев коментира възможностите, които би дал Трансадриатическият газопровод (TAP) на руския гигант. Тогава от компанията оператор на проекта заявиха, че са отворени за всички потенциални доставчици.

Какво обаче ще означава за европейската енергетика намесата на Москва в този проект, коментира онлайн изданието  EurActiv. Заявлението на „Газпром“ звучи притеснително за Брюксел. „Това би било абсолютно обратното на това, което сме договори досега“, коментира източник на изданието.

TAP е част от силно подкрепяния от Европейската комисия (ЕК) проект за Южен газов коридор, чиято цел е именно диверсификация на газовите доставки от Русия. Плановете предвиждат по тръбите да тече газ от Каспийския регион.

От „Газпром“ питат дали Азербайджан ще може да запълни капацитета на Южния газов коридор и великодушно предлагат да се включат в проекта, „за да не стоят празни тръбите“.

По този начин обаче компанията ще затвърди своята доминация по отношение на доставките на газ, особено в страните от Централна и Източна Европа. Някои от тях (включително България – б.ред.) са изцяло зависими от един доставчик на газ - „Газпром“, а суровината пристига по едно единствено трасе.

Чисто технически Русия може лесно да се включи в TAP – чрез „Турски поток“. Проектът предвижда изграждането на засега две тръби по дъното на Черно море. Едната от тях може да се насочи към Европа чрез хъб на границата между Турция и Гърция.

ТАР преминава през територията на Гърция и Албания към южните брегове на Италия. Преди това обаче се свързва с другата част от Южния газов коридор – Трансанадолския газопровод (TANAP), който преминава през Турция.

С проекти като разширението на „Северен поток“ и „Турски поток“ Москва се опитва да запази своя пазарен дял в Европа. "Газпром" внимателно анализира потенциалните конкуренти и вече призна, че в близко бъдеще втечненият газ от САЩ може да се окаже заплаха за нея. В допълнение несигурност могат да внесат и плановете за добив на газ от Средиземно море и богатите находища, открити в региона.

Москва вече направи ход на газовата карта там с участието на „Роснефт“ в разработването на едно от най-перспективните находища в Средиземно море – Зохр

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 13 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 7 години
И къде бре Смарти, прочете, че в Газпром са се уплашили? Къде съзря думичката "заплаха"?"In future we see the main competition from the US first of all."Това като "заплаха в близко бъдеще" ли го разбираш?Това много уплашено ли ти звучи:"They take Russian gas quite gladly," he said, adding that Gazproms long-term export contracts remain stable."Или в смарти-главицата желаното бързо създава смарти-реалност - разновидност на блян ребенов... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 8
khao
преди 7 години
и ти ли опровергаваш твърденията на високопоставен мениджър от Газпром ? или пак чупиш Дънинг-Крюгеровата скала ? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 7
pinoccio
преди 7 години
"Газпром" следи внимателно и друго - дали полските въглища няма да се сурнат по нанадолнището и да спрат чак в Триест. Тогава Западна Европа ще построи ТАВ / Транс Адриатическа ***/ и ще пресече всякакви опити за газов коридор. Притесненията са основателни предвид претенцията на полските въглища, че са еко и отговарят на изискванията на Протокола от Киото. А те наистина са еко, защото изобщо не горят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 10
georgi_shum
преди 7 години
Дъмпи :) Ето къде го видяха и чуха - http://tass.com/economy/925020.От самия зам председател на Газпром. Като винаги си чукча писател, а не читател - щото Дилянка в статията коректно си е посочила източника..Английската версия на ТАСС достатъчно достоверна ли ти е, или да то го намеря и в руската, а *** ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 6
majnata
преди 7 години
Е туй е за бисери и вицове...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 7 години
"Газпром" внимателно анализира потенциалните конкуренти и вече призна, че в близко бъдеще втечненият газ от САЩ може да се окаже заплаха за нея. Е те това признание къде и кога го чуха? Па и в близко бъдеще... хихи... После руснаците пишели фалшиви новини... хихи...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 8
majnata
преди 7 години
"Заявлението на Газпром звучи притеснително за Брюксел. Това би било абсолютно обратното на това, което сме договори досега, коментира източник на изданието."Ами сега ??? Шоу големо ! Да се забранява , като Южен поток !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още