IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петте пръста на "лявата ръка" на Мадуро, с която той ще пренапише Конституцията

Петима мъже и жени от близкото обкръжение на венецуелския президент ще направляват процеса по сътворяване на новия основен закон на страната

18:37 | 02.08.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Петима мъже и жени от близкото обкръжение на венецуелския президент Никола Мадуро ще направляват процеса на изготвяне на нова конституция, сред 545-те членове на Учредителното събрание, избрани в неделя.
Мадуро уверява, че Учредителното събрание ще донесе политическа и икономическа стабилност на страната, разтърсена от антиправителствени протести, в които загинаха над 120 души за 4 месеца, припомня БТА. Но опозицията, която бойкотира вота, отказва да признае легитимността на Учредителното събрание и заклеймява "една измама", която ще наложи "диктатура" в страната. Това пишат в свой анализ за Франс прес Исабел Санчес и Естебан Рохас.

Диосдадо - "ужасът" за опозицията

Заместник-председателят на управляващата Единна социалистическа партия на Венецуела Диосдадо Кабельо, на 54 години, е бивш председател на Националното събрание и депутат в парламента, контролиран от опозицията. Той се отказа от депутатското си място, за да бъде кандидат за Учредителното събрание.

В седмичната си емисия "Да ударим с тоягата", в която той се появява с тояга или бейзболна бухалка в ръка, Кабельо третира със сарказъм опозиционната коалиция "Кръгла маса за демократично единство", наричайки я "блато". 

По време на политическо заседание, бившият вицепрезидент на Венецуела Аристобуло Истурис го описа като "човек, който всява ужас" сред противниците на правителството.

В качеството си на лейтенант от армията, той участва в опита за преврат през 1992 г. срещу президента Карлос Андрес

Перес, ръководен от Уго Чавес. 

Той също така бе вицепрезидент на Венецуела и дори президент за няколко часа по време на военния преврат от април 2002 г. срещу Чавес. В качеството си на директор на Комисията за телекомуникации той закри 32 радиостанции през 2009 г. 

Силия - "първата дама боец"

"Първата дама боец", както Мадуро нарича съпругата си Силия Флорес, е адвокатка на 60 години, която се отказа от депутатското си място, за да се кандидатира за член на Учредителното събрание. Тя бе сред защитниците на Чавес, когато той бе в затвора след държавния преврат през 1992 г. 

През управлението на Команданте (1999-2013 г.) тя бе председател на парламента и прокурор.

В края на 2015 г. Силия бе опетнена от скандала с ареста от американските власти в Хаити на двама нейни племенници.

Те бяха обвинени, че са искали да внесат кокаин в САЩ.
Силия се омъжи за Мадуро през 2013 година. Президентът я нарича редовно на публични места "хубавата Силита".

Делси - "Тигрицата" 

48-годишната адвокатка Делси Родригес бе начело на венецуелската дипломация от декември 2014 г. до юни т.ази година - период, белязан от силни напрежения със САЩ, с правителствата на Латинска Америка и на Испания и с международните организации, като Организацията на американските държави.

По нейна инициатива Венецуела реши през април да напусне Организацията на американските държави - нещо, което се случва за първи път в тази регионална структура. Преди това Делси Родригес обилно „наруга“ генералния секретар на организацията Луис Алмагро. Тя се противопостави енергично и на президентите на Аржентина Маурисио Макри и на Перу Педро Пабло Кучински.

Заради пламенната й защита на революцията, Мадуро я нарича "Тигрицата". Тя е дъщеря на комунистически ръководител, убит през 1976 г. и сестра на влиятелния бидер Хорхе Родригес, и участваше в правителството на Уго Чавес.

Ирис - "Малката кибритлийка"

Адвокатка, с разчорлена коса и пламенна риторика, заради която бе наречена "Малката кибритлийка" от Мадуро, Ирис Варела, която е на 48 години, бе депутат в продължение на едно десетилетие.

Варела, която заемаше министерки пост до юни, трябваше да отговаря на серия от жалби за смърт на затворници заради недостиг на храна и медикаменти в затворите и заради съпътстваните с насилие затворнически бунтове.

Тя също така накара затворници да участват в протестна демонстрация срещу референдума за отстраняване на Мадуро от президентския пост - инициатива, подета от опозицията в края на миналата година срещу Мадуро, която бе преустановена впоследствие.

При друг ярък епизод, тя удари шамар на журналист по време на телевизионно интервю, наричайки го клеветник.

Аристобуло - "Професорът"

70-годишният преподавател заемаше много постове при управлението на Чавес и Мадуро.

Преминал през партията Демократично действие (социалдемократическа политическа сила), най-могъщата политическа сила в страната до идването на власт на Уго Чавес през 1999 г., Аристобуло Истурис бе вицепрезидент на Мадуро между януари 2016 г. и януари 2017 г.

Този бивш синдикалист, депутат, кмет, щатски губернатор и министър има репутацията на помирител и запази приятелските си връзки с лидерите на Демократично действие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още