IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Балансите на централните банки в САЩ, еврозоната и Япония: Голямото разминаване

Балансът на ЯЦБ може да достигне двойно по-голяма стойност от тази на Фед след 2 години

14:00 | 24.08.17 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Тази година балансите на централните банки на САЩ, Япония и еврозоната за кратко се сближиха, изчислени в долари, но предстои да поемат по много различни пътища, пише Bloomberg.

След като балансите и на трите институции достигнаха 4,5 трлн. долара, стойностите започнаха да се отдалечават основно заради поскъпването на еврото и на йената. Тъй като се очаква през следващите месеци Федералният резерв на САЩ да започне да свива баланса си, а пък Японската централна банка (ЯЦБ) да продължи с безпрецедентното изкупуване на облигации, балансът на ЯЦБ може да достигне двойно по-голяма стойност от този на Фед след 2 години.

Ситуацията при Европейската централна банка (ЕЦБ) е много по-трудна за разпознаване и инвеститорите ще слушат внимателно коментарите на Марио Драги в петък на симпозиума в Джаксън Хол, щата Уайоминг. Тъй като ръстът на европейската икономка набира сила, икономистите може тази есен да започнат дискусии за стратегията си през 2018 г., включително свиване на покупките на облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 6 години
по скоро обяснението не е чак толкова в полето на конспирацията както толкова ви се иска :):)... трудна за разпознаване, не значи ли и трудна за прогнозиране ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
sdar
преди 6 години
Не пише, само е казано че ситуацията при ЕЦБ била трудна за разпознаване. Може би просто не е удобно да се правят прогнози, то и без това се вижда кой е пръвенеца в момента и колко добре се е насочил към космоса :), на първата графика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 6 години
в статията пише защо липсва прогноза за ЕЦБ :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
sdar
преди 6 години
А защо няма прогноза за баланса ан ЕЦБ, на първата графика липсва? Може би продължава плашещо нагоре и са предпочели да не се плашим?Новите икономически теории са интересно нещо. Сега всички разчитат, че световното печатане не може да доведе инфлация заради крайното потребление на основни стоки като храна, което е и вярно. Човек не може да яде повече отколкото му позволява организма, затова и цените не се вдигат. По-скоро печатането трябва да удари други стоки, като жилища например, където да се формира някакъв балон с инфлационен произход. Ще се види дали е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 6 години
според теб, защо и как се е образувал този дълг ? :):):) ... и как да го махнем, интересно ми е да чуя твоето решение! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
nobel
преди 6 години
Голямото разминаване? Аз не виждам такова голямо разминаване. Ако статията беше наречена "Големите прилики" би било по-вярно. Разминаванията бяха преди 20-ина години. Сега всичко е едно. Ако светът трябва да бъде описан с една дума то на днешно време тя е ДЪЛГ .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още