IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Къде сбърка Европа?

Европейските лидери с ентусиазъм приемат политики, но без да мислят какво ще се случи, ако "нещата се обръкат", смята анализатор

12:27 | 05.11.17 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Понякога поглед отвън показва много повече слабости, отколкото живеещите ежедневно с проблемите на Европа, пише европейското издание Politico, публикувайки коментар на американския журналист и дългогодишен кореспондент на Washington Post Уилям Дроздяк, посветен на грешните стъпки на Европа след края на Студената война.

Според оценката на Дроздяк Европа е сбъркала с три проекта - еврозоната, Шенген и разширяването си на Изток. Именно те са отворили големи пробойни на Стария континент, пише американският анализатор.

Причината е, че не е помислено какво би се случило, ако "нещата се объркат". Валутният съюз е създаден без фискален съюз и кредитор от последна инстанция, вътрешните граници са отворени без съвместни действия за охрана, а разширяването на ЕС и НАТО на Изток е направено без да бъде направена оценката как ще реагира Русия на тези действия.

"Във всеки един от тези случаи европейските лидери изглеждаха наивно оптимистични и неподготвени", коментира анализаторът.

"Днес мечтата за европейско единство си отива, а бъдещето на континента е засенчено от облаците на нестабилността", пише още той в пълно противопоставяне на мнението на председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер, който отчете, че проектът ЕС отново се съживява, допълва Politico.

Част от проблемите на Европа се появяват след оттеглянето на САЩ от международни ангажименти. Но без "силната ръка на Чичо Сам" Старият континент рискува да потъне в своя стар демон: национализмът.

Липсата на силни партньори в Европа, които да решават заедно проблемите също е водеща слабост на общността. Дроздяк припомня с каква неохота германският канцлер Ангела Меркел се е кандидатирала за нов мандат начело на Германия. В това няма изненада на фона на кризите, с които беше оставена да се справя сама - дълговете на Гърция, конфликта между Украйна и Русия, Brexit и т.н.

Тя не получи подкрепата другите силни държави в общността - британският й колега Дейвид Камерън беше притиснат от евроскептиците в партията си, а Франсоа Оланд и Никола Саркози се бореха да стабилизират френската икономика.

Картината, която описва американският журналист, вероятно е малко по-мрачна, на фона на стабилизирането на Франция под управлението на Еманюел Макрон. Заплахата от ислямски терористични атаки обаче е реална, а следващият потенциален проблем, който се задава пред Европа е Италия. Страната може да се изправи пред политическа нестабилност след изборите догодина, което обаче поставя въпроса ще се пренесе ли тя към банковия сектор, който може да се окаже "прекалено голям, за да се спаси", пише още Politico.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 6 години
няма кво да четеш, казал е световноизвестни неща :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 6 години
сбърка че с разширението на изток не стана федерация ... също така и с утипочната мантра за мулти културното общество, всички "култури" трябваше да станат една, почетете история да видите че такова нещо никога не е имало, а всеки опит се е провалял.... даже в нашата история има прекрасни примери как едно мултикултурно общество се прави монокултурно :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 8
majnata
преди 6 години
у лево пъпеш , два минуса директ , без да ти чета лиготията !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 6 години
Не мога да те поздравя с по здрав, защото ти като член на ЛГТБ-обществото може да изтълкуваш погрешно написаното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 6 години
Преди малко четох сравнение на брутния вътрешен продукт на Русия, протестантските, католическите и православните(мисля беше само Гърция) страни. Проследени бяха последните 500 години. Русия винаги е била след останалите, но понякога наистина с незначителна разлика. През 2016 година страната регистрира най-ниската стойност на БВП спрямо протестантските страни, като слиза до 36% от техния за глава от населението. От това си правя извода че колкото по-малък БВП създадеш, толкова по-висок рейтинг имаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 10
Иван Митев
преди 6 години
Грешката в паричната система на Европейският съюз (ЕС) нанася щети на хората. Заради допусканата грешка ЕС е с тенденция за разпад.Най-необходимото за ЕС е прекратяването на грешката в европейската парична система.При запазване на наличната грешка ЕС е с нарастващ потенциал за катастрофални кризи със съпътстващи злини.Сега заниженият основен лихвен процент на Европейската централна банка е катализатор за кратко да забави началото на кризите. Също началото на много кризи се временно се отлага, защото с нови заеми правителствата на държавите от ЕС заплащат нанасяните от допусканата грешка щети. Подходът е с кратък ефект и с възможни увеличени щети.Успешното спасение от сегашните актуални злини в ЕС е възможно само с въвеждането на подобрената европейска парична система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 9
majnata
преди 6 години
Рейтингът на управляващия е барометър за резултатността от политиката му.По здрав !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
alex8712
преди 6 години
Ако за стабилността и просперитета на една държава се съдеше само по единия рейтинг на президента й, то Русия би следвало да е една от най-развитите в света...Действителността показва, че това не е така. Ерго, рейтингът си е само рейтинг...Поздрав
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
"Картината, която описва американският журналист, вероятно е малко по-мрачна, на фона на стабилизирането на Франция под управлението на Еманюел Макрон."Стабилизира се грънци ! Я му виж рейтинга !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още