IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОПЕК и постоянно покачващата се "честна цена" на петрола

Мечтите на петролния картел за по-скъпа суровина може да го поставят в противоречие с основния му партньор - Русия

15:47 | 06.11.17 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

При последната си среща през май тази година няколко министри от страните от ОПЕК говориха за 50 долара за барел като за добра цена на петрола. Не бива да очакваме обаче, че това число ще е същото при предстоящото заседание на картела в края на ноември. Всъщност с нарастването на цените и оценката на министрите за „подходящата цена“ по всяка вероятност също се е повишила и това може да изправи ОПЕК в противоречи е с основния му партньор – Русия, пише Джулиан Лий, петролен стратег, в анализ за Bloomberg.

За ОПЕК изглежда подходящата цена винаги е малко по-висока от актуалната цена, каквато и да е тя. Това беше така през 90-те години, когато петролът струваше около 20 долара за барел. Беше така и в началото на 2008 г., малко преди Брентът да достигне своя пик близо до 150 долара.

На този фон все пак някои фигури в ОПЕК приеха, че петрол над 100 долара не е нормална цена.

Генералният секретар на картела Мохаммад Баркиндо написа през юли 2016 г., че скокът на цените през 2008 г. е бил неустойчив и вероятно вреден за глобалната икономика. И макар че никой в ОПЕК не говори за петрол над 100 долара като за „честна цена“, може да се обзаложите, че никой няма да говори и за 50 долара за барел. В това няма нищо лошо, но изглежда уроците от близкото минало бързо се забравят. Алчността на ОПЕК да държи цените над 100 долара след 2011 г. изигра голяма роля за шистовия бум в САЩ и съответно за срива на цените през 2014 г., посочва анализаторът.

Повторно залагане на все по-висока цена крие риск от пореден неустойчив бум на добивите. Действително шистовият добив в САЩ тази година не отговори на високите очаквания на Администрацията за енергийна информация. Това обаче не означава, че шистовата индустрия е изиграла своята роля. Последиците от по-ниските цени през лятото и от урагана Харви в Тексас не бива да се игнорират.

Повишаването на цените позволява на шистовите производители да ускорят дейността си, дори и докато се съсредоточават върху по-добра възвръщаемост за инвеститорите.

Ако цените продължат да растат, съществува риск подновеният оптимизъм в ОПЕК да окуражи членовете на картела да залагат все по-високи цени, стремейки се към т.нар. честна цена. Това вече се случва, смята Лий. В края на октомври министърът на петрола на Катар заяви, че цените се движат в правилната посока, към подходящата цена, макар че цената на Брента вече надвиши 60 долара за барел. Той не уточни какво е новото честно ниво, но според венецуелския му колега това е 70 долара за барел. От Ирак пък се чуват предложения за 70-80 долара.

Желанията на някои от държавите от ОПЕК може да се окажат в противоречие с основния съюзник на картела, а именно – Русия. Москва се опасява от прекалено нарастване на цените, макар че сигнализира, че 60 долара е достатъчно, за да се прекрати споразумението за свиване на добива.

Енергийният министър на Русия Александър Новак заяви в четвъртък, че ОПЕК и партньорите му все още имат пет месеца да решат дали да удължават сделката и че всяко удължаване трябва да е оправдано от актуалните пазарни условия. Неохотата на Русия да подкрепи мечтите на ОПЕК за „честната цена“ може да подкопае впечатляващото единство сред държавите, стремящи се към ребалансиране на петролния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:58 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 10 rate down comment 1
red6
преди 6 години
Алчни и нагли чаршафи. Даже Руснаците не са толкова нагли. Или поне са по-умни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 10
lyusien
преди 6 години
Няма да се наложи да чакат 6 месеца При тези цени на петрола шистовите компании в С А Щ са започнали яко да помпат Това не става толкова бързо но след месец световния пазар ще започне да се засища с американски шистов петрол и цените отново ще се върнат на 50 -55 долара за барел Пък и споразуменията едва ли4 ще се спазват 100 % Винаги има такива поризводители които ги нарушават+
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още