IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кръстев: Източноевропейците се чувстват като най-големите загубеняци

Положителното на кризите е, че европейските общества за пръв път започнаха да се интересуват от различията помежду им, твърди политологът

08:46 | 28.02.18 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Виктор Орбан не успя да сплоти&nbsp;Вишеградската група, смята Кръстев.<em> Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Виктор Орбан не успя да сплоти Вишеградската група, смята Кръстев. Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Българският политолог Иван Кръстев е много търсена личност. Oсобено откакто излезе блестящото му есе „След Европа“, пише германският журналист Саша Ленарц в началото на обширна публикация, поместена в седмичника Welt am Sonntag и цитирана от Deutsche Welle.

Според Кръстев в резултат от кризата с бежанците Европа във всички случаи ще се промени. В тази връзка политологът припомня, че през последните години европейците са преживели три различни кризи: на общата валута, конфликта Русия-Украйна и Brexit. Всички те бяха предизвикателства за европейския проект, но миграционната криза все пак е най-дълбоката, смята Кръстев и обяснява защо:

„Живеехме в един свят, където границите сякаш вече не играеха роля. Изведнъж обаче установихме, че границите все пак са важни. Оттук произтичат три въпроса. Къде изобщо минават границите на Европа? На този въпрос все още няма отговор, защото Европа е единствената сила, чиито граници се разширяват. Второ: Какви са тези граници? И трето: Кой ще ги защитава? При това не само срещу военни нападения, но и при миграционни кризи". 

Според Кръстев сегашната миграционна криза още не е решена: броят на мигрантите е намалял, но законово решение все още няма, защото Дъблинското споразумение не функционира, а друга уредба просто не е налице. Политологът смята, че и решението за разпределяне на бежанците по квоти също не работи. Да, реакцията на източноевропейците беше сбъркана, но това не прави идеята за квотите по-добра, смята той и обяснява, че източноевропейският консерватизъм е провинциален.

„Бежанската криза породи тежък спор между Западна и Източна Европа. Ако Вишеградската група беше хомогенен блок, тя би могла да блокира много решения. Орбан обаче не успя да я сплоти. По две причини. Първата е кризата с Русия. Полша и Унгария се отнасят към Русия по много различен начин. Варшава с основание е много твърда, докато Орбан е по-близък с Путин, отколкото който и да е друг европейски лидер. Втората причина, колкото и парадоксално да звучи, е свързана с възхода на западноевропейския консерватизъм. Той размива границите между Запад и Изток. В цяла Европа настъпва консервативен обрат. Тъй че става дума не само за конфликт между Западна и Средна Европа (…), но и за един завой надясно, който може да се сравнява със събитията през 1968. Това е културен обрат, макар и в противоположната посока. (…) През 1968 г. ставаше дума за самоопределението на индивида, а днес - за суверенитета на политическата общност. През 1968 година въпросът беше за правата на малцинствата, днес въпросът е за правата на мнозинствата."

По-нататък Кръстев твърди, че сериозните различия между Източна и Западна Европа ще се запазят. Според политолога крайнодесните в Западна Европа в някакъв смисъл са приемници на 1968 година, чието културно наследство за усвоили.

„Вижте Холандия. Там изобщо не е проблем, че един открито хомосексуален човек е лидер на десните популисти. В Източна Европа това е немислимо. Източноевропейският консерватизъм е провинциален. Ние сме консерватори на пълен работен ден и по всички въпроси. Срещу всяко малцинство. Големият вододел между Западна и Източна Европа минава през въпроса за етническата хомогенност."

Кръстев припомня, че преди десетина години западноевропейците са се опасявали да не загубят работни места заради разширяването на ЕС. Днес обаче не те, а източноевропейците се чувстват като най-големите „загубеняци", казва Кръстев и продължава: "На чисто човешко равнище това беше същинска катастрофа.

„Този психологически поврат настъпи едновременно с бежанската криза, но не беше предизвикан от нея. (…) Начинът, по който източноевропейците реагираха на квотното разпределение на бежанците, беше неправилен. Помолиха ни да приемем една относително ниска бройка и да покажем солидарност, след като самите ние спечелихме от европейската солидарност. На чисто човешко равнище това беше същинска катастрофа. Защото не можеш просто тъй да заявиш, че нямаш капацитета да приемеш няколкостотин души. Това е смехотворно, особено когато в същото време гледаш как всички тези хора пристигат в Австрия и в Германия“.

„По време на еврокризата Германия задължи всички да се придържат към правилата, ако искат Европа да оцелее. А ето, че после изведнъж сама промени правилата. Лично аз дори изпитвам симпатия към онова, което направи Меркел. Защото ако не беше направила нищо, Италия и Гърция направо щяха да рухнат. Но начинът, по който го направи, беше проблематичен. (…) Тя наруши правилата, без да е говорила с никого за това. Когато човек извършва подобно нещо, той поне може да го обясни. В същото време не е честно да изкарваме, че Меркел е имала хиляди други варианти за действие. Времето и възможностите за реакция бяха изключително ограничени. Какво щеше да стане, ако Германия беше казала на Гърция и Италия: „Бежанци ли? Не е наш проблем. Съществува Дъблинско споразумение, нека да се придържаме към правилата". Това щеше да е краят на ЕС. Тоест, Меркел беше права не само в морално, но и в политическо отношение. Грешката ѝ беше, че не го обсъди с никого. А в резултат настъпи конфликт с държави, които тъй или иначе имат двойствено отношение към Германия. Защото Средна Европа от една страна вече отдавна е част от германската икономика - вижте само показателите им за износа. От друга страна обаче в определени обществени кръгове все още е жив страхът от Германия".

В края на обширното интервю Кръстев прави следното обобщение: „Кризите винаги имат и положителен ефект. Сега европейските общества за пръв път започнаха да се интересуват от различията помежду им. Днес германците знаят за гръцката икономика повече, отколкото когато и да било преди, а поляците - много повече от преди за отношението на германците към имиграцията. В някакъв смисъл това създава усещането за обща съдба". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 4 rate down comment 20
crammer
преди 6 години
Е няма как да разбереш, защо го смятам за единствения в българия и може би източна Европа, политически анализатор с много точна и обоснована визия. И сам си отговаряш на собствения въпрос...туземец си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 26 rate down comment 9
Dimat
преди 6 години
Неразбираемо е,как някой може да се възхищава на драсканиците на този конвенционален НПО продукт!Той не казва нищо ново,нито оригинално,от това,което непрекъснато се вменява от него и събратятаму(по-скоро,съджендъри),на туземното население,обработвано вече толкова години,чрез хвърлените от господаря му милиони и подчинените му партии и държавни институции - колосални средства и напъни с нищожен,да не каже човек,никакъв ефект!Така и тук напъните му се свеждат само до величаенето на запада и плюенето срещу източноевропейските територии,натикани в селенията на Четвъртия райх,като места от където да се черпят ресурси и се изхвърлят отпадъци,като цената,която тези страни платиха,беше тоталното изтърбушване на техните икономики.Така с ограбеното и продължаващо ограбване,заробването продължава,посредством заплахите,които се сипят върху тези държави,за да им бъде отпусната срещу това една лепта от ограбеното!В този смисъл #5 и #6,са изчерпателно точни в написаното от тях,към което и аз бих се присъединил!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 31 rate down comment 4
DELCHO SMOKA
преди 6 години
"Oсобено откакто излезе блестящото му есе След Европа..." Много напомня на стила на писане в Работническо дело, където другари "десиденти", откриваха пукнатини в иначе неразрушимата крепост, и се явяваха удобни "десиденти", които в крайна сметка достигаха до извода, че въпреки "слабостите" на социализъмЪ и комунизъмЪ, те реално са "безалтернативни".Много е блестящо това есе, та чак да те блесне... от интелектуален напън!Другаря Кръстев, не може да достигне явно до извода, че бежанската криза е просто един катализатор, който недвусмислено начерта разделителна линия, между тези смятащи се за господари и тези предвидени за безгласен плебесцит! Оказа се че в ЕС има чифликчии и рая, но солидарността от друга страна е 50:50! Що се отнася до дълговата криза в Еврозоната, много бързо беше забравен факта, че германските банки години на ред си затваряха очите, а военнопромишленият им комплекс продаваше ли продаваше на гърците, но в крайна сметка трябваше да победи тяхната "солидарност..."Ако източноевропейците като цяло са провинциалисти, според Кръстев, то колко може да е блестящо есето на един провинциалист е резонен въпрос? Все пак крушата не ражда ябълки, дори посадена и във Виена!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 23 rate down comment 7
pinoccio
преди 6 години
Ема, ти нали обеща да четеш, сега пак си спрял с четенето. Чети, пък тогава пиши. Ти правиш обратното. Естествено е това, което не разбираш, да бъде глупости. Ти и за Витрувианския човек на Леонардо не знаеш каква е връзката му с размножаването на зайците и ще кажеш, че е глупост. Но, не е. Това е забравената от теб връзка между всички връзки - редът на Фибоначи. И ти се даде наготово това нещо. Не го беше и чувал, едва ли можеш и да го произнесеш. Леонардо е гледал зайци - и това не знаеш. Гледал ги е, за да може по дедуктивен път да извлече връзката и да нарисува пропорциите на Витрувианския човек. Отивай в уикито да видиш за какво става въпрос и започвай да гледаш зайци, за да можеш да схванеш как функционира този грешен свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 19
khao
преди 6 години
като си написал сорос, все едно си написал рептилите или зидарите... натам кво да ти чета глyпостите ... ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 32 rate down comment 6
pinoccio
преди 6 години
Разбира се, че е интелигентен. Та той е от най-видните ***. Сорос няма да избере теб, мен или Иван Митев. Но ние като народ и източноевропейци сме отсам барикадата, която разделя и ще разделя Европа. Източна Европа има особен сенсибилитет заради заради режима, в който живя. Тя разви инстинкти, които в хедонистичния Запад залиняха или умряха. Когато си живял в условия на оцеляване - в случая културно, социално, политически и географски, това е изисквало набор от средства и качества от морално-етическо естество, които не са били необходими на западния човек. Този набор не е умрял и днес и резултатът е този - днес да се чувстват загубеняци сред такава либерална оргия. Когато на Запад вилнееше сексуалната революция, Ян Палах гореше като Ян Хус в центъра на Прага не от пориви за шведска тройка, а срещу съветските танкове. А ако се върнем още по-назад във времето, това е старата Австроунгария, която е била консервативен букет от народи, а не либерален алианс от бежанци, хомосексуалисти, *** и тук там някой изтерзан заради различието си хетеросексуален бюргер, изтърван от брюкселската централа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 31 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 6 години
Хаха... Кръстев е един глобалистки плъшок, който никога нема да сподели, че неговата пасмина съсипа и Европа, и САЩ...!!! "...след като самите ние спечелихме от европейската солидарност." Не само ние, всички в ЕС печелеха, когато този съюз се занимаваше с това, за което е създаден - свободно икономическо пространство за безпрепятствен обмен на стоки и услуги! Когато бизнесът пълнеше със съдържание ЕС, всички печелеха! Когато кръстевите куратори започнаха да създават общо политическо и културно пространство и да налагат чужди за европейците модели и социално-поведенчески доктрини, всичко тръгна наопаки! Да, Кръстев - сичко нас^рахте! И Меркел, и ти, и онези, дето ви дърпат конците...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 6 години
Либерализма означава, че ако ти е вменено свише да бъдеш министър да направим всичко по силите си и да ти помогнем да достигнеш предопределението си. И в този момент започва борбата и единството на противоположностите - как да постъпим ако ти е дадено да си хомо.сексуалист?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 20
khao
преди 6 години
човека е доста интелигентен, по добре прочети статията пак, щото определено си извадил грешни изводи .... :) добро интервю.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 5
IQ96
преди 6 години
Вижте Холандия. Там изобщо не е проблем, че един открито хомосексуален човек е лидер на десните популисти. В Източна Европа това е немислимо. Източноевропейският консерватизъм е провинциален.Бе кажи си направо, че е селски.Тъпизми и промивки безкрай. (Докато има грантове).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още