IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Случаят "Кашоги" - камъкът, който размъти международните води

Ще бъде ли разрушено дългогодишното приятелство между Вашингтон и Рияд?

08:22 | 21.11.18 г. 9
<p>
	Принц Салман и Доналд Тръмп. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Принц Салман и Доналд Тръмп. Снимка: Ройтерс

В същото време диверсификацията ще се нуждае от голямо количество преки чуждестранни инвестиции, което се подкрепя от по-високите цени на петрола. В краткосрочен и средносрочен план принц Салман ще трябва да спечели подкрепата на регионалните сили – лидерите на ОАЕ, Бахрейн, Египет и Йордания.

С оглед на срещата на световния бизнес „Инициативата за бъдещи инвестиции 2018“ тези фактори все още имат сериозна тежест, смята Видершофен. 

За да се противопостави на САЩ, Мохамед бин Салман взе няколко правилни решения през последните няколко години.

Текущото сътрудничество между Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и Русия се реализира, следвайки сценария, написан от престолонаследника и руския държавен глава Владимир Путин.

Дори и преди случая „Кашоги“ двамата лидери разбраха, че във време на нужда трябва да се търсят нови приятели.

Арабската пролет принуди Запада да остави страните да се борят сами със своите проблеми, вдигайки ръце от кървящия регион. Единственият лидер, който е готов да „кърви“ заедно с тези държави, е именно Путин.

В момента той се превръща в онзи чуждестранен апостол за арабския свят, който може да се противопостави на Запада.

Сега Вашингтон трябва да реши каква ще бъде американката политика спрямо региона. Без съмнение и САЩ, и Европа, както и Анкара, няма да могат да свалят принц Салман от престола.

Не трябва да се подценява и сближаването между Кайро и Рияд. Именно външните заплахи сплотиха арабските страни.

Само преди десетилетие всички връзки и разговори между тези държави преминаваха през посредничеството на Вашингтон или през педантичния взор на Европейския съюз.

На дневен ред е Владимир Путин и всеки нов натиск от страна на Вашингтон, дори да се позовава на реални доказани факти и оценки, ще доведе до контрамерки от арабските столици.

Според Видершофен отстраняването на Муамар Кадафи, Хосни Мубарак и други местни лидери чрез намесата на западните сили остави дълбоки и грозни белези в съзнанието на арабското общество.

Докато президентът Тръмп не потвърди своята позиция спрямо саудитското кралско семейство, въпросите около курса на Вашингтон ще продължат да висят в международното пространство.

Засиленото сътрудничество между Русия и арабските лидери може да се окаже кошмарен сценарий за САЩ и ЕС. Първите ефекти ще се изразят в единната позиция на ОПЕК+ по отношение на съкращенията в производството на петрола и повишаването на петролните цени.

Едно стабилно обединение ще даде възможност на арабските столици и Москва да пренебрегнат натиска от Запада, което ще доведе до премахване на преговорното пространство за обемите, цените и икономическия растеж.

Интересното в случая е, че от Москва не дават никаква гласност по повод убийството на Джамал Кашоги. Путин и неговите поддръжници остават тихи по този въпрос, като в същото време продължават да заздравяват енергийните и икономически връзки с Рияд, а руските военновъздушни сили „дефилират“ над арабските столици.

Предстоящата среща на ОПЕК през декември може да се окаже първият знак за нова енергийна и геополитическа действителност, в която шистовото гориво на САЩ се изправя срещу тръбопроводите на Русия, захранвани от саудитски петрол.

Доналд Тръмп ще трябва да превключи на друга скорост, за да успее да се справи с тези промени. Случаят „Кашоги“ може да се окаже следващият воденичен камък около врата на американския президент, а не на саудитския принц, смята Видершофен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 10 rate down comment 1
Ivel
преди 5 години
В този казус, най ми харесва позицията на турчина, бърка им в *** на американците, щял да прави международно разследване за убийството. Обяснението на Тръмп изглежда като извинение към Реджеп Таип Ердоган, нещо като добре де хвана ме по долни ***, какво да правя сега, трябва да продължим някък напред. Ето така се прави външна политика. Нашите политици има много път да извървят до такова поведение. Не казвайте само че това е позволено сао на големите, вижте Орбан, той прави същото без да е кой знае какъв фактор, просто използва всяка една ситуация по предназначение а не ги пропилява като нашите ска$паняци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 14 rate down comment 1
dakl
преди 5 години
Казват , че който плаща той поръча музиката, а саудите подписаха наскоро със САЩ договори за 110 милиарда долара , протоколи за намеренията , за още почти 300.И смятате че американците ще се откажат от тези оръжейни сделки за накакво си убийство , като самите те са причинили смъртта на почти един милион иракчани?Едва ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 23 rate down comment 2
ABBA
преди 5 години
Случаят "Кашоги" - камъкът, който размъти международните води T'ва буря в чаша вода!Виж убитата котка на сем. Скрипал!!!! Ооо дипломати фър'чаа натъй-натъй!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 6
Стефчо
преди 5 години
Е.ати промития сороспийски мозък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 26 rate down comment 2
Стефчо
преди 5 години
по тоя повод...Тоя Салман води пълномащабна война в Йемен от години, избиха маса невинни, докараха им масов глад, обаче т. нар. Запад се е загрижил за тоя Кашоги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 5
TomaNeverni
преди 5 години
Какви демократически принципи какви пет лева.САЩ ежедневно убиват невинни хора , защо да им пука за някъкъв ислямист
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
pioner
преди 5 години
Е поне докато САЩ не превземат поне 50% от пазара на петрол нама да се карат със Саудитска Арабия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 2
george353
преди 5 години
С изявлението на Тръмп от вчера, щатите станаха съучастник в убийството на Кашоги и изхвърлиха всички демократични принципи на бунището, "Im not going to destroy the world economy, and Im not going to destroy the economy for our country by being foolish with Saudi Arabia."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още