IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За и против универсалния базов доход

Той звучи изключително добре, докато не откриете, че трябва да плащате за него, коментира Фердинандо Джулиано

11:45 | 24.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Леонид Бершидски:

Не мисля, че експерименталната фаза би трябвало да включва промяна в облагането на определени общности. Стандинг определено не препоръчва това. Окончателната схема, ако УБД се прецени като желателен, ще бъде обект на национален дебат. Тогава, ако се наложат по-високи данъци, недоволните ще трябва да напуснат не само общностите, но и държавите си. Приемам, че ако мнозина го сторят, това би било проблем.

Фердинандо Джулиано:

Смятам че ако тествате много щедра схема на УБД, също трябва да тествате и начините, по които ще я финансирате. Иначе хората остават с илюзията, че има безплатен обяд. Докато не прокарате политиката на национално ниво, няма да откриете, че тя има разходи и странични ефекти.

Леонид Бершидски:

Защо мислите, че сега това стана такъв въпрос? Моята теория е, че левицата, както в Европа, така и в САЩ, изпитва трайна криза на идеи, която доведе до електорален спад. Тя има нужда да предложи нещо на едно различно структурирано общество с много работници на несигурни, временни, почасови работи, включително в споделената икономика. Има също така увеличено търсене на отговори на проблема със загубата на работни места заради нарастващата автоматизация.

Поради всички тези причини левите имат нужда от големи идеи, за да вдъхновят гласоподавателите, да придвижат тяхната вяра в социалната справедливост на следващо ниво. УБД изпълнява тази цел в повечето европейски страни и в САЩ, където един от кандидатите за президент на демократите – Андрю Йънг, защитава идеята.

Фердинандо Джулиано:

Съгласен съм с теб за това защо сега ставаме свидетели на този дебат. В някои държави, като Великобритания например, левицата страда от липса на идеи и се хвърля върху тази. Проблемът е, че УБД поражда някои неудобни за левите въпроси, като например изоставянето на традиционната социална държава и изплащането на пари на всеки в обществото, включително и на богатите. Не е изненадващо, че много либертарианци одобряват някаква форма на УБД. Всъщност по-логично е идеята да бъде тествана от дясноцентристкото финландско правителство, отколкото от британската лейбъристка партия.

По-малко изненадан съм, че някои популистки партии също подкрепят идеята, като например движението Пет звезди в Италия. УБД звучи изключително добре, докато не откриете, че трябва да плащате за него. Тъй като обаче тези популистки партии не ги интересува как финансират политиките си, или поне не обичат да обясняват как го правят, УБД е едно много добро обещание.

Последна актуализация: 16:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още