IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За и против универсалния базов доход

Той звучи изключително добре, докато не откриете, че трябва да плащате за него, коментира Фердинандо Джулиано

11:45 | 24.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Леонид Бершидски:

Бих казал, че финансирането на УБД трябва да се проучва и дебатира, едва след като ефектите от него се разберат добре. Иначе бихме поставили каруцата пред коня.

Ако открием, че помощите са силно желани, може да се намери подкрепа за по-видоки данъци за финансиране на схемата или за премахване на данъчните облекчения, както предлага Стандинг. Разбира се, ресурсите винаги ще бъдат оскъдни. Но тестът на УБД, който Стандинг желае, би помогнал да разберем кои съществуващи помощи могат да бъдат заместени.

Не съм сигурен дали правителствата не харчат повече за това да разберат кой заслужава социална помощ, отколкото биха харчили за малък УБД. Огромната бюрокрация за оценка би била значително опростена при плащането на човек.

Фердинандо Джулиано:

Ако Великобритания иска да бъде опитното зайче на света, нека така да бъде. Аз обаче не виждам как правителството би харчило парите си разумно. Изследване на ОИСР показва, че във Великобритания близо 70% от втория по бедност децил от скалата на доходите биха се оказали по-зле при УБД, отколкото при сегашната социална система.

Финансиранто на УБД и влиянието му върху разпределението на доходите са само едни от проблемите. Как ще направим така, че хората да имат правилните стимули за работа? Аз не вярвам, че повечето хора предпочитат клинченето пред работата, но трябва да отчетем риска, че някои могат да предпочетат да останат вкъщи. Опитът от социалните схеми показва, че помощите трябва да бъдат обвързани с мерки, които подпомагат търсенето на работа и трудовата интеграция.

Леонид Бершидски:

Изследването на ОИСР за УБД е базирано на много специфични допускания относно дизайана му, включително бюджетната неутралност. Не съм сигурен дали тези допускания ще останат в сила, след като се проведат различните експерименти и се сравнят ползите. Ако например някои условни помощи се запазят, или размерът на УБД е по-висок, ефектите върху различни сегменти на доходната скала ще бъдат различни. Такива оценки няма как да се направят преди да се проведат опитите и да се избере оптималният модел.

Оптималният пакет на теория трябва да създаде най-добрите стимули за работа. Но дори да не се приложат специални усилия към тази цел, резултатите от финландския експеримент не показаха намалена склонност за търсене на работа у получателите на УБД. Те търсят работа точно колкото и безработните, които получават обичайните помощи, но същевременно са по-малко стресирани и унижени от бюрокрацията.

Фердинандо Джулиано:

Ако си представяте по-скъпа форма на УБД, то трябва да тествате начина, по който ще плащате за нея. Това обаче прави всеки тест по-сложен. Ще има губещи, които ще напуснат своите общности, след като чуят, че ще бъдат обект на например по-високи данъци, за да се финансира експериментът.

Мисля, че няма да харесате финландския експеримент. Ако приемете изводите му относно стимулите за работа, трябва също да се съгласите с общото му заключение, че УБД е много скъп начин да се направят хората съвсем малко по-щастливи.

Последна актуализация: 16:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още