IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За и против универсалния базов доход

Той звучи изключително добре, докато не откриете, че трябва да плащате за него, коментира Фердинандо Джулиано

11:45 | 24.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Леонид Бершидски:

Някои леви осъзнават, че традиционната социална система има два основни недостатъка, които са дискутирани на широко в доклада на Стандинг. Единият е, че често хората са унижавани и демотивирани от препятствията, през които трябва да преминат, за да получат помощи. Да бъдат щастливи относително бедните хора обаче е важна цел, която не трябва да се отхвърля, особено яко някой иска да свие електоралната база на анти-елитистките популистки партии.

Другият недостатък на традиционната социална система е, че тя изисква огромна, сложна и скъпа бюрокрация, която дори самите правителства не контролират напълно. УБД има потенциала да премахне унижението и да опрости управлението.

Фердинандо Джулиано:

Вярно е, но препятствията при получаването на социални помощи, които вие и професор Стандинг описвате, съществуват по две причини. Първо, за да се осигури насочването на помощта към хората в нужда, а не към тези, които могат да се справят и без нея. Второ, за да се осигурят правилните стимули за работа.

Няма нищо унизително при тези мерки, ако правителствата осигуряват справедливото и ефективното им въвеждане, което обаче не винаги е така. Преминаването към по-примитивния УБД ще представлява признаването на гигантски провал от правителствата относно ефективната подкрепа за нуждаещите се. Ще бъда изумен, ако Лейбъристката партия някога достигне до този извод.

Леонид Бершидски:

Фундаментално гешно е да оставяме правителството да определя кой има нужда от помощ и кой не. Когато правителствата вземат решения относно разпределението на доходите, това е много съветска система и аз съм обезпокоен, че тя не дава оптималните резултати.

Фердинандо Джулиано:

Не непременно. Правителството трябва да осигури активни политики на трудовия пазар, за да окаже подкрепа на работниците, които имат нужда от преквалификация.

Признавам, че съществуващата социална система има много недостатъци. Например, в Южна Европа тя е твърде щедра към пенсионерите и твърде оскъдна за хората в работна възраст. Аз обаче вярвам, че това е основание за реформа на съществуващата система, а не просто да бъде изоставена и заменена с примитивно плащане от рода на УБД, при който един размер удовлетворява всички.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още