fallback

Отрицателните лихви влизат в дневния ред на Г-7

Държавите и домакинствата спестяват от лихви, но губят приходи на фона на икономическото забавяне, което е рисково

12:50 | 23.08.19 г. 6
Автор - снимка
Редактор

Лидерите на седемте най-богати страни в света се събират в събота, 24 август, в Биариц, Франция, за да обсъдят глобалната икономическа ситуация. Дискусията вероятно ще се съсредоточи върху изключително ниските лихви, които представляват едновременно възможност и рисково изкушение за свръхзадлъжнелите европейски държави, пише онлайн изданието euractiv.com.

Отрицателните лихви се оказват изненадваща, но добре дошла рецепта за френския бюджет. През 2019 г. Франция ще спести 2 милиарда евро, потенциалните спестявания ще се увеличат до 4 милиарда евро през 2020 г., а до края на 2022 г. - до 12 милиарда евро.

Миналия юни лихвите по френския дълг преминаха на отрицателна територия, подобно на лихвите по германските държавни облигации, тъй като липсата на доверие на инвеститорите в бъдещето на световната икономика ги накара да търсят убежище в най-сигурните активи.

В Twitter министърът на публичните финанси на Франция Жералд Дарманин приветства тази ситуация.

Дългът, деноминиран в евро, е един от търсените активи, особено емитираният от Германия. Засилва се търсенето и на облигации, емитирани от Франция, което е впечатляващ подвиг за страната, отбелязва изданието.

Други европейски страни, някои от които почти фалираха преди няколко години, също получават лихви, близки до нулата. Това означава, че инвеститорите не получават нищо, за да задържат дълга, въпреки че не чак толкова отдавна търсеха много по-високи лихви заради финансовата криза. Такъв е случаят, например, за Испания, Португалия и Ирландия.

Според Френската сметна палата, обаче, тези лесно придобити пари не могат да накарат страната да се откаже от целта си за намаляване на публичния дълг. Структурният проблем с дълга не може да бъде решен с този цикличен бонус, предупреждава френският одитен орган.

„По-малко амбициозна от предишната, програмата за стабилност през април 2019 г. преразгледа целите за намаляване на публичния дефицит и дълг надолу. Въз основа на по-реалистични прогнози за растеж те отчитат въздействието на допълнителни мерки за намаляване на данъчните приходи и затягане на контрола върху разходите“, посочва институцията.

„В резултат на това траекторията на публичните финанси на Франция трябва да се отклони още повече от тази на повечето от нейните партньори“, допълва одитната институция.

Отрицателните лихви отразяват доста тревожна макроикономическа ситуация за държавните приходи като цяло. Забавянето на икономическия растеж, което вече се наблюдава в Германия, ще настигне и Франция и ще намали размера на данъчните приходи на фона на слабото понижение на разходите.

Тъй като растежът видимо се забавя през тази година, някои страни ще бъдат изкушени да отговорят, като поемат малко повече дълг, за да предоставят фискални стимули. Домакинствата също могат да бъдат съблазнени да заемат повече заради рекордно ниските лихви. При липса на растеж тази „надпревара за дълг“ е тревожна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:10 | 12.09.22 г.
fallback