IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отрицателните лихви влизат в дневния ред на Г-7

Държавите и домакинствата спестяват от лихви, но губят приходи на фона на икономическото забавяне, което е рисково

12:50 | 23.08.19 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Лидерите на седемте най-богати страни в света се събират в събота, 24 август, в Биариц, Франция, за да обсъдят глобалната икономическа ситуация. Дискусията вероятно ще се съсредоточи върху изключително ниските лихви, които представляват едновременно възможност и рисково изкушение за свръхзадлъжнелите европейски държави, пише онлайн изданието euractiv.com.

Отрицателните лихви се оказват изненадваща, но добре дошла рецепта за френския бюджет. През 2019 г. Франция ще спести 2 милиарда евро, потенциалните спестявания ще се увеличат до 4 милиарда евро през 2020 г., а до края на 2022 г. - до 12 милиарда евро.

Миналия юни лихвите по френския дълг преминаха на отрицателна територия, подобно на лихвите по германските държавни облигации, тъй като липсата на доверие на инвеститорите в бъдещето на световната икономика ги накара да търсят убежище в най-сигурните активи.

В Twitter министърът на публичните финанси на Франция Жералд Дарманин приветства тази ситуация.

Дългът, деноминиран в евро, е един от търсените активи, особено емитираният от Германия. Засилва се търсенето и на облигации, емитирани от Франция, което е впечатляващ подвиг за страната, отбелязва изданието.

Други европейски страни, някои от които почти фалираха преди няколко години, също получават лихви, близки до нулата. Това означава, че инвеститорите не получават нищо, за да задържат дълга, въпреки че не чак толкова отдавна търсеха много по-високи лихви заради финансовата криза. Такъв е случаят, например, за Испания, Португалия и Ирландия.

Според Френската сметна палата, обаче, тези лесно придобити пари не могат да накарат страната да се откаже от целта си за намаляване на публичния дълг. Структурният проблем с дълга не може да бъде решен с този цикличен бонус, предупреждава френският одитен орган.

„По-малко амбициозна от предишната, програмата за стабилност през април 2019 г. преразгледа целите за намаляване на публичния дефицит и дълг надолу. Въз основа на по-реалистични прогнози за растеж те отчитат въздействието на допълнителни мерки за намаляване на данъчните приходи и затягане на контрола върху разходите“, посочва институцията.

„В резултат на това траекторията на публичните финанси на Франция трябва да се отклони още повече от тази на повечето от нейните партньори“, допълва одитната институция.

Отрицателните лихви отразяват доста тревожна макроикономическа ситуация за държавните приходи като цяло. Забавянето на икономическия растеж, което вече се наблюдава в Германия, ще настигне и Франция и ще намали размера на данъчните приходи на фона на слабото понижение на разходите.

Тъй като растежът видимо се забавя през тази година, някои страни ще бъдат изкушени да отговорят, като поемат малко повече дълг, за да предоставят фискални стимули. Домакинствата също могат да бъдат съблазнени да заемат повече заради рекордно ниските лихви. При липса на растеж тази „надпревара за дълг“ е тревожна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 10 rate down comment 1
studioaa
преди 4 години
И престанете да се заблуждавате от цените на панелките в Люлин и да ги сочите като доказателство за просперитет. Една панелка 50-60 квадрата през 2000-ната струваше 10-12 хил. $ , а днес струва 50 хил. EUR или 55 хил. $. или дори повече. Но панелката си е същата като в миналото и не е подобрена с нищо и даже е по-зле днес отколкото преди 20 години... Няма никаква логика от никакъв растеж на цената и, всичко 100% от "растежа" е измама и всичко е инфлация...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 2
studioaa
преди 4 години
Няма дори и 1% икономически растеж от 1999 насам или 20 години имаме отрицателен икономически растеж и хроничен спад. Може би се питате как го знам това - много просто е във времена, когато има икономически растеж заплатите растат по-бързо от цените, а не обратното както е днес. Това всичкото от 1999 насам е само инфлация, а не растеж. Например даже според НСИ доходите ни са "нараснали" с 250% от 2000 насам, но тока е нараснал с 900%, хляба с 300%, бензина с 300%, имотите с 400%. Това не е никакъв растеж, това е най-обикновена инфлация... Елементарно е да се съобрази къде е заровено кучето...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 1
studioaa
преди 4 години
Няма надпреватара за дълг, а скрита девалвация на парите т.е. легализирана кражба на парите на пенсионери, производители, работници, спестители и т.н. Създаването на бондове с отрицателна лихва или дори с нулева лихва и безкраен период на матуритет реално е банкрут, който е замаскиран... Гърция по подобен начин криеше дълговете си преди да лъснат през 2007, а сега половината свят е Гърция, каква ирония наистина. Няма значение колко е дълга като число, а колко е нивото на вяра в парите. Отрицателните лихви ще доведат до срив на всякаква вяра в хартиените пари и тогава шоуто ще свърши и дългът, колкото и да е голям ще има покупателна стойност от 0.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 1
0pk
преди 4 години
Е как да няма растеж в природата? Кита яде планктон и расте, разбира се после планктона го изяжда...Нали едно време разправяха, че две неща са безкрайни - вселената и човешката глупост. Може би трябва да се добави и икономическия растеж :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
ABBA
преди 4 години
"Кога ще видим световните Лъвове да станат на тор?"Когато гръмне това:https://usdebtclock.org/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 1
SS-23
преди 4 години
При липса на растеж тази надпревара за дълг е тревожна.---Иска ви се да има "надпревара за дълг", но истината е, че ВСЕКИ БЯГА ОТ ДЪЛГА! Е то затова е и "кризата" с измисленият "растеж"!Извинявам се "икономисти", ама кой ви каза, че задължително трябва да има "растеж", т.е. нарастващи печалби на Едни, за сметка на нарастващо обедняване на Други?! КОЙ ви каза, че това е " Пътят и Истината и Живота"?!В природата НЯМА растеж! Няма изземване от едно място, за сметка на натрупане на друго място! Уравнението в Природата накрая завърва на Нула и само заради това Природата е жива и нищо в нея НЕ е съвършенно! Лъвът става кокали, които ги изяждат червеите, или стават на тор, от който тор израства растението, с което се храни антилопата, която бива изяждана от лъвът, който пак става на тор....Кога ще видим световните Лъвове да станат на тор? Това се пита в задачата, за да завърши уравннието на Нула, както е в Природата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още