IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС се справя неумело с геополитическите предизвикателства

Дебатът за това как съюзът се отнася към света в епоха на конкуренция между големите сили е станал по-належащ и по-сложен

18:20 | 26.09.19 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Усилията на ЕС да попречи на Русия да създаде съюз с Китай са тест за желанието на съюза да развие по-настойчива външна политика в свят на нарастващи геополитически стълкновения, като резултатите досега са смесени, пише Майкъл Пийл за Financial Times. 

Бележка до висшите дипломати от ЕС този месец, написана от Маркус Едерер, посланикът на съюза в Москва, очертава развиваща се гледна точка сред някои в Брюксел и столиците на ЕС, че отношенията с президента Владимир Путин трябва да бъдат извадени от фризера, където бяха вкарани след анексирането на Крим от Русия през 2014 г.

Лидерите на ЕС трябва да предприемат „прагматичен“ ход към „засилена координация“ с Русия, за да се борят с „евразийската конкуренция“, тъй като влиянието на Китай нараства в огромния регион, който се простира от Иберия до Сибир, пише германският дипломат, който преди това беше представител на ЕС в Пекин.

„ЕС може да загуби всичко, ако пренебрегне тектоничните стратегически промени в Евразия“, предупреди Едерер, като предложи засилено сътрудничество в области, включващи 5G комуникациите, защитата на личните данни и Арктика.

Документът на Едерер беше подготвен преди форума на тема „Свързаността между ЕС и Азия“ в Брюксел. Шиндзо Абе, премиерът на Япония, трябва да присъства като знак за усилията на ЕС и Токио да предложат алтернативи на разширяващата се международна инфраструктурна инициатива на Китай „Един пояс, един път”, която спечели подкрепата на повече от половината от 28-те държави-членки на ЕС.

Други събития подчертаха още повече дълбоките спорове относно противопоставянето между принципите и реалната политика, когато става дума за Русия. Държави като Франция и Финландия, която е ротационен председател на ЕС, имат желание да използват политическото отваряне към Кремъл, което виждат, че възниква от контактите, установени между Путин и новия президент на Украйна Володимир Зеленски. Това доведе до знаковата размяна на затворници между двете страни този месец.

Но мнозина не са убедени, че това е правилният подход, дори по време на епоха, когато традиционният американо-европейски съюз се уронва. Документът на Едерер повдигна вежди сред дипломатите от Централна и Източна Европа, които гледат на Кремъл и Путин като ненадеждни. Предложенията предизвикаха опасения сред дипломати, притеснени от евентуално отстъпление на ЕС от строгите икономически санкции, наложени на Москва след анексията на Крим.

Париж и Хелзинки подчертаха, че продължават да се придържат към общата позиция на ЕС, че Москва трябва да спазва Минските споразумения за мир, които включват изискване Русия да изтегли военните си сили от украинска територия. Но придвижването към разведряване кара все повече европейски държави да се чувстват неудобно. Холандия разкритикува освобождаването от Украйна на заподозрян за свалянето на полет MH17 през 2014 г. от руска ракета, при която загинаха 298 души - почти 200 от тях холандски граждани.

Друга потенциално важна промяна е оттеглянето в края на ноември на Доналд Туск, председател на Европейския съвет и ястреб по отношение на Русия. Туск, бивш полски премиер, задържан някога заради антикомунистическата си дейност, „избегна неоправдания дебат“ за Русия по време на своето председателство на срещите на върха на ЕС, „за да запази така важното единство“ относно санкциите, отбеляза един дипломат от съюза.

Наследникът на Туск Шарл Мишел този месец отбеляза, че Русия остава „заплаха за европейската сигурност“, но каза, че ЕС трябва също „да се справи с реалността“, че тя е и съсед.

Малко наблюдатели очакват европейците да отменят санкциите си срещу Москва, когато решават за поредното им шестмесечно удължаване в началото на следващата година. Но както показва спорът за политиката към Русия, дебатът за това как ЕС се отнася към света в епоха на конкуренция между големите сили е станал по-належащ и по-сложен.

„През всичките тези години ЕС не се занимаваше с геополитика, но сега той беше рязко събуден“, казва Тереза ​​Фалън, директор на базирания в Брюксел аналитичен център за изследвания на Русия, Европа и Азия. „За съюза е трудно да се приспособи към новата ера, като виждаме, че той го прави неумело.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 4
0pk
преди 4 години
Европа от център на света е обречена да се превърне в покрайнини на Азия. Процеса е бавен и неумолим, надали ще сме живи докато се случи, но това е положението, независимо дали ни харесва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 6
Otka4eni reformatori
преди 4 години
Щото пише пълни глупости породени от "високия" му интелект...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 37
majnata
преди 4 години
Кухаото , абе що винаги ти пълнят кошницата с минуси бе ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 15 rate down comment 5
Grosss
преди 4 години
Важните геополитически решения се вземат във Вашингтон,Европа самоизпълнява и от нея нищо не зависи колкото и да и се иска.Това е резултатътот последната световна война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 4
дядя Вова
преди 4 години
За запада троловете са някаква ширпотреба. Между другото.Качеството на пропагандата идва от журналистиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 4
dakl
преди 4 години
Цитат от текста : .."Париж и Хелзинки подчертаха, че продължават да се придържат към общата позиция на ЕС, че Москва трябва да спазва Минските споразумения за мир, които включват изискване Русия да изтегли военните си сили от украинска територия..." Подобно твърдение или интерпретация на автора меко казано е заблуда или просто лъжа. в текста на Минските съглашения нищо подобно не съществува , а ако съществува то тогава защо не се цитира???Все пак това са всичко на всичко три страници печатен текст и всеки що годе грамотен е в състояние да прочете какво е написано!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 17
khao
преди 4 години
поредното доказателство че е нужна федерация ... как да се справи като не е една държава, даже опитва ли се ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още