IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Визията на Макрон за европейската сигурност е незряла

Идеите на френския президент са базирани на погрешен дългосрочен поглед към Русия и такъв краткосрочен спрямо САЩ

08:20 | 12.11.19 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Еманюел Макрон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Еманюел Макрон. Снимка: Ройтерс

В забележително откровено интервю пред британското списание Economist френският президент Еманюел Макрон изложи визия за европейска архитектура в областта на сигурността, която включва повече сътрудничество с Русия и по-малко със САЩ, отколкото в момента. Това е смело, но погрешно, пише Леонид Бершидски за Bloomberg.

„Според мен това, което в момента преживяваме, е мозъчната смърт на НАТО поради липса на каквато и да е координация при вземането на стратегически решения между Съединените щати и техните съюзници“, обяви Макрон. Според него САЩ не споделят интересите на своите европейски партньори. При президента Доналд Тръмп САЩ разглеждат ислямисткия тероризъм и действията на Русия в Украйна като проблем на Европа, защото те се разиграват на европейска територия, далеч от бреговете на САЩ. Всичко, което правят САЩ, е да предоставят защитен чадър в замяна на изключителен ангажимент за закупуване на американски продукти. „Франция не се е подписала за това“, каза Макрон, като даде да се рабере, че се съмнява в ангажимента на Тръмп относно гаранцията за взаимна сигурност на НАТО, посочена в член 5 от Северноатлантическия договор.

Тази несигурност обяснява усилията на Макрон да включи повече европейски държави в сътрудничеството в областта на отбраната, което той признава, че няма да даде незабавни резултати. Това обяснява и неговото нежелание да се солидаризира с това, което той нарича "наистина твърда" позиция на САЩ спрямо Москва. За Макрон Русия няма дългосрочна алтернатива на „партньорския проект“ с Европа и затова европейците трябва да се ангажират с него и да изяснят по кои въпроси може да има незабавно сътрудничество (например борбата с тероризма) и по които е препоръчително да се започне просто с избягване на конфликти (например кибервойната). За да направи това възможно, Макрон иска да обсъди какви гаранции иска Русия, за да се чувства по-сигурна, и дори е отворен да говори за „гаранции от ЕС и НАТО за прекратяване на разширяването им към определени територии“.

Този мироглед има очевидна вътрешна логика, особено ако САЩ не са напълно отдаден съюзник: „Имаме право да не бъдем откровени врагове с враговете на приятелите си“.

Проблемът с тази логика е, че изглежда е изградена върху дългосрочен поглед към вариантите пред Русия и краткосрочен спрямо тези пред САЩ. Именно това подкопава агитацията на Макрон за европейски отбранителен блок, който да съществува паралелно с НАТО.

Макрон сподели пред Economist, че Русия е изправена пред само три стратегически опции: да се опита да бъде суперсила сама по себе си, да стане васал на Китай, или да възстанови политиката на баланс с Европа. Според френския президент само третият вариант е жизнеспособен. Очевидно руският президент Владимир Путин би се почувствал неудобно да направи своята страна младши партньор на Китай. Пътят към суперсила пък е труден, защото свиващото се, застаряващо население на Русия не може да го следва, а путиновият "консерватизмът, основан на идентичността" му пречи да води "миграционна политика". Така че остава само сближаването с Европа.

Това е грешка. В Русия има голяма имиграция. Официалната й статистика за притока на население е ненадеждна поради безвизовата политика спрямо бившите съветски републики, но страната е пета в света по превеждани суми от мигранти към родината им, точно след Германия и пред Китай и Франция.

Последна актуализация: 09:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 14 rate down comment 1
zelka007
преди 4 години
и стандарта за стълбите вече не спазват , едно време летиш по тях и не спираш ... шоколада и него прецакаха , преди хапнеш един и цяла нощ с булката , а сега ... и днешната младеж , ама въобще за нищо не става ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 12
Valentin13
преди 4 години
какво ли ще кажат джендъристите-либерал-социалисти за това? вероятно - "различните мнения са богатството на *** Европията". аз пък казвам - това е голяма пукнатина в Европейския истъблишмънт. няма ги вече предишните харизмати, няма вече фанфари и нови хоризонти, става все по-раздробено и себеконцентрирано. сега ще почнат да вдигат врява за глобални затопляния, защото не остана друго. Тръмп ако наложи мита ще ги обедини и ще запазят статуквото още малко. интересно какви теми ще се появят, но нещата вървят към качествен разпад и то скоро, а количествения ще дойде по-късно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още