IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Накъде върви Великобритания?

Изборите в Обединеното кралство едва ли ще решат Brexit, като оставят без отговор фундаментални въпроси за посоката на страната

17:15 | 14.11.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Накъде върви Великобритания?

Brexit разколеба традиционните партийни привързаности. Корбин, твърд социалист от 70-те години на 20 век, изостави централното място в политиката преди няколко години. Повече заинтересован от революционната политика в Латинска Америка, отколкото от състоянието на социалната държава във Великобритания, той отчужди много традиционни избиратели на лейбъристите. Напускането на умерените по подобен начин накара Джонсън да ръководи партия, която може да бъде по-добре описана като английски националисти, отколкото като консерватори.

Той изглежда удобно в тази роля. Неговият приятел, президентът на САЩ Доналд Тръмп, му даде няколко съвета, сред които този, че културата е над икономиката. Джонсън захвърли предаността на торите към разумните финанси за сметка на разточително харчене в полза на избирателите в градовете и регионите, ощетени от деиндустриализацията. Успоредно с ангажимента за строги политики в областта на имиграцията и законността, се обещават и повече пари за здравеопазване. Премиерът изглежда безразличен към риска, че твърдият Brexit, който иска, ще бъде перфектно начало за независимостта на Шотландия и разпада на британския съюз.

Иронията, която често се пропуска във всичко това, е, че най-добрият шанс за уреждане на Brexit би бил изборен резултат, при който проевропейските либерални демократи се представят силно, лишавайки от мнозинство която и да е от основните партии. Поредна задънена улица в Камарата на общините ще създаде неустоимо искане за втори референдум, който да разчупи безизходицата. Бюлетините в британската мажоритарна избирателна система не включват специален вот за парламент без мнозинство. Те позволяват тактически избор, за да се максимизира възможността.

Социолозите смятат, че консервативното мнозинство е по-вероятно. Ако са прави, Великобритания ще напусне ЕС в края на януари 2020 г. и след това ще прекара следващите няколко години в опит да разбере какво означава това. Дебатът ще бъде за много повече от техническите условия, при които Обединеното кралство търгува с ЕС. Той ще включва това в каква нация се е превърнала Великобритания и как може да просперира в хаотичен свят без глас на собствения си континент.

Джонсън и поддръжниците на Brexit нямат никакъв отговор. Някои - обикновено тези, които никога не са били там - говорят за европейски „Сингапур“. Други допускат наивно, че Тръмп би искал да възроди въображаемата „Англосфера“ от англоезични демокрации. Други пък нямат интерес към интернационализма - гласовете, на които разчита Джонсън в най-бедните райони на Великобритания, искат да издигнат барикади срещу чуждестранната конкуренция и мигрантите.

По време на референдума през 2016 г. привържениците на Brexit избегнаха тези противоречия, просто отказвайки да обсъждат бъдещето на Великобритания извън ЕС. Глупавата конструкция на Джонсън за „глобална Великобритания“ има същата цел, т.е. всеки си представя, че означава каквото му се иска. Повече от три години по-късно те все още отказват да участват в дебата. Ако Джонсън спечели изборите обаче, те ще бъдат принудени да отговорят на въпроса, зададен от приятелите им в чужбина: Накъде се насочва Великобритания? Доколкото може да се види, застъпниците за излизането от ЕС нямат представа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 4 години
а ти прочете ли статията бе, тъпппак ? Що не коментираш доводите от нея, а коментираш мен .... толкова ли те депресирах и комплексирах та сега само аз съм в главата ти? :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
vzhekoff
преди 4 години
Да твърдиш, че изборите нямало да решат Брексит означава, че си на много тежки хапчета от сутринта. Не просто ще го решат, а Борис Джонсън вече влезе в историята ! Събудете се и спрете да дрънкате небивалици. Първо наглият француузин твърдеше, че нямало да предоговарят нищо, после клекнаха и взеха да се навиха на английския вариант за Ирландия. После решиха да протакат в парламента, ама и това не стана. Британия република няма да стане, няма да позволи и Брюксел да я управлява, набийте си го в главите ! Корбин след изборите е пълен аут.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 9
Valentin13
преди 4 години
Петре Нейков, не ви ли разрешават да публикувате и истината в това издание? не може само лъжи и манипулации да давате. по-лоши сте от комунистическата преса от преди 30 и повече години. тогава налагаха същата цензура като вас, не даваха да чуем истината. но тогава си знаехме, че те лъжат и си слушахме Свободна Европа. сега сте по-страшни, защото ловко манипулирате и излъгвате много хора, като тъпака khan-чо например.но пък сега има и други медии и малко от тях говорят истината. така че вие ставате само за смях с глупавите ви лъжи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още