fallback

Отрицателните лихви правят все по-трудно функционирането на финансовите пазари

Те увеличават транзакционните разходи и потискат бъдещата икономическа активност, поради което забавят растежа и повишават риска

13:37 | 26.11.19 г. 8
Автор - снимка
Създател

Какво е толкова лошото на отрицателните лихви? Знаем, че президентът Доналд Тръмп би искал да ги види в САЩ и се ядосва на Федералния резерв, че не намалява ставките под нулата. Много други централни банки, разбира се, вече направиха това, пише Джон Отърс за Bloomberg. 

Знаем също така, че политиката на отрицателни лихвени проценти (ПОЛП) прави много от нас да се чувстваме дълбоко в себе си некомфортно. Предполага се, че лихвите трябва да са положителни. Не би трябвало да плащаме, за да се грижат за парите ни. И очевидно има процент, под който ставките не могат да падат. След определен момент вложителите ще изтеглят всичките си пари от банките и вместо тях ще използват солиден сейф, пълен с пари.

Последната седмица ни даде много ясни доказателства, че ПОЛП може да бъде смъртоносна. 

Във важно изследване, което ще бъде публикувано скоро, Дейвид Коток от Cumberland Advisors предприема опустошителна атака срещу ПОЛП. Ключовата идея засяга ефекта върху кривите на доходността и бъдещите лихвени проценти. Вижте кривите на доходността за страните с ПОЛП в сравнение с тези за САЩ през юни 2016 г., когато шокът от референдума за Brexit доведе до намаляване на доходността по 10-годишните американски ДЦК до ниво, което остава тяхно скорошно дъно.

Към този момент доходността на облигациите беше шокиращо потисната, но икономиките с ПОЛП все още имаха ясно издигащи се криви на доходност с положителни дългосрочни лихвени проценти.

Сега всички криви са далеч по-плоски, като при икономиките с ПОЛП те се установяват на по-ниско ниво, приблизително успоредно една на друга. Коток използва математиката на форуърдния пазар, за да покаже, че отрицателните проценти натискат кривите надолу за години напред. Валутните форуърди контракти стават все по-сложни, защото форуърдният пазар усилва разликата между валутите с отрицателен и положителни лихви.

Ако една държава започне от +0,5%, а другата от -0,5%, логиката на пазара за форуърди ги тласка да се раздалечават още в по-дългосрочен план. Това прогнозира теорията и историята показва, че то се случва. Изследването на Коток скоро ще бъде достъпно на уебсайта на Cumberland Advisors. Основният момент е, че ключови пазарни сигнали вече не работят, а транзакционните разходи се увеличават.

Ценообразуването на суопове и деривати за трилиони долари и евро е в безпорядък. В резултат на това банките и пазарните агенти, спонсориращи тези деривати, трябва да повишат цените, за да се предпазят от този допълнителен риск, предизвикан от ПОЛП. Когато повишават цените, те увеличават транзакционните разходи и следователно потискат бъдещата икономическа активност. Поради тази причина ПОЛП забавя растежа и повишава риска.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:20 | 14.09.22 г.
fallback