IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отрицателните лихви правят все по-трудно функционирането на финансовите пазари

Те увеличават транзакционните разходи и потискат бъдещата икономическа активност, поради което забавят растежа и повишават риска

13:37 | 26.11.19 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Би могло да се очаква също така, че свръх ниските лихви ще стимулират икономическия растеж. Но и това не се случи. В случая на Швеция, растежът на реалния БВП е забележимо по-нисък сега, отколкото когато лихвените проценти за първи път се потопиха под нулата.

Разбира се, няма как да знаем какво би станало, ако ПОЛП не бе предприета. Във всички тези примери (а СМЕ цитира още много) е напълно възможно резултатите да бяха още по-лоши, ако централните банки не бяха прибягнали до отрицателните лихви. Но след като те са вече установени в голяма част от Северна Европа, остава фактът, че няма ясен пример за успешно приложена ПОЛП. Това не е като кейнсианските разточителни разходи или големите данъчни съкращения, които могат да имат големи краткосрочни въздействия. Просто все още няма доказателства, че ПОЛП изобщо има положителен ефект.

Блестящият Виктор Хагани от Elm Partners Management в Лондон се бори с някои от невъзможностите на отрицателните лихви. Проблемът е, че те изпращат математиката в хиперпространството. Съществено е, че перпетуитетът (облигация, която изплаща купони вечно, без да се погасява) може да бъде оценен чрез разделяне на купона на доходността. Ако тази доходност е отрицателна, стойността на облигацията става безкрайна.

Вместо да се притеснява от безкрайността, Хагани разглежда 1000-годишна облигация, която има много от характеристиките на перпетуитета. Въвеждането на отрицателни лихви като възможност прави оценяването на такава облигация абсурдно.

Хагани изтъква следното: „Маршал, Фишер, фон Мизес, Хикс, Хайек, Найт, Кейнс и Фридман, всички писаха книги и статии, предлагащи различни теории за лихвените проценти. Една обща нишка беше, че никой от тях не предвиждаше отрицателните лихви като реалистично явление, което трябва да обяснят."

Ако някои от най-големите икономисти, от различни школи, никога не са мислили какво ще се случи, ако лихвите станат отрицателни, то не е нужно да се притесняваме, ако и ние постъпим така. Това също така предполага, че ПОЛП не е страхотна идея.

Всичко това има своя извод. Математиката на отрицателните лихви е контраинтуитивна, но тези, които бяха готови да направят изчисленията, показаха ясно какво всъщност можеше да очакваме. След като лихвите станат отрицателни е все по-трудно и по-трудно за финансовите пазари, а оттам и за съвременните икономики да функционират.

Каквото и да поиска американският президент, трябва да очакваме през следващите няколко години трудно и опасно оттегляне от ПОЛП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 4 години
цивилизациите винаги са се срутвали от човешка глуупост ... само формата на тази глуупост е различна. Принципно може да дойде и от това, при проблем 2000 бяхва взети мерки на време и за това не се случи !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
Mit1
преди 4 години
Според мен с тези отрицателни лихви слагат нещата на пауза докато отминат Брекзит и търговския спор мещо САЩ и Китай. След това се надяват нещата да се поуспокоят и да вдигнат до 0% или 1% примерно. Просто предположение. Не ме нападайте, нито ги подкрепям, нито ги отхвърлям, нито призовавам Митев да пише тука някакъв абзац за щети о:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 6
Бидонойл
преди 4 години
То и "Проблем 2000" едно време щеше да срути цивилизацията (ти сигурно не си бил роден все още), ама нищо подобно не се случи. Но пък може от тогава компютрите да са станали по-глупави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 1
Hahoto
преди 4 години
Ех, Ванката Митев, от коги пее за сгрешения модел на централните банки, който ще се срути, като албанска колиба, след финансово земетресение! Ама сите му се смеят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 8
khao
преди 4 години
викаш след проблем 2000, сега нов двайсе .... проблем отрицателна лихва! :D, не се живве с днешните проблеми, ей !!!90те бяха песен, основните проблеми бяха глад, жажда и меки патки! а днес.... а днес, леле мале !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 9
studioaa
преди 4 години
Много от компютърните програми, които изчисляват вноски, лихви по кредити и дивиденти ползват логаритми и коренуване на лихвите, а това е невъзможно и тотално ще забият когато лихвата на ФЕД падне под 0-ата. Така може да се окаже, че длъжниците имат отрицателен дълг...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 3
Petar2015
преди 4 години
Сега пред лицето на фактите, какъв ще е коментарът на гениите, които хвалеха ползите от отрицателните лихвени проценти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 3
Mohave __
преди 4 години
"Сега всички криви са далеч по-плоски, като при икономиките с ПОЛП те се установяват на по-ниско ниво, приблизително успоредно една на друга. "Следва пренаписване на учебниците по геометрия , където кривите ще са прави , а правите .................. Неизбежно е !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още