IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин не можа да си върне любовта на народа през 2019 г.

Тове бе година, в която руският лидер увеличи влиянието си в чужбина, но го загуби у дома

10:27 | 29.12.19 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Путин по време на традиционната си годишна пресконференция. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Путин по време на традиционната си годишна пресконференция. Снимка: Ройтерс

Тази готовност да се наказват хората, преди да станат наистина опасни, е в съответствие с другите стъпки на Путин тази година. Той подписа руската версия на закона срещу обидата на държавния глава и много хора бяха глобени за обида на президента онлайн. Той също одобри закон, който позволява да се обявяват хора за „чужди агенти“ заради споделяне на статии от медии, финансирани от чуждестранни правителства, или поради работа към организации, спонсорирани от чужбина.

Путин се опитва да превърне режима си в устойчив на преврати чрез създаване на своеобразна система за ранно предупреждение по отношение на гражданите, които обмислят протести поради политически, икономически или екологични причини - около една четвърт от пълнолетното население на страната, според социологическо проучване на Центъра Левада. Тази тактика говори много за уменията, опита и далновидността на Путин като репресивен лидер, но едва ли увеличава неговата популярност. Въпреки че технически рейтингът на одобрението на Путин е близо 70%, данни от руските анкети са изкривени от нежеланието на обикновените хора да критикуват властите пред непознати. Така или иначе текущият рейтинг на одобрението на президента е близо до историческо дъно.

В „Путин срещу народа“ - според мен, най-проницателната книга за руската политика, публикувана тази година - Греъм Робъртсън и Самюъл Грийн пишат, че популярността на Путин е „единственото нещо, което държи кораба на Кремъл на повърхността“. Това означава, че: „Когато позицията и властта зависят до голяма степен от гражданите - от възприятието за социалната им среда, чувството за консенсус и широтата на тяхното въображение - тази подкрепа може да изчезне почти за една нощ. Властта на Путин ще се срине, когато най-малко го очакваме.”

Ако Путин разбира това и подозирам, че го прави, трайната му неспособност да подобри рейтинга си трябва да бъде важен фактор за неговото мислене до 2024 г. Дали тогава ще се опита да се задържи с някакъв трик или ще се опита да предаде властта на доверен приемник, както направи с Дмитрий Медведев през 2008 г.?

Първият сценарий се усложнява от недостига на възможности. Например, цяла година Кремъл оказва натиск върху съседна Беларус да предприеме сливане с Русия - схема, която би могла да постави Путин начело на новото държавно образувание без да е необходимо да се променя руската конституция. Но срещата на Путин през декември с белоруския президент Александър Лукашенко приключи без напредък. Лукашенко успешно отхвърли споразумението за сливане, което е непопулярно в Беларус, въпреки икономическата зависимост на неговия авторитарен режим от Русия.

Сценарият с предаването на властта на наследник от своя страна изглежда несигурен, ако Путин рискува да стане по-малко популярен от него. По-рано тази година в Киргизстан екс-президентът се опита да си върне властта от избрания приемник, който наруши политическата линия, но беше осуетен и хвърлен в затвора, защото надцени подкрепата за себе си.

Поддържането на добре финансиран апарат за правоприлагане и измислянето на начин да остане във властта след изтичането на мандата му изглежда е най-добрият вариант за Путин, за да продължи Русия по пътя, на който я е поставил - и за да  живеят щастливо след 2024 г. той, семейството и приятелите му. Руският президент без съмнение би предпочел да бъде обичан заради успешните си икономически политики, но ако отиващата си година е показателна, това е най-малко вероятният сценарий.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 3 rate down comment 0
beinsa
преди 4 години
Джуджето загуби всичко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 0
многодобре
преди 4 години
Вчера излезе новина в някои медии за разговор между Путин и Меркел по различни теми. Едната от тях / темите / е била и завършванета на проекта " Северен поток 2 " . Мненията и позициите на двамата ги прочетох и знам кой какво е казал и какво е заявил. Да видим кога или въбще ще бъде ли отразена тази новина тук?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 6 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 4 години
Сериозни, сериозни, колко да са сериозни? Сериозен е Чингиз хан, че изтреби 1/3 от съществуващите хора на Земята. Руснаците не можаха да достигнат и 5% в техните аналогични усилия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 4 години
"да обвиняваш някаква нация в определен колективен недостатък, за който недостатък има всички белези, че и нацията, на която ти си представител страда , ако не в по-голяма степен, то съизмеримо, е малко , как да кажа ... неадекватно, не мислиш ли ?"Принципно си прав, но в реалността това което важи за българската висша нация, не важи за руската нисша такава. Аксиомата е изведена още от римляните под формулата : " Това което е позволено на Юпитер, не е позволено на вола".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 5
Вся власть Советам!
преди 4 години
За вестник Правда, органа на КПСС или добро или нищо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 4
supertrader
преди 4 години
Голям страх е Русия и Украйна да не вземат да се приобщят към Европа и да се случи нов ЕС. Това е цялата работа, защото по суша войните са лесни. Виж за Северна Америка е друго, там така са се събрали че за война на континента е невъзможно и да се мисли. Все някога това ще се случи и с Европа, може Путин ако не го направи то поне да го подготви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 5
ing5rov
преди 4 години
е па голем праз ... да ти имам "тежката артилерия"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 2
Вся власть Советам!
преди 4 години
Ето ти още един линк, от Аргументы и Факты:https://aif.ru/society/law/na_urale_pensionerki_nezakonno_zapustili_zakrytyy_likero-vodochnyy_zavodЕто армейския официоз:https://tvzvezda.ru/news/vstrane_i_mire/content/201912281556-8Hv7l.htmlИ тежката артилерия, Правда:https://***.pravda.ru/news/districts/1462901-zavod/Когато линковете говорят и матрошките се крият една в друга!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 4 години
не му се връзвай ...тролягата ше ти извади линк даже и за туй , дето вчера си го казал на жена си ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 1
Вся власть Советам!
преди 4 години
Дето се вика, ей сега изтече по телекса:https://***.mk.ru/incident/2019/12/28/tri-babushki-tayno-zapustili-zabroshennyy-likerovodochnyy-zavod-na-urale.htmlИзточникът е Московский комсомолец, надявам се му имаш доверие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още