IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин не можа да си върне любовта на народа през 2019 г.

Тове бе година, в която руският лидер увеличи влиянието си в чужбина, но го загуби у дома

10:27 | 29.12.19 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Путин по време на традиционната си годишна пресконференция. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Путин по време на традиционната си годишна пресконференция. Снимка: Ройтерс

Путин сега изглежда е открил нещо ново, както и начин да го пакетира като оферта: умелото използване на военна сила и това, което се разглежда като хибридни способности - хакерство, пропаганда, дипломация - в подкрепа на обсадените властници, които се смятат за преди всичко нежелани от Запада.

Изработената от Русия победа на сирийския президент Башар Асад е витрината на тази оферта. Но Путин също може да бъде благосклонен към способността на президента на Венецуела Николас Мадуро да запази властта си, въпреки че Западът призна претендента за неговия пост като легитимен лидер на нацията, а САЩ наложиха мощни санкции на режима. Руската подкрепа така и не премина на ниво военна операция, но тя помогна за поддържането на режима на Мадуро, дори когато венецуелците напускаха масово страната заради икономическите трудности, които им бяха причинени.

Предлаганата от Путин подкрепа на режими, считани за маргинални според стария, ръководен от САЩ международен ред, може да бъде проследена назад до политиката на царската фамилия Романови за безусловна подкрепа на монархиите срещу революциите. Тя спечели на руския президент някои важни приятели. Един такъв е турският президент Реджеп Ердоган, който закупи руски зенитни системи S-400, противопоставяйки се на американския натиск за отмяна на сделката. Друг приятел е саудитският престолонаследник Мохамад бин Салман, който запази сърдечни отношения с Путин, докато западният свят бе скандализиран от неговата очевидна роля в убийството на журналиста-дисидент Джамал Кашоги. Тази година Русия разви отношения на сътрудничество с Турция в Сирия, а това със Саудитска Арабия беше основен фактор за световната цена на петрола.

Путин също започна открито да предлага своята оферта на африканските държави: През октомври той събра няколко десетки африкански лидери в Сочи, за да даде сигнал, че Русия може да бъде призована да помогне за уреждане на спорове в замяна на концесии за природни ресурси. Руски наемници се появиха в Централноафриканската република, Либия и Судан.

Неочаквано мирогледът на Путин, основан на сделките, намери някои идеологически последователи в Европа, най-вече френският президент Еманюел Макрон, който открито постави под въпрос трансатлантическите отношения на Европа и подсказа, че е необходимо да се направи предпазливо сближаване с Русия. Макрон не е съюзник на Путин, но той очевидно споделя сходно мислене относно липсата на световен ред, който си струва да се защитава. Но Путин така или иначе не търси съюзници, а само средства за отстояване на глобалната роля на Русия.

Но нарастващото приемане на геополитическото мислене на Путин все още не се е превърнало в практически ползи за Кремъл, като смекчаване на европейските санкции, трайно решение на кризата в Украйна или значителни икономически дивиденти от Близкия изток и Африка. И това усилва домашните проблеми на Путин, които са преди всичко икономически.

Взаимоотношенията на руснаците с Путин са дълбоко търговски, както неговите с чуждестранните лидери. Това е удобен съюз: популярността му все още до голяма степен се основава на бързото повишаване на жизнения стандарт през първата половина на дългото му управление. Както показа 2018 г., така нареченият Кримски консенсус - скок на неговата популярност след анексията - беше само краткотраен изблик на империалистически ентусиазъм. През 2019 г. Путин се опита да съживи част от старата си икономическа магия, като започна десетина т. нар. „национални проекти“ на стойност 400 милиарда долара до 2024 г. Те имат за цел да подобрят здравеопазването и образованието и да потегнат руската инфраструктура.

Последна актуализация: 05:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 3 rate down comment 0
beinsa
преди 4 години
Джуджето загуби всичко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 0
многодобре
преди 4 години
Вчера излезе новина в някои медии за разговор между Путин и Меркел по различни теми. Едната от тях / темите / е била и завършванета на проекта " Северен поток 2 " . Мненията и позициите на двамата ги прочетох и знам кой какво е казал и какво е заявил. Да видим кога или въбще ще бъде ли отразена тази новина тук?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 6 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 4 години
Сериозни, сериозни, колко да са сериозни? Сериозен е Чингиз хан, че изтреби 1/3 от съществуващите хора на Земята. Руснаците не можаха да достигнат и 5% в техните аналогични усилия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 4 години
"да обвиняваш някаква нация в определен колективен недостатък, за който недостатък има всички белези, че и нацията, на която ти си представител страда , ако не в по-голяма степен, то съизмеримо, е малко , как да кажа ... неадекватно, не мислиш ли ?"Принципно си прав, но в реалността това което важи за българската висша нация, не важи за руската нисша такава. Аксиомата е изведена още от римляните под формулата : " Това което е позволено на Юпитер, не е позволено на вола".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 5
Вся власть Советам!
преди 4 години
За вестник Правда, органа на КПСС или добро или нищо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 4
supertrader
преди 4 години
Голям страх е Русия и Украйна да не вземат да се приобщят към Европа и да се случи нов ЕС. Това е цялата работа, защото по суша войните са лесни. Виж за Северна Америка е друго, там така са се събрали че за война на континента е невъзможно и да се мисли. Все някога това ще се случи и с Европа, може Путин ако не го направи то поне да го подготви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 5
ing5rov
преди 4 години
е па голем праз ... да ти имам "тежката артилерия"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 2
Вся власть Советам!
преди 4 години
Ето ти още един линк, от Аргументы и Факты:https://aif.ru/society/law/na_urale_pensionerki_nezakonno_zapustili_zakrytyy_likero-vodochnyy_zavodЕто армейския официоз:https://tvzvezda.ru/news/vstrane_i_mire/content/201912281556-8Hv7l.htmlИ тежката артилерия, Правда:https://***.pravda.ru/news/districts/1462901-zavod/Когато линковете говорят и матрошките се крият една в друга!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 4 години
не му се връзвай ...тролягата ше ти извади линк даже и за туй , дето вчера си го казал на жена си ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 1
Вся власть Советам!
преди 4 години
Дето се вика, ей сега изтече по телекса:https://***.mk.ru/incident/2019/12/28/tri-babushki-tayno-zapustili-zabroshennyy-likerovodochnyy-zavod-na-urale.htmlИзточникът е Московский комсомолец, надявам се му имаш доверие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още