IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин не можа да си върне любовта на народа през 2019 г.

Тове бе година, в която руският лидер увеличи влиянието си в чужбина, но го загуби у дома

10:27 | 29.12.19 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Путин по време на традиционната си годишна пресконференция. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Путин по време на традиционната си годишна пресконференция. Снимка: Ройтерс

Путин сега изглежда е открил нещо ново, както и начин да го пакетира като оферта: умелото използване на военна сила и това, което се разглежда като хибридни способности - хакерство, пропаганда, дипломация - в подкрепа на обсадените властници, които се смятат за преди всичко нежелани от Запада.

Изработената от Русия победа на сирийския президент Башар Асад е витрината на тази оферта. Но Путин също може да бъде благосклонен към способността на президента на Венецуела Николас Мадуро да запази властта си, въпреки че Западът призна претендента за неговия пост като легитимен лидер на нацията, а САЩ наложиха мощни санкции на режима. Руската подкрепа така и не премина на ниво военна операция, но тя помогна за поддържането на режима на Мадуро, дори когато венецуелците напускаха масово страната заради икономическите трудности, които им бяха причинени.

Предлаганата от Путин подкрепа на режими, считани за маргинални според стария, ръководен от САЩ международен ред, може да бъде проследена назад до политиката на царската фамилия Романови за безусловна подкрепа на монархиите срещу революциите. Тя спечели на руския президент някои важни приятели. Един такъв е турският президент Реджеп Ердоган, който закупи руски зенитни системи S-400, противопоставяйки се на американския натиск за отмяна на сделката. Друг приятел е саудитският престолонаследник Мохамад бин Салман, който запази сърдечни отношения с Путин, докато западният свят бе скандализиран от неговата очевидна роля в убийството на журналиста-дисидент Джамал Кашоги. Тази година Русия разви отношения на сътрудничество с Турция в Сирия, а това със Саудитска Арабия беше основен фактор за световната цена на петрола.

Путин също започна открито да предлага своята оферта на африканските държави: През октомври той събра няколко десетки африкански лидери в Сочи, за да даде сигнал, че Русия може да бъде призована да помогне за уреждане на спорове в замяна на концесии за природни ресурси. Руски наемници се появиха в Централноафриканската република, Либия и Судан.

Неочаквано мирогледът на Путин, основан на сделките, намери някои идеологически последователи в Европа, най-вече френският президент Еманюел Макрон, който открито постави под въпрос трансатлантическите отношения на Европа и подсказа, че е необходимо да се направи предпазливо сближаване с Русия. Макрон не е съюзник на Путин, но той очевидно споделя сходно мислене относно липсата на световен ред, който си струва да се защитава. Но Путин така или иначе не търси съюзници, а само средства за отстояване на глобалната роля на Русия.

Но нарастващото приемане на геополитическото мислене на Путин все още не се е превърнало в практически ползи за Кремъл, като смекчаване на европейските санкции, трайно решение на кризата в Украйна или значителни икономически дивиденти от Близкия изток и Африка. И това усилва домашните проблеми на Путин, които са преди всичко икономически.

Взаимоотношенията на руснаците с Путин са дълбоко търговски, както неговите с чуждестранните лидери. Това е удобен съюз: популярността му все още до голяма степен се основава на бързото повишаване на жизнения стандарт през първата половина на дългото му управление. Както показа 2018 г., така нареченият Кримски консенсус - скок на неговата популярност след анексията - беше само краткотраен изблик на империалистически ентусиазъм. През 2019 г. Путин се опита да съживи част от старата си икономическа магия, като започна десетина т. нар. „национални проекти“ на стойност 400 милиарда долара до 2024 г. Те имат за цел да подобрят здравеопазването и образованието и да потегнат руската инфраструктура.

Последна актуализация: 05:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 6 rate down comment 2
ДХДО
преди 4 години
... и какво лично удоволствие би ти доставило ако успееш да докажеш че българите са алкохолици===Или грешно си изтълкувал коментара ми ... или ти е било удобно, да го тълкуваш така.Съвсем ясно съм посочил, кое е повод за репликата ми : да обвиняваш някаква нация в определен колективен недостатък, за който недостатък има всички белези, че и нацията, на която ти си представител страда , ако не в по-голяма степен, то съизмеримо, е малко , как да кажа ... неадекватно, не мислиш ли ? А, по повод работодателя ми, него го виждам само на снимка или в огледалото, но нямам поводи да се оплаквам от щедростта му, така че най-добронамерено те съветвам да си запазиш изобретателните шеги за себе си, още повече, като не съм ти дал какъвто и да било повод , да пренасяш разговора на лична основа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 4
ДХДО
преди 4 години
Така е, това са сериозни хора===Спор не може да има, че са сериозни хора, след като сериозна медия , като тази, от сутрин до вечер бълва публикации свързани с тях, а коментари , по други теми , освен анти и про Русия , почти не се пишат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 8
Вся власть Советам!
преди 4 години
Не виждам какво те топли статистиката за употреба на алкохол и какво лично удоволствие би ти доставило ако успееш да докажеш че българите са алкохолици, а руснаците трезвеници. Предполагам че работодателите ти ще ти дадат няколко копейки бонус.Като ще се замеряме със статистики виж и къде се нарежда Русия в статистиките по самоубийства или примерно заболеваемост от туберкулоза. Защото туберкулозата се нарича още "болест на мизерията", ако не си запознат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 7
ing5rov
преди 4 години
"...пише Леонид Бершидски в анализ за Bloomberg."само това да се прочете е достатъчно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 4 години
Така е, това са сериозни хора които пият с мярка. Мярката им е да пият докато се насеератт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 5
ДХДО
преди 4 години
Ами ... изглежда, че не ми остава никаква друга алтернатива, освен да приема и да се съглася с предложените от теб заключения, че след като не съществува никаква надлежна методология, за установяване на точното количество домашно произведен алкохол, които се консумира тук и в Русия, от това обстоятелство, категорично следва, че руснаците пият повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 10
Стоян Петров
преди 4 години
Нямам намерение да определям кой е алкохолик и кой не. В страни като русия и България е немислимо да се определи количеството на консумирания алкохол. В русия поне 40% от алкохола е нелегален(с фалшив бандерол), тоест не се отчита никъде. Имаха(и сигурно имат) препарати за почистване с етилов алкохол(Бояришник), които масово се пият но също не се отчитат като консумация. Имат и все още доста самогон. В България количеството произведена безакцизна домашна ракия може да ти изправи косата. Така че СЗО добре, но не вземай много насериозно данните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 4
ДХДО
преди 4 години
"нищо тази година ще свали малко цените на водката и е готов. на тези алкохолици друго не им трябва."==== Статистиката на СЗО не ти дава особени основания да назидаваш някого, във връзка с алкохолизъм ... особено такава държава, където консумацията на глава от населението е по-ниска, отколкото тук:"България е на 8-мо място по консумация на алкохол годишно на глава от населението, сочи проучване в последния брой на общомедицинското научно списание The Lancet. Българите пият по средно 12,8 литра чист алкохол на година. На първо място са молдовците с 15 литра, а пред нас са още литовците (14.7 л), чехите(14.3 л), нигерийците (13.4 л), ирландците (13.2 л), германците (13.1 л) и латвийците (12.9 л). България се нарежда пред Русия, където консумацията е с половин литър по-малко 12,3 литра на година."https://***.standartnews.com/lifestyle-lyubopitno/osmi-sme-v-sveta-po-konsumatsiya-na-alkokhol-godishno-391888.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 9
Вся власть Советам!
преди 4 години
Това че е тенденция в световен мащаб е току-що измислена от теб измислица. А че в щатите се радват и на 50 долара е лъжа. И сравнявай най-голям град с най-голям град. Примерно Москва с Ню Йорк.На Путин дъщеря му е в ХоландияНа Лавров внукът е в Англия,На Песков има двойно гражданство, децата му са в щатите.Това е само каймакът, но мога да ти намеря доста по-дълъг списък. Това каква тенденция е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 9
ing5rov
преди 4 години
това е тенденция в световен мащаб ... в щатите се радват и на 50 долара , тъй че , критерият ти не е валиден ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още