IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин не можа да си върне любовта на народа през 2019 г.

Тове бе година, в която руският лидер увеличи влиянието си в чужбина, но го загуби у дома

10:27 | 29.12.19 г. 25
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Путин по време на традиционната си годишна пресконференция. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Путин по време на традиционната си годишна пресконференция. Снимка: Ройтерс

Ясно е обаче, че тази година проектите ще се окажат сериозно недофинансирани. Алексей Кудрин, ръководител на Сметната палата, се срещна с Путин неотдавна, за да му каже, че само 67% от планираното финансиране за проектите през 2019 г. е било отпуснато до ноември. Някои проекти почти не са използвали от заделените средства. Парите са налице, но бюрократите, администриращи програмите, са твърде предпазливи, за да ги похарчат. Според Кудрин тази година до 16 милиарда долара от руския федерален бюджет ще останат неусвоени.

"Не, не, това е много", беше реакцията на Путин на данните от Кудрин. Но запушеното финансиране е очевидно. В система, насочена към постигане на растеж чрез правителствени инвестиции, докато частната инициатива не се ползва с доверие и често се потиска, публичното финансиране не тече, защото рисковете от суровата система за правоприлагане в Русия са твърде големи за хората, отговорни за това финансиране.

Отчасти заради това, и отчасти защото проблемите на Русия фактически не могат да бъдат решени с държавни пари, 2019 г. беше мрачна за „националните цели”, поставени от Путин за настоящия му президентски мандат. Според Сметната палата Русия всъщност се отдалечи от някои от тези цели.

Други цели, като плавно увеличаващи се реални доходи, изглежда са постигнати с помощта на статистическо жонгльорство. През третото тримесечие на 2019 г. реалните доходи, отчетени от правителството - въз основа на наскоро актуализирана методология - изведнъж скочиха с 3% на годишна база, като много икономисти се усъмниха в изходните данни.

Путин вече не може да се надява, че ще продължи да формира възприятията на руснаците за тяхното състоянието и това на страната чрез пропаганда. През май Mediascope, медийна компания за измерване, чиито данни се използват от рекламодатели в Русия, съобщи, че интернет за първи път има по-голяма аудитория от телевизията в градовете.

Да, младите хора по света гледат по-малко телевизия и прекарват повече време в интернет. Но в Русия това е особено важно, тъй като телевизията е контролирана от държавата пропагандна машина, а интернет, въпреки наличието на прокремълски ферми за тролове и нарастващата цензура и наблюдение, все още до голяма степен е свободен форум. Нищо чудно, че по-младите руснаци бяха движещата сила на тазгодишните протести, особено в Москва през лятото, където пропутинският кмет на столицата попречи на редица опозиционни кандидати да участват в общинските избори, но и на други места като например Архангелска област в Северна Русия, където местните жители водят борба срещу създаването на гигантско депо за отпадъци.

Протестната активност в Русия е спаднала донякъде от своя пик, достигнат след обявяването на пенсионната реформа, но не се е върнала на нивото от 2017 г. Според Центъра за социални и законови права, 207 от 581 протести, проведени през третото тримесечието на 2019 г., са били с политически характер, а 149 - с екологичен.

Реакцията на Путин беше да потуши протестите. Редица участници в московските протести бяха осъдени на затвор или им бяха издадени условни присъди за хвърляне на празни пластмасови бутилки срещу напълно екипирани отряди за борба с безредиците.

Путин обясни подкрепата си за суровите наказания по време на скорошна среща с неговия Съвет по правата на човека, който бе прочистен от потенциално нелоялни либерали: „Той хвърля пластмасова чаша срещу служител на властта. Нищо не се случва. След това пластмасова бутилка – пак нищо не се случва. Така той ще хвърли стъклена бутилка, после камък и хората ще започнат да стрелят и грабят магазини. Не трябва да допускаме подобни неща.”

Последна актуализация: 05:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 3 rate down comment 0
beinsa
преди 4 години
Джуджето загуби всичко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 3 rate down comment 0
многодобре
преди 4 години
Вчера излезе новина в някои медии за разговор между Путин и Меркел по различни теми. Едната от тях / темите / е била и завършванета на проекта " Северен поток 2 " . Мненията и позициите на двамата ги прочетох и знам кой какво е казал и какво е заявил. Да видим кога или въбще ще бъде ли отразена тази новина тук?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 6 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 4 години
Сериозни, сериозни, колко да са сериозни? Сериозен е Чингиз хан, че изтреби 1/3 от съществуващите хора на Земята. Руснаците не можаха да достигнат и 5% в техните аналогични усилия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 4 години
"да обвиняваш някаква нация в определен колективен недостатък, за който недостатък има всички белези, че и нацията, на която ти си представител страда , ако не в по-голяма степен, то съизмеримо, е малко , как да кажа ... неадекватно, не мислиш ли ?"Принципно си прав, но в реалността това което важи за българската висша нация, не важи за руската нисша такава. Аксиомата е изведена още от римляните под формулата : " Това което е позволено на Юпитер, не е позволено на вола".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 5
Вся власть Советам!
преди 4 години
За вестник Правда, органа на КПСС или добро или нищо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 4
supertrader
преди 4 години
Голям страх е Русия и Украйна да не вземат да се приобщят към Европа и да се случи нов ЕС. Това е цялата работа, защото по суша войните са лесни. Виж за Северна Америка е друго, там така са се събрали че за война на континента е невъзможно и да се мисли. Все някога това ще се случи и с Европа, може Путин ако не го направи то поне да го подготви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 5
ing5rov
преди 4 години
е па голем праз ... да ти имам "тежката артилерия"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 6 rate down comment 2
Вся власть Советам!
преди 4 години
Ето ти още един линк, от Аргументы и Факты:https://aif.ru/society/law/na_urale_pensionerki_nezakonno_zapustili_zakrytyy_likero-vodochnyy_zavodЕто армейския официоз:https://tvzvezda.ru/news/vstrane_i_mire/content/201912281556-8Hv7l.htmlИ тежката артилерия, Правда:https://***.pravda.ru/news/districts/1462901-zavod/Когато линковете говорят и матрошките се крият една в друга!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 4 години
не му се връзвай ...тролягата ше ти извади линк даже и за туй , дето вчера си го казал на жена си ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 1
Вся власть Советам!
преди 4 години
Дето се вика, ей сега изтече по телекса:https://***.mk.ru/incident/2019/12/28/tri-babushki-tayno-zapustili-zabroshennyy-likerovodochnyy-zavod-na-urale.htmlИзточникът е Московский комсомолец, надявам се му имаш доверие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още