IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Безотговорни ли са късите продажби?

Вредата от негативното въздействие върху цените на акциите надвишава приходите от даването назаем на ценните книжа

09:47 | 09.01.20 г. 25
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Когато японският държавен пенсионен фонд (ЯДПФ) обяви, че ще спре даването назаем на акции, решението бе посрещнато със смесена реакция от коментаторите, пише за Financial Times Чарлз Плаудън, старши партньор в Baillie Gifford, чийто клиент е ЯДПФ.

Сред реакциите се открояваше осъдителният извод от колонката Lex на Financial Times, която внушаваше, че това е още един пример за отбелязване на автогол от страна на Япония. Плаудън не е съгласен с тази теза.

ЯДПФ е една от малкото големи финансови институции, която не само мисли през призмата на своите по-широки отговорности, но и е поставила принципите си пред лесната практика.

Фондът подчертава важен принцип на доброто управление: собствеността носи едновременно отговорност и възможност за създаването на стойност, а не за унищожаването й.

Пазарите на акции и облигации, заедно с инвеститорите, имат по-висока цел от печалбата: тяхната функция всъщност е да предоставят капитал на компании, създаващи богатство в полза на цялото общество. Това се постига най-добре чрез възприемане на дългосрочна перспектива и обмислени решения.

Нашата финансова система, обаче, има интерес да насърчава краткосрочната търговия и спекулациите, а не реалните инвестиции. Тук се вписва практиката на заемане на акции.

Тя е само една част от изключително печеливша индустрия, ориентирана към вторичната търговия с ценни книжа и техните деривати, която не поема особена отговорност към обществото и, съответно, малко допринася за него.

Каква е стойността, създадена чрез заемане на акции? Тези, които защитават практиката, посочват като важен резултат определянето на справедливи цени. Колко ценно или полезно, обаче, е това за по-широката мисия? Наистина ли е полезно, или необходимо такова откриване на справедливата цена?

Има увеличаващ се брой изключително успешни компании, които достигат огромни размери, но избират да стоят извън публичните пазари, които биха били несъгласни.

Така смятат и онези фамилни фирми, толкова разпространени в Европа, които мислят в дългосрочна перспектива, а не в рамките на милисекунди. За много такива компании, към които принадлежат някои от най-успешните създатели на дългосрочно богатство, откриването на справедливата цена не е от значение.

Последна актуализация: 20:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 4 години
ти си истински диверсант ...ей така от нищото обвини хората в твоите прегрешния :) а по темата, да редно е да се спрат късите, както и поне още половината "финансови инстументи" с които се спекулира по борста...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 3
SS-23
преди 4 години
С тази разлика, че днешните "пари", като функция -НЯМАТ НИЩО ОБЩО с парите, които са заменили натуралната размяна. Функцията на парите е била именно като чисто разменно средство на стоки, при това без натрупване, а не като стока, каквато функция имат днешните"пари". Днешните "пари" са инструмент за управление и подчинение на Тълпата, те не са разменно средство.Аз ти гарантирам, че бартера и/или споделената икономика ще имат място в бъдеще. Х-койна, за разлика от сегашниат фиат, не трябва да бъде контролиран от никой и трябва да е чисто средство за обмяна на стоки и услуги.90 или 95% от хората на земята, живеят грубо казано "от заплата до зпалата", т.е. нямат натрупване, нямат печалба, т.е. нямат растеж! Защо по дяволите останалите 5-10% също да нямат печалба, т.е. "растеж"? Не виждам никаква причина, това да е така! Всеки върши нещо, което косвено разпределя останалите и респективно - от тях получава същото - няма печалба, няма натрупване, немя експлоатация, няма кредити - има един Х-койно който се върти между хората, служейка за размяна на стокит и услуги. Всеки се занимава с товау което му е интересно, а не с това от което "има печалба" (както е в момента). "Печалбата" трябва да се изтръгне, като форма на мислене на индивида и на обществото! Това е туморът от който всички страдат... даже и "богатите"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 4 години
Мдамм... Това е! Това е темата, това са коментарите, които осмислят ноя сайт. Евалларка за статията на Нейков, евалларка и на сички, дето са я уважили с коментари - това е смисълът на тоя сайт, а не седянка на разни гурелясали онанисти и комплексирани безделници, дето ушите им само сканират и щтръкват като на истерясал пойнтер от две-три ключови думи - Русия, Путин, Газпром, АЕЦ , или цел ден да дебнат да се изпърдът *** с оценки кой колко е *** ... Специално респект на Михал и Ракетчика - беше ми драго, пишлемета! Ваш дедо Тошо... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 1
miccaelis
преди 4 години
зашото хората иначе биха се лишили от много модерни и технологични блага, ако отхвърлят парите едностранно без да има решение. На локално ниво е лесно решим въпроса а как ще го решиш на междунаросно ниво ? Тряя ходим всички да копаме в Масква или Фашингтона ако искаме АЕЦ ли как ? Как си "откупуваш кола, компютър и т.н. ? Х-койн или кото и да било защо ги няма live в международна търговия ?!? Венецуела уж щеше Петроболивар да прай Русия щеше крипто рубла, ама само щяха, шаха зашото квантовите машини, които имат Сашевци и Чайниците ги хакват тия хаш кодове за минути, вече представа да е криптирано, платежната система треа е затворена нема как иначе хак от мафията. Проблема е бая комплексен не е толкоз просто, иначе до сега нямаше да има държави да траят 50г. санкции. Ти викаш злтото е боkлук ама не може да го контролираш него и се приема насвякъде без въпроси. Е Сашш бяха внесли от С.Корея злато за някви плащания, санкции имат у Swift ама ства нема санкции. Не каам да е само злато но нещо което да не е под контрола на никой и да се приема от всички е тва е проблем .... Сложна е работата не е щрак и готоо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 2
SS-23
преди 4 години
Кой ти е казал да надаш когот и да било? Ппопитах - защо хората продължават да гледат един и същи филм, като по този начин сами спонсорират нови и нови прожекции ?И Стига с това "злато", с тоя жълт кютук ... Аз говорих - или с бартер и/или със "свои пари" на Тълпата, даречем с някакъв "Х-койн". Слабият момент тук е, че интернета е на мафията... Предвиждам, че в недалечно бъдеще ще се появи някаква форма на "частен" личен" интерент ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 3
miccaelis
преди 4 години
проблема на бартерните услуги както ти предлагаш е тоя труд който е с висока добавена стойност на него как ше му платиш в услуги ?!? Това с пльочките, кабелите и с някой зеленчук може да сработи ама на тоя с мозъчните операции не знам колко услуги трябва да му се извършат и поне не може да ги изразходи веднага защото са много треа да му се дадат в нещо което да го приемат другите в бъдеще, то дефакто това са парите. Ти кааше че златото е безмислен актив еми е в такива случаи не е безмислен щот всички го приемат като платежно нещо, ама треа тръгнем пак всички с кесии на кръста и си далече от системата ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 1
miccaelis
преди 4 години
ем добре бате кво да напрайм ?!? да ги нападнем дружно и да ги удушим ?!? Еми те имат най-добрата военна технологияс тия корабни и летящи глупости, докат тва е така и вярата ше е там, като спре това и борсата им ше спре .... Еми как кааш и интернета е техен, е Иран не ще да е по техната ***, С. Корея, Венецуела, Русия, Китай и ский кво става, аре на тия по големите не могат да напраят такъв бербат като в Сирия ама финансово могат да тресат джанката доста, а на малките кат Иран, Kуба и Венецуела т.н. ский кво става ходи и си измисли пари и ше дойде самолетоносача с Демокрация у вас ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 1
Спящият бик
преди 4 години
Безотговорно е дори да се мисли, че на пазара всички трябва да мислим еднакво и само да купуваме, за да вдигаме цените! А може би, когато цената е ниска, първо трябва да помолим да я вдигнат и чак тогава да купим?! Защото да купуваме евтино е неморално?!...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 0
SS-23
преди 4 години
общо взето трика на целия филм е кой печата световната валута----А хората защо вярват на този "филм" и с вярата си сами подхранват нова и нова прожекция на същият филм? Защо не си измислят свои "пари", независими от "филма". Например Аз съм фаянсаджия ти пъс електричар. Аз ти лепя плочките, ти ми оправяш инсталацията в къщата и си се разплащаме "услуга за услуга" или се разплащаме със Х-койн?И глобалният филм приключва с прожекцията. Слабият момент тук е, че интернета е техния, значи щге се появи и "личен интернет"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 7 rate down comment 0
miccaelis
преди 4 години
общо взето трика на целия филм е кой печата световната валута, инжектира мангизи в системата и къде базирана борсата, за съжаление и двете са в една държава и става ебняtа защото при тези които Е праят квот си искат като бъзикат цените също и през само 6 банки минава целия поръчков поток, ако мислиш че това не е монопол и те не виждат кой кво купува и прай, за да му играят контра с машинации за праене на пари от въздуха просто нема кво друго да каем ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още