IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Суровините може да не бъдат вечно евтини

Има много причини за отслабване на американския долар, което би повишило цените им

12:05 | 08.02.20 г. 7
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Надигащата се заплаха от нефинансирани пенсионни и здравни задължения в САЩ, съчетана с желанието на централните банкери и политиците да се опитат да ускорят инфлацията чрез печатане на пари - като по този начин отслабват долара - може да превърне златото в най-горещия нов клас активи през следващите няколко години. Някои от тези тенденции биха могли да доведат и до ръст на цените на суровините като цяло, въпреки че перспективата за по-широка война, започваща в Близкия изток, все още не е създала устойчив скок в петролните цени, прогнозира Форухар

Има много причини - от дефицитните разходи през политическия риск до спукването на корпоративния дългов балон, доларът да отслабне. Ако това се случи, суровините, които се движат обратно на зелената валута, биха поскъпнали в доларово изражение. Американският фондов пазар вероятно ще спадне, тъй като корпоративните маржове са изпилени и няма много буфери срещу нарастващите цени на енергията и суровините. Ако доларът поевтинее, всички разходи за задграничните вериги за доставки също ще нараснат.

Ако това се случи, няма голямо съмнение, че Федералният резерв ще се опита да подкрепи пазара с по-нататъшно монетарно облекчаване. Като се има предвид, че всеки централен банкер в света ни казва, че паричната политика не може да подкрепя пазара вечно, възможно е подобен ход да предизвика не по-нататъшно покачване на акциите, а бягство към златото и може би към суровинния клас активи като цяло.

Количественото облекчаване е основен фактор за последното покачване на цените на индустриалните стоки, които не са само суровина за бизнеса, но и търгуеми активи за спекулантите. Това е теория, която в момента се подхвърля от някои инерционни инвеститори.

Този сценарий ще се реализира само ако няма значителен срив в глобалния растеж, който да промени основната картина при търсенето. Възможно е нещата да тръгнат в друга посока, особено ако растежът в Европа или Китай започне да се колебае заедно с този в САЩ.

Все пак, ако цените на суровините наистина се повишат, ще има безброй последици. Ще видим ръководителите на петролните държави окуражени, а популисткият национализъм да се увеличава в световен мащаб, защото инфлацията в цените на храните и горивата ще удари най-силно бедните, насърчавайки политическата нестабилност. Това, от своя страна, би могло да създаде нови търговски сътресения и вид смущения, които пазарите в момента калкулират.

От друга страна обаче, търсенето на суровини е ценово еластично - след като цените отидат твърде високо, търсенето винаги пада. Цикълът на замяна на един източник на енергия с друг се повтаря от стотици години. В един идеален свят следващият балон при суровините, когато и да дойде, би могъл да ни помогне да направим последната промяна – изоставяне на изкопаемите горива в полза на възобновяемите енергийни източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 4 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Слабоумен ***, нали за излопаеми горива бръщолевеше, бе! Хващал се на бас нещо. Инвестирал бил.И като усети дебелия край, веднага смени плочата.Спокойно, всяка година възобновяемата енергия ще се увеличава, за ужас на теб, пенсионирания старшина милиционер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
Императорът
преди 4 години
Зелков - онлайн книжарници и ябълки се създават... суровините - НЕ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 4
Императорът
преди 4 години
Глyповат ***, ти изобщо не разбираш за какво говоря !!! А аз говоря за минни компании - мед, желязо, алуминий, злато, паладий, платина, никел, кобалт... не за енергийни !!! Апропо - Шел планира да стане най-големия производител на света на електроенергия в срок от 10 години !!!Каква възобновяема енергия, *** - тая ли, дето дава 14% от енергийния микс? Главата ме заболява, когато се опитвам да мисля на толкова ниско ниво като твоето - толкова си кух !!! Имаш една мозъчна гънка, с формата на хокейния стик на Путин !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 8
zelka007
преди 4 години
ами то на клона на добиващите суровини много са накацали ... скъпи няма да станат ... :))) ... само чакат някой да се "престарае" в цената и хоп ... нова мина ... :))) ... виж , такива като теслата , ябълката и онлайн книжарницата са кът ... нали импе !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 8
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Чети бавно: В Ъ З Б Н О В Я Е М А Е Н Е Р Г И ЯГлупости, че някои ще ни връщал в пещери и общи приказки за голяма доходност от мини за въглища.Явно доста си изкарал от дяловете си в най-голямата въгледобивна компания на САЩ...опппа, *** тя фалира скоро.Между другото, така са говорили и каруцарите, като се появили автомобилите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 13
Императорът
преди 4 години
Инвестирам в най-водещите минни компании - не знам на какви критерии оценяват суровините като евтини или скъпи - но зная, че минните компании ми носят изключително сосна доходност !!! На бас и че изкопаемите горива няма да бъдат елиминирани, при тоя непрестанен ръст в търсенето на енергия. Потреблението на петрол държи ниво, а търсенето на природен газ бележи огромни ръстове. Тия какво си мислят, че човечеството ще се върне в пещерите за техен кеф ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
Minka
преди 4 години
Мед, злато ...други. Избор голям. Само за урана вече не съм сигурен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още