IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реформаторска Украйна излиза от икономическата криза

Двата основни риска за възстановяването са могъщите украински олигарси и евентуално отмъстителен Кремъл

10:32 | 04.03.20 г. 17
Автор - снимка
Създател
<p>
	Реформаторът Зеленски гледа смело напред. <em>Снимка: Getty</em></p>

Реформаторът Зеленски гледа смело напред. Снимка: Getty

Украйна може да изглежда като пленник на негативните заглавия. Главният изпълнителен директор на ПриватБанк -  най-големият кредитор в страната, национализиран през 2016 г. с дупка от 5,5 млрд. долара в баланса си, предупреди за изтичане на капитали от страната и обезценяваща се валута, ако президентът Володимир Зеленски не застане зад продължаващото оздравяване на банката. 

Неотдавна офанзивата на контролираните от Русия бунтовници за кратко ескалира боевете в отцепническите източни райони, където конфликтът продължава да тлее. Украйна беше опряна до стената и във връзка с процеса по импийчмънт на американския президент Доналд Тръмп, пише Financial Times в редакционен коментар. А сега очевидно спадът на подкрепата към президента Зеленски ще вземе в жертва премиера - Олексий Хончарук.

Под радара обаче икономическите новини станаха предимно положителни. Ръководена от своите реформаторски президент и парламент, Украйна излиза от кризата, която последва революцията и военната намеса на Русия преди шест години. Някои експерти смятат, че страната има най-добрия шанс от години за икономическо отлепяне.

Киев през януари пласира дълг за 1,25 милиарда евро при лихвен процент от едва 4,37 на сто - около половината от това, което струваше на Украйна да заема преди около година. Подпомогнати от 17%-но поскъпване на местната валута - гривната, през миналата година, чуждестранните резерви през януари достигнаха най-високата си стойност от 2012 г. насам. Публичният дълг спадна от 81 на сто от БВП през 2016 г. до 51 на сто.

Основите бяха поставени по времето на бившия президент Петро Порошенко. Въпреки недостатъците, неговите правителства се заеха с някои трудни въпроси и платиха политическата цена. Те вдигнаха отдавна субсидираните цени на природния газ до пазарните нива, причинявайки известна щета на потребителите, но заздравявайки публичните финанси. Те дадоха и картбланш на централната банка да прочисти сенчестия и неефективен банков сектор. Въведените от тях мерки за борба с корупцията бавно започват да дават плодове.   

Средствата, превеждани у дома от украинските работници в чужбина, също помагат. Изследване на Световната банка установи, че 5-милионната украинска диаспора - 1-2 милиона души са само в Полша, е превърнала страната в най-големия получател на парични преводи в Европа, в размер на 14,4 милиарда долара през 2018 г. Притокът спада до около 12 милиарда долара миналата година, след като украинците започнаха да се прибират, привлечени от икономическия растеж от близо 4 на сто и почти 10%-но увеличение на реалните заплати през 2019 г.

Откакто Зеленски беше избран за президент през миналата година, а неговата партия „Слуга на народа“ спечели парламентарно мнозинство, бяха приети толкова много реформаторски закони, че международните партньори на Киев предупредиха да не се жертва качеството в името на скоростта. Преломна промяна се очаква да настъпи през октомври: на украинците ще бъде разрешено да купуват и продават обикновено силно плодородната местна земя или да я използват като обезпечение срещу евтини заеми, след като бъде отменена дългогодишната забрана за сделки със земя. В резултат на това производителността в селското стопанство и преработката на храни би трябвало да се повиши.

Два потенциални риска обаче дебнат. Единият, както подчертава шефът на ПриватБанк, е, че корумпиращата хватка върху политическата класа от страна на могъщите украински олигарси може отново да дерайлира реформата. Инвеститорите се безпокоят от влиянието върху Зеленски на бившия съсобственик на ПриватБанк Игор Коломойски, който се бори да си върне банката и който помогна за идването на президента на власт.

Все пак тук също има окуражаващи развития. През февруари Зеленски изглежда се дистанцира от милиардера, като уволни началника на канцеларията си, който преди това беше адвокат на Коломойски.

По-големият риск идва от евентуално отмъстителен Кремъл. Да гледа как Украйна расте по-бързо от Русия - дори все още да е по-бедна, след като смени лидерите си на свободни избори през миналата година, е неудобно за Владимир Путин, лидер на Русия от 20 години. Без мир в източна Украйна, при условията, които Киев може да приеме, скорошната ескалация на конфликта е напомняне за лостовете, които Москва все още притежава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 22 rate down comment 25
khao
преди 4 години
доказано е с многобройни примери, че който се откъсне от хватката на авторитарна държава (в случая русия) и приеме либерални закони, нещата се случват ! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 18 rate down comment 21
дядя Вова
преди 4 години
Войната в Донбас си върви. Запада има цензура добра,но не и толкова, да не ви зарина с видео по темата.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 23
дядя Вова
преди 4 години
И как изобщо ще имате разтеж в древна Шумерия при следните факти:"ОФИЦИАЛНО последните 2 месеца приходната част на бюджета на Украйна не изпълнен на 20-25%, което никога не е било!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 23
Sokratus
преди 4 години
Ръстът на Украинската икономика ще бъде над 4% вероятно и 4.5%. А ръстът на България под управлението на Бойко Белята около 3.5%!!!Голям управленец имаме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 27
zelka007
преди 4 години
украинската армия прие на въоръжение турските дронове bayraktar tb2 и на вовата панцирите се обезцениха в крим ... ердоган каква беля му спретна с тези дронове на вовата , само за 3 дни му прецака един от експортните шлагери ... безаналогови и непробиваеми от последна линия на пво отбрана ... да ги плющят с бомби като на компютърна игра ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 19
дядя Вова
преди 4 години
Кризата им ТЕПЪРВА започва !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 19
дядя Вова
преди 4 години
Пеше, ударихте дъното брат!ОФИЦИАЛНО последните 2 месеца приходната част на бюджета не изпълнена на 20-25%, което никога не е било!Тотален спад на производството, дългове, отрицателен баланс на търговията - а "офиса" на Зеленски не знае какво да прави,защото са доведени във властта за 1 единствено нещо -да продадат земята на чужденци (друг вариант за еднократен приход нямат).Пеше, не пиши за неща, от които си нямаш ПОНЯТИЕ !!"По-големият риск идва от евентуално отмъстителен Кремъл. " - да де, ще ти сипят в паничката, заработи си го.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още