IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската икономика може да расте бързо единствено с държавна подкрепа

Това ще е така, докато Пекин не ребалансира търсенето, преразпределяйки богатството от местните елити към домакинствата

17:47 | 08.05.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Това ниско потребление влияе върху инвестициите в частния сектор. Повечето частни инвестиции отиват или за увеличаване на капацитета за износ, или за обслужване на потреблението. Все пак износът нямаше как да се запази като основен източник на растеж в голяма икономика, каквато е Китай, а днес перспективите му са по-слаби от всякога. В същото време относително ниският дял на потреблението на домакинствата ограничава и частните инвестиции.

С други думи, най-здравословните източници на търсене - потребление, износ и инвестиции от частния сектор - заедно не са в състояние да генерират нивото на растеж, което Пекин счита за политически необходимо, доскоро диапазонът 5-6 на сто.

И така, какви са другите източници на растеж? В случая на Китай само два: инвестиции в инфраструктура и развитие на недвижимите имоти.

Тъй като Китай вече е инвестирал предостатъчно в инфраструктура, само правителството може, пряко или косвено, да насърчи още инвестиции. Междувременно секторът на недвижимите имоти, с почти една четвърт от всички градски апартаменти вече незаети, също зависи изключително от държавната подкрепа. Тъй като една икономика, в която ресурсите се разпределят от пазарните сили, е малко вероятно да даде приоритет на тези сектори, единственият начин да се поддържа растежа висок е чрез повече държавна намеса.

Ето защо държавата изигра и ще продължи да играе все по-голяма роля в икономиката на Китай. Докато Пекин изисква растеж, който е значително по-висок от потенциалния (вероятно около половината от отчитания в момента), той няма друг избор освен да разшири присъствието на правителството. Това също ще намали ролята на пазара в разпределението на ресурсите.

Пазарно-базираните реформи, колкото и агресивно да се прилагат, няма да доведат до устойчив растеж в Китай. Икономика, в която пазарът разпределя ресурсите и капитала, може да генерира високи темпове на растеж, но едва след като Пекин извърши политически трудно, но необходимо преразпределение на богатството - а заедно с него и на властта - от местните управи и елитите към обикновените домакинства.

Местните елити отдавна се съпротивляват на това. Но без него обещанията за намаляване на държавния контрол в икономиката на Китай и засилване на ролята на пазарите ще останат празни. Докато търсенето не бъде ребалансирано, само разширяването на държавния сектор и увеличеният дълг могат да гарантират високи нива на растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Забрави една от основните функции на държавата:да определя поносими данъци с които да се издържа.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
фиг.1
преди 3 години
Може да го смяташ за правилно, но това не е работа на държавата. Най-малкото защото когато подкрепя, тя подкрепя избирателно - само определени бизнеси, а другите да се оправят сами.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
Shadow1
преди 3 години
Да кажем че всички държави го правят постоянно и ще се съглася. И така е правилно, така трябва. Не е по-различно от да посееш дърво в двора си но да не се грижиш за него. И да очакваш да ти дава много плод защото е длъжно, все пак е в твоя двор...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
Бидонойл
преди 3 години
Не твърдя, че никоя държава не подкрепя икономиката си, а че това не е правилно. Освен в крайно належащи случаи като сегашния. Но много държави го правят постоянно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
Shadow1
преди 3 години
Добре, дайте пример тогава коя държава не подкрепя икономиката си. Да започнем от тук и ще се осъзнаваме взаимно. Може и да греша но ми трябват примери за да знам че е така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 5
stefanstefanov
преди 3 години
Осъзнай се бе.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
фиг.1
преди 3 години
Държавата няма функцията да подкрепя икономиката! Нейната роля се състои в това да осигури инфраструктура, образование, здравеопазване, външна и вътрешна сигурност, качествено законодателство и социална защита. Но ако започне и да налива пари в икономиката, няма да останат средства за присъщите й функции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Shadow1
преди 3 години
Уф, защо така усещам още от заглавието и подзаглавието че нещо не е наред с тази тема. Аха ясно, това е същия автор който казваше на дефлацията дезинфлация... Но добре това настрана, каква е ролята на държавата? Да подкрепя собствената си икономика. Защото икономиката съществува в рамките на държавата в която се намира. Тогава коя икономика може да е успешна без подкрепа на собствената си държава? Ето в България има слаба подкрепа и резултатите са слаба икономика. САЩ е обратното...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още