IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обичайните правила изглежда не важат за сегашните пазари

За инвеститорите е опасно, когато отрицателните сили могат да се превърнат в положителни толкова бързо

14:00 | 21.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

В началото на кризата с Covid-19 облигациите с рейтинг BBB (най-ниският инвестиционен - бел. прев.) представляваха около 55% от американския пазар за кредити от инвестиционен клас - ръст спрямо дела им от 30% преди две-три десетилетия. Много инвеститори, включително и ние, се притеснявахме, че спадът на пазара може да предизвика вълна от понижаване на рейтинги до неинвестиционен статут (така наречените „паднали ангели“). Това би могло да доведе до принудителни разпродажби от определени инвеститори и повече компании, които се борят да останат на повърхността.

Това, на което не разчитахме, беше отговорът на централните банки. Федералният резерв на САЩ разширява програмата си за корпоративно кредитиране, която вече включва емитенти с рейтинг ВB, а Европейската централна банка намекна, че може да последва примера. Тези действия отстраниха най-належащата заплаха за пазара и насърчиха притока към облигациите от неинвестиционен клас. Изненадващо, като се има предвид икономическия фундамент, се установи пазарна среда на поемане на по-голям риск.

Систематичното инвестиране, чиято популярност нарасна неимоверно през последното десетилетие, също ускори движението при акциите в началото на кризата, тъй като фондовете бяха принудени да продават бързо спадащи активи. Но сега, когато волатилността избледнява - подпомогната от мерките за подкрепа на Фед - стратегии като "рисков паритет", чувствителни към колебанията в цените, добавят към експозициите си в акции, засилвайки пазарите.

И накрая, помислете за чудовищната доминация на технологичните акции, които доскоро считахме за системен риск за пазарите. Продуктите и услугите на технологичните гиганти сега са в основата на повечето световни бизнеси, така че смятахме, че всяко събитие, което засегне този сектор, може бързо да предаде шокове към повечето класове активи. Но както се оказа, системната важност на технологичните мастодонти и самата им тежест в пазарните индекси са компенсиращо качество.

Правителствената реакция на Covid-19 беше подарък за технологичните фирми, особено софтуерните компании, насочени към подпомагане виртуалното функциониране на бизнеса. Софтуерните акции сега са с рекордни оценки, но ние мислим, че забележителната им устойчивост ще продължи, отразявайки вярата, че пандемията ще ускори преминаването към виртуални срещи и ще засили зависимостта на бизнеса от технологиите. Facebook, Apple, Microsoft, Amazon, Netflix и Google сега отговарят за повече от една четвърт от стойността на индекса S&P 500. Тяхното добро представяне ще издърпа целия индекс нагоре.

Когато видимо положителните сигнали могат да се превърнат в отрицателни и след това отново в положителнли за кратък период от време, има смисъл да се даде превес на портфейли с висококачествени, защитни активи, като технологичните акции с мега-капитализация и облигациите от инвестиционен клас, с уклон към САЩ. Всичко по-рисково от това изглежда като потенциално возене на високоскоростно влакче.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още