IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Този път Китай няма да може да изнесе на рамене глобалната икономика от рецесия

Сега САЩ може да са в по-добра позиция да направят това, посочва икономист

10:47 | 17.07.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

През 2008 г. Пекин реализира пакет от стимули в размер на 586 млрд. долара, или около 13% от БВП на страната по това време. Това решение беше последвано от бум на кредитирането. Китайската икономика нарасна с 9,7% през 2008 г. и с 9,4% през 2009 г.

Голяма част от разходите му отиват в инфраструктура като пътища, летища и жилища, което води до китайско търсене на вносни материали като желязна руда. Австралия, основен бенефициент, видя икономиката си да нарасне с 3,7% през 2008 г. и 1,9% през 2009 г.

Несигурността от пламването на нови огнища на Covid-19 допълнително замъглява перспективите. 

Компанията Geraldton Fishermen's Co-operative Ltd., която изнася 90% от улова на скални омари за Китай от Западна Австралия, регистрира сериозен ръст на обема на износа за Китай през април и май след едномесечна пауза в риболова.

Търсенето в Китай отново се забави през юни, когато се появиха нови случаи на заразени с коронавирус.

В Тайланд картината е подобна. Страната разчита до голяма степен на Китай и търсенето там. Потреблението в Китай помогна за стабилизиране на цените на каучук, основен износен продукт на Тайланд. Равеплой Ютачароенкит, управител на Bothong Rubber Fund Cooperative Ltd., споделя, че някои китайски компании разширяват бизнеса си и производството, като в случая е трудно да се отговори на растящото търсене на каучук, след като тайландските производители бяха принудени да прекратят временно своята дейност заради пандемията.

Икономиката на Тайланд все още се очаква да се свие с до 8% за тази година.

2 2

Притесненията от нарастващия дълг направиха Пекин по-предпазлив при стимулирането на растежа през тази година. Фискалните мерки на властите се изчисляват на 4,6% от БВП, според МВФ. Според някои експерти обаче стимулите могат да достигнат 7% от икономическата продукция на страната до края на годината.

Германските производители на автомобили наскоро отбелязаха сериозен спад на продажбите в Китай, след като през март там отново отвориха врати търговците. BMW AG наскоро отчете 17-процентно увеличение на продажбите на своите автомобили с марка BMW и Mini в Китай през второто тримесечие, отчасти компенсирайки резкия спад през първото тримесечие.

И все пак пазарът на леки автомобили в Китай вероятно ще се свие с 10% тази година в сравнение с 2019 г., според доклад на Германската асоциация на автомобилната индустрия. Големите доставчици на автомобили в Германия наскоро обявиха десетки хиляди съкращения на работни места заради необходимостта от свиване на разходите.

„В момента Китай не е машина за растеж“, посочва Волфрам Еберхард от концерна Claas KGaA mbH, който произвежда селскостопанска техника.

Представителите на тази индустрия се оплакват, че слабото китайско търсене ограничава пресеквайте на бизнеса за възстановяване.

Марк Занди, главен икономист в Moody's Analytics, изтъква, че сега САЩ може да са в по-добра позиция за извеждане на световната икономика от рецесия. Фискалният отговор на Вашингтон срещу пандемията възлиза на 13% от БВП през тази година, подчертава той.

Въпреки това САЩ и някои други развити икономики продължават да изпитват сериозни затруднения с коронавируса, който заплашва способността им да стимулират глобално възстановяване. Тази обстановка принуждава много компании да разчитат на Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:01 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 3
Solar Power
преди 3 години
Китай да наблегнат в/у контрола на вирусите. Всяка година всеки грип винаги тръгва от там. Да спрат да се хранят със сурови животни като прилепи, котки,кучета, риба, маймуни и каквото се сетиш още .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
lyusien
преди 3 години
Не няма да е С А Щ които ще измъкне света от кризата Това ще бъде Е С -втория най голям пазар в света Следете внимателно второто полугодие и особено четвъртото тримесечие на икономиката на Европа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
Стоян Петров
преди 3 години
Гладна кокошка, просо сънува. Намам време да чета статията, но директно ти казвам какво трябва да пише в нея - китаското икономическо чудо, като всяко чудо, чудо за три дни(десетилетия). Ако искаш направи спавка с японското, корейското, тайванското и други азиатски икономически чудеса. Такава ще е съдбата и на предстоящото индийско.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
0pk
преди 3 години
Е, и Индия ще помогне. Северняците и те има с какво да допринесът. Ролята на американците е - да пушат нервно в ъгъла налагайки повсеместни санкции стимулиращи отказването от долара и да повтарят непрестанно, че китай е втората по големина икономика. Скоро инфалцията им така ще ги напомпа, че всички останали икономики вкупом няма да могат да ги задминат по БВП :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още